Rezi 03.04.2009 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Witam Mam takie pytanie Rom-Kon napisał w swojej instrukcji nt. klejenia styro o tym,iż kołków nie powinno się zacierać klejem.Wiec,tutaj moje pytanie,kołkuję,potem tarkuję styropian,a kołki zostawiam nie zatarte?? Tzn.wiadomo,że później nałożę klej i wtopie siatke,wiec kołki będą zakryte,ale czy w tych miejscach,nie bedzie sie jakos klej wciągał?? Pozdrawiam zastosuj thermodyble - przeszukaj forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 03.04.2009 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 a oprocz tego,tzn. postepujac zgodnie z instrukacj Rom-kona,w ktorej nie bylo mowy o termodyblach ...co powinienem zrobić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 22.06.2009 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Za kilka dni biorę się za ocieplenie elewacji. 20 cm Dalmatyńczyka. Wszystko zrobię sam z pomocnikiem. Mam za sobą 300 m2 15. Ciekawe jakie problemy napotkam. Styropian mam bez felcu. Wymyśliłem maszynkę jak go zrobić samemu. Kleiłem na warkocz i placki i nie zamierzam zmienić technologii. Oszczędności mnie nie interesują, ma być solidnie. Do cięcia mam maszynkę z oporowym drutem. Docina w kancik z dokładnością do mm. Też myślę o takiej maszynce, bo mam sporo detali do obrobienia, niestety nie wiem jak sam mam sobie coś takiego zrobić, nie jestem elektrykiem niestety.. Myslałem, że można np kupic duza grzałkę akwariową, rozwalić, napiać ten drucik na jakimś stelażu ze stołem, podłaczyć grzałkę do prądu i tak ciąć... ale nie wiem czy nie błądzę.... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 22.06.2009 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Najszersze listwy startowe jakie znalazłem mają 153mm. Czy są szersze? Jak w takim razie wykonuje się ocieplenie np. grubości 20cm? Coś zamiast listwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 25.08.2009 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Za kilka dni biorę się za ocieplenie elewacji. 20 cm Dalmatyńczyka. Wszystko zrobię sam z pomocnikiem. Mam za sobą 300 m2 15. Ciekawe jakie problemy napotkam. Styropian mam bez felcu. Wymyśliłem maszynkę jak go zrobić samemu. Kleiłem na warkocz i placki i nie zamierzam zmienić technologii. Oszczędności mnie nie interesują, ma być solidnie. Do cięcia mam maszynkę z oporowym drutem. Docina w kancik z dokładnością do mm. GED możesz jakieś fotki tej maszyny wstawić, schemacik czy opis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 26.08.2009 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 GED możesz jakieś fotki tej maszyny wstawić, schemacik czy opis. http://forum.muratordom.pl/post1979130.htm?highlight=styropian#1979130 http://www.murbeton.h.win.pl/murator/DSC02500c.jpg Sam używałem bardzo podobnej. Przy tej długości drutu potrzeba napięcia ok. 24V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 26.08.2009 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 http://www.murbeton.h.win.pl/murator/dsc06424-800.jpg Tutaj dorobiłem drut pionowy. Najlepszy jest 0.45 mm. Zasilanie: autotransformator laboratoryjny - taki jaki można spotkać w szkołach w pracowniach elektrotechnicznych, doskonale się nim reguluje prąd - czyli temperaturę drutu. Teraz pomyślałem, że w przypadku zasilania ze źródła o nieregulowanym napięciu np prostownik do ładowania akumulatorów można temperaturę dobrać zmieniając średnicę drutu. Drut można kupić w specjalistycznych sklepach. W Krakowie przecznica od Opolskiej róg Narutowicza i Mackiewicza. Ostatecznie można kupić spiralę grzejną od starego żelazka, lub prodiża w sklepach z rupieciarnią. Takie spiralki są różnej mocy - czyli z różnej średnicy drutu - można zawsze coś dobrać. Do naciągania drutu konieczna jest dobrej jakości sprężyna, bo drut rozgrzany się mocno wydłuża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 26.08.2009 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Przy okazji... - udało mi się zdobyć dalmatyńczyka 20 cm z felcem, ale musiałem kupić całego tira z przyczepą - tyle potrzebowałem Płyt nie kołkowałem - kleiłem specjalną pianką do klejenia styropianu (27.50 - 35 zł za puszkę), a potem taką najtańszą (po 8 zł) zwykłą do montażu okien. Przy odpowiedniej wprawie niczym się nie różnią, a różnica ceny ogromna. O kleju cementowym zapomniałem. Robiłem testy. Styropian klejony cementem da się oderwać od ściany praktycznie bez uszkodzeń płyty, klejony pianką jest nie do oderwania. Czy dobrze robię - czas pokaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 26.08.2009 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Przy okazji... - udało mi się zdobyć dalmatyńczyka 20 cm z felcem, ale musiałem kupić całego tira z przyczepą - tyle potrzebowałem Płyt nie kołkowałem - kleiłem specjalną pianką do klejenia styropianu (27.50 - 35 zł za puszkę), a potem taką najtańszą (po 8 zł) zwykłą do montażu okien. Przy odpowiedniej wprawie niczym się nie różnią, a różnica ceny ogromna. O kleju cementowym zapomniałem. Robiłem testy. Styropian klejony cementem da się oderwać od ściany praktycznie bez uszkodzeń płyty, klejony pianką jest nie do oderwania. Czy dobrze robię - czas pokaże. HenoK i GED dzięki chłopaki !!! A kleił koś jeszcze pianką styro ?? Faktycznie lepsze efekty i nie trzeba kołkować ?\ Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 26.08.2009 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Ja lubię niestandardowe rozwiązania - ale !!! kopiowanie na własną odpowiedzialność. Cóż najwyżej w niektórych miejscach się odspoi, ale siatka i klej go i tak przytrzyma - wszystko nie odpadnie Gzieś w dzienniku jest fotka z wynikami testu klejenia pianką - rozerwało styropian, a piana nie puściła - było trochę zabawy - kliny trzeba było wbijać... a placek nie miał 5 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 26.08.2009 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Ja lubię niestandardowe rozwiązania - ale !!! kopiowanie na własną odpowiedzialność. Cóż najwyżej w niektórych miejscach się odspoi, ale siatka i klej go i tak przytrzyma - wszystko nie odpadnie Gzieś w dzienniku jest fotka z wynikami testu klejenia pianką - rozerwało styropian, a piana nie puściła - było trochę zabawy - kliny trzeba było wbijać... a placek nie miał 5 cm No myślę że na własną Widzę że maszyna zasilana przez autotransformator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkkwiat 01.09.2009 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Witam,Chciałbym się zapytać ile w końcu kołków się daje na m2 styropianu. Oraz co sądzicie o takich kołkach:http://www.allegro.pl/item730301922_kolki_do_styropianu_200mm_atest_warszawa.htmlhttp://www.allegro.pl/item715254080_kolki_do_styropianu_docieplenia_koelner_200_mm.htmlhttp://www.allegro.pl/item725650092_okazja_docieplenie_kolki_do_styropianu.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 01.09.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Ja nie kołkowałem dlatego że otwór w pustaku MAX po nawierceniu wiertłem z udarem nie trzyma kołka. Jeśli się trafi w spoinę to ok, trzyma, ale wszędzie indziej - nie trzyma, sprawdziłem, kołek można wyjąć paluszkami. To po co taki kołek? Dobry klej i koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 01.09.2009 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Ja nie kołkowałem dlatego że otwór w pustaku MAX po nawierceniu wiertłem z udarem nie trzyma kołka. Jeśli się trafi w spoinę to ok, trzyma, ale wszędzie indziej - nie trzyma, sprawdziłem, kołek można wyjąć paluszkami. To po co taki kołek? Dobry klej i koniec. u mnie też max i na razie wierciłem tylko od środka. kołki do ceramiki i wszystko gra... kołki siedzą jak należy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkkwiat 01.09.2009 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Mam jeszcze jedno pytanie, czy ktoś z Was używał kleju do styropianu oraz do siatki firmy Intergrąd?? Lub może słyszał opinie na temat tego kleju?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 01.09.2009 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Ja nie kołkowałem dlatego że otwór w pustaku MAX po nawierceniu wiertłem z udarem nie trzyma kołka. Jeśli się trafi w spoinę to ok, trzyma, ale wszędzie indziej - nie trzyma, sprawdziłem, kołek można wyjąć paluszkami. To po co taki kołek? Dobry klej i koniec. u mnie też max i na razie wierciłem tylko od środka. kołki do ceramiki i wszystko gra... kołki siedzą jak należy... Ale takich do styropianu, które trzymały by się w maksie nie znajdziesz - przynajmniej ja o takich nie słyszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 02.09.2009 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Ja nie kołkowałem dlatego że otwór w pustaku MAX po nawierceniu wiertłem z udarem nie trzyma kołka. Jeśli się trafi w spoinę to ok, trzyma, ale wszędzie indziej - nie trzyma, sprawdziłem, kołek można wyjąć paluszkami. To po co taki kołek? Dobry klej i koniec. u mnie też max i na razie wierciłem tylko od środka. kołki do ceramiki i wszystko gra... kołki siedzą jak należy... Ale takich do styropianu, które trzymały by się w maksie nie znajdziesz - przynajmniej ja o takich nie słyszałem. znaczy co? nie kołkować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 02.09.2009 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Najlepiej zrobić doświadczenie. Przyłóż płytę styropianu do ściany, oczywiście nie przyklejaj jej, zakołkuj, ale tak aby kołek nie trafił w spoinę lub jej okolice (tam też jest zaprawa) Potem poszarp trochę i sprawdź jak trzyma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 02.09.2009 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Ja nie kołkowałem dlatego że otwór w pustaku MAX po nawierceniu wiertłem z udarem nie trzyma kołka. Jeśli się trafi w spoinę to ok, trzyma, ale wszędzie indziej - nie trzyma, sprawdziłem, kołek można wyjąć paluszkami. To po co taki kołek? Dobry klej i koniec. u mnie też max i na razie wierciłem tylko od środka. kołki do ceramiki i wszystko gra... kołki siedzą jak należy... Ale takich do styropianu, które trzymały by się w maksie nie znajdziesz - przynajmniej ja o takich nie słyszałem. znaczy co? nie kołkować? To mnie zmartwiłęś bo ja MAX'y też będę miał! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atomic 04.09.2009 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 Ja także zabrałem się za ocieplanie - sam.Styro ogrubości 15cm, bez listwy startowej, bo dolny poziom wyznacza mi ocieplenie fundamentów, które wystaje około 8cm.Wszystko idzie pięknie ale... stanąłem na etapie oklejania okna balkonowego (okno + drzwi).Nie wiem jak przykleić styro nad oknem na tak długiej powierzchni. Trzeba będzie jakoś to podeprzeć, bo płyta zjedzie na dół. Normalnie to bym w suporex wbił długiego gwoździa, ale pod płytą mam wieniec betonowy.Czy pozostaje tylko podeprzeć stęplami?Nie do końca zrozumiałem także zagadnienie zakończenia ocieplenia tuż pod więźbą.Posiadam domek parterowy bez poddasza użytkowego. Na dachu blachodachówka, a pod nią membrana.Chcę dojechać ze styropianem do krokwi, tak na 10cm od membrany i szczelinę między styro, a murłatą (ocieplona 4 cm styro zlicowanym ze ścianą) zamknąć pianką.Czy to rozwiązanie jest poprawnę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts