Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szpachlowanie dziur i niewielkich nierówności

agrul

Recommended Posts

Szukałam i szukałam i nie znalazłam odpowiedzi może Wy pomożecie...

Planuję odmalować mieszkanie i w związku z tym muszę zaszpachlować kilka dziur po wkrętach itp oraz wyrównać niewielkie fragmenty powierzchni - niedoróbki po poprzednim remoncie.

Szpachlować planuję za pomocą gotowej masy szpachlowej FINISZ Franspolu i w związku z tym mam kilka pytań.

Czy mogę umyć ściany po szpachlowaniu? Oczywiście nie mówię o fragmencie szpachlowanym tylko o myciu jako przygotowaniu do malowania.

Czy zaszpachlowany fragment trzeba gruntować przed malowaniem?

Czy jeśli planuję wyrównać masą szpachlową fragment ściany pomalowany akrylem to czy muszę usunąć z niego farbę?

Z góry dziękuję za odpowiedzi,

A

1. Czy mogę umyć ściany po szpachlowaniu? Oczywiście nie mówię o fragmencie szpachlowanym tylko o myciu jako przygotowaniu do malowania.

2. Czy zaszpachlowany fragment trzeba gruntować przed malowaniem?

3. Czy jeśli planuję wyrównać masą szpachlową fragment ściany pomalowany akrylem to czy muszę usunąć z niego farbę?

1. A dlaczego nie? chociaż ja nie myję, tylko gruntuję.

2. Dobrze by było.

3. Nie sadzę.

• 2 weeks później...

Umyć najlepiej całość przed szpachlowaniem

Gruntowanie zawsze jest zalecane.

Usuwanie farby zależy czy ta powłoka jest nośna czy nie.

Najprostszy test - taśma samoprzylepna. Po oderwaniu nie powinna zostawać na niej farba - wtedy jest nośna.

Usuwanie farby pod szpachlówkę - jak wyżej

Zwracam uwagę , że miejscowe szpachlowania moga być optycznie widoczne mimo pzemalowania.