agrul 06.07.2007 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Szukałam i szukałam i nie znalazłam odpowiedzi może Wy pomożecie... Planuję odmalować mieszkanie i w związku z tym muszę zaszpachlować kilka dziur po wkrętach itp oraz wyrównać niewielkie fragmenty powierzchni - niedoróbki po poprzednim remoncie.Szpachlować planuję za pomocą gotowej masy szpachlowej FINISZ Franspolu i w związku z tym mam kilka pytań. Czy mogę umyć ściany po szpachlowaniu? Oczywiście nie mówię o fragmencie szpachlowanym tylko o myciu jako przygotowaniu do malowania. Czy zaszpachlowany fragment trzeba gruntować przed malowaniem? Czy jeśli planuję wyrównać masą szpachlową fragment ściany pomalowany akrylem to czy muszę usunąć z niego farbę? Z góry dziękuję za odpowiedzi,A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 07.07.2007 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 1. Czy mogę umyć ściany po szpachlowaniu? Oczywiście nie mówię o fragmencie szpachlowanym tylko o myciu jako przygotowaniu do malowania. 2. Czy zaszpachlowany fragment trzeba gruntować przed malowaniem? 3. Czy jeśli planuję wyrównać masą szpachlową fragment ściany pomalowany akrylem to czy muszę usunąć z niego farbę? 1. A dlaczego nie? chociaż ja nie myję, tylko gruntuję. 2. Dobrze by było. 3. Nie sadzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 16.07.2007 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 Umyć najlepiej całość przed szpachlowaniemGruntowanie zawsze jest zalecane. Usuwanie farby zależy czy ta powłoka jest nośna czy nie.Najprostszy test - taśma samoprzylepna. Po oderwaniu nie powinna zostawać na niej farba - wtedy jest nośna. Usuwanie farby pod szpachlówkę - jak wyżej Zwracam uwagę , że miejscowe szpachlowania moga być optycznie widoczne mimo pzemalowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts