Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MITEK

Recommended Posts

wiem ze ten temat juz sie kiedys przewijał na forum,ale może jakies świeze opinie od tych co zdecydowali sie na wiązary z jednej z firm ze strony MITEK

czy jestescie zadowoleni z rozwiązania,wykonania,montazu itd ?

ja dostałam jak na razie dwie wyceny- jedna za 21 tys(KASPER.),druga 43 tys(WIAZAR.PL).-obie bez montazu,ten sam dach,ta sama technologia... :o i tak się zastanawiam,skad ta róznica?

nie wiem skąd różnica. kasper to oddział czeskiej firmy, może po prostu są tańsi. może się też różnią jakimiś szczegółami typu jakie drewno, sposób impregnacji, heblowane czy nie, itp.

mam wiązary od kaspra, montowane z miesiąc temu. fachowcem od więźb i drewnianych konstrukcji nie jestem, więc trudno się wypowiadać o szczegółach. ogólnie ok - zrobili projekt, policzyli, spisaliśmy umowę, w uzgodnionym terminie dowieźli (elastyczni, dostosowując się najpierw z wykonaniem - bo chciałem w trybie pilnym, i potem dostosowując się drugi raz i opóźniając o tydzień bo nie byłem jeszcze gotowy do ich montażu) i zamontowali. wykonawca pokrycia dachu na nic nie narzekał.

duży problem był z dźwigiem - bo załatwienie tego było po mojej stronie. załatwić na konkretny dzień dźwig o dużym wysięgu (u mnie było potrzeba min. 20m) to był problem i koszt (ok. 1000 zł).

tak sobie myślę, że ten kasper daje mi pewien spokój. ze wszystkimi wcześniejszymi etapami musiałem się użerać, dbać samemu o przypilnowanie szczegółów i wykonawców, a to był pełen luzik. zamówić, zapłacić (zaliczkę), z ciekawości popatrzyć jak montują (3 dni), odebrać, zapłacić resztę.

uwaga: wiązary przyjeżdżają gotowe i nie da się wiele skorygować na miejscu, więc polecam przed rozpoczęciem produkcji sprawdzić projekt konstrukcji dachu z naturą.

ja mam wiązary z firmy Mitex - całość 24 tyś wraz z montażem. Jestem bardzo zadowolona. Wszystko zamontowane prosto, sprawnie. W czasie wichur nic nie trzeszczy.

Z Mitek-u czy z Mitex-u ?

A czy ktoś z Was miał do czynienia z firmami: "ERAGA" Sp. z o.o. z Tucholi lub Przedsiębiorstwo Usługowo-Produkcyjne "COMPLEX" Sp. z o.o. z Borkowa (Gdańska?) ?

Chodzi mi o terminowość, jakość wykonania i ... ceny :).

civic9- dzieki za szczegółową odpowiedz :D

własnie dzis rozmawiałam z panią z firmy KASPER- ogolne wrazenie pozytywne z rozmowy.

powiedziała ,ze wg.niej roznica w cenie jest stad ,ze jest to produkt nietypowy,w kazdej z filii projekt wiezby jest zatwierdzany przez innego konstruktora- i po prostu niektorzy dają na zapas więcej elementów,czyli więcej drzewa sie zuzywa itd... :o moze i tak,ja sie nie znam :-?

musimy zdecydowac do konca tyg.,a cała rzesza doradców ( tatuś,majster,itd...)optuje za tradycją- czyli robotą ciesli. na pytanie czemu tak bedzie lepiej- bo tak.rób jak uwazasz-zebys nie płakała.na pytanie czemu mam płakać-bo tak :D :D :D

łosie,

ano - inżynierowie, dajmy na to z Kaspra, będą projekt swojej konstrukcji robili dajmy na to na podstawie Twojego projektu. potem dział produkcji Kaspra zrobi wszystkie elementy wg projektu ich inżynierów. nikt nie będzie po drodze oglądał tego co masz w rzeczywistości.

pytanie pierwsze - czy wszystkie te wymiary, które mogą mieć wpływ na konstrukcje dachową zostały zachowane. głównie chodzi o wymiary zewnętrzne budynku, może jeszcze jakieś - trudno powiedzieć nie widząc projektu.

drugie - ostatnia chwila na przemyślenie wszystkiego - czasami okazuje się dopiero na budowie, po zrobieniu czegoś, że architekt nie do końca pomyślał, albo miał wizję inną niż my, albo jeszcze coś... ja np. powiększyłbym z jednej strony wiązary, bo nie został przewidziany okap na ścianie, na której nie ma okien. a jednak byłoby bezpieczniej z. albo może chcesz powiększyć/pomniejszyć okap, itp.

no jasne, może a nawet powinien o to zadbać kierownik - o ile nie jest taki wyłącznie papierowy albo nie kumaty, można też o to poprosić firmę, pewnie to zrobią w cenie, tylko przypominam, żeby to jednak ktoś zrobił. różnie może być.

u mnie było wszystko ok i można było produkować w ciemno. za to tak jak pisałem, trochę się zaskoczyłem pomysłem architekta. i na okolicznych budowach widziałem, że nie tylko ja, ale przy tradycyjnej więźbie to poprawki wprowadzali na budowie w czasie cięcia elementów. przy miteku nie będzie takiej łatwej możliwości :)

ja mam z mitexu

czytalam kiedys Twoj post - pisalas chyba o firmie Moderdach z okolic Włocławka

jesli tak to masz MITEK kobieto - a nie Mitex :-? :o

ps. moderndach - znam - jest ok

wizar- swietny ale troche przesadza z ceną

Eragi -niestety nie za bardzo - znajomi sie nacieli na wycenie - policzyli im za malo wiazarow - prawdopodobnie jakby podpisali umowe "nagle "by sie okazalo ze "wie pan - trzeba wiecej (czytaj : drozej ) zeby sie trzymało"

nie lubie takich zagran :wink:

Witam,

Kasper produkował moją więźbę kilka lat temu. Negocjacje, produkcja i montaż ok. Zaoferowali mi cenę wyraźnie niższą. Z czasem jednak wychodziły fakty, które zepsuły moją opinie o tej firmie. Po pierwsze byli bardzo bierni wobec klienta, co wyrażało się zasadą postępowania jak klient nie pyta to nie ma problemu. Mam poddasze nie użytkowe i planowałem wykorzystać je jako składzik sezonowych sprzętów. Nie przypuszczałem, że należy o tym specjalnie informować. Projektant nie pytał mnie o wykorzystanie poddasza i przyjął samodzielnie wartości obciążeń nie uwzględniające nawet niewielkich ciężarów. Nawet wybicie deskami stropu stanowi już problem (wagowy) :evil: Pewnie tu jest część tej niższej ceny (mniejsze potrzeby materiałowe). Późniejsze moje kontakty z firmą były relacją jednostronną - ja coś chciałem a oni już mnie nie. Pytania o możliwość przebudowy fragmentów konstrukcji, połączenia wiązarów z wiatą itp. były grzecznie spławiane - brak chęci współpracy. Widziałem też więźby prefabrykowane na innych domach i często optycznie wyglądały schludniej, elementy były jakby gładsze nie tylko te strugane czterostronnie.

Również sugeruję dokładną weryfikację projektu więźby przez projektanta adaptującego lub kierownika budowy. W moim projekcie projektant Kaspra pominął w zestawieniu jedną z sił, która w domach z monolitycznym wieńcem nie stanowi problemu (pomijalna) a moim przypadku (wieniec łączony) mogła mieć istotne konsekwencje. Lata minęły może się poprawili .

• 1 month później...
wiem ze ten temat juz sie kiedys przewijał na forum,ale może jakies świeze opinie od tych co zdecydowali sie na wiązary z jednej z firm ze strony MITEK

czy jestescie zadowoleni z rozwiązania,wykonania,montazu itd ?

ja dostałam jak na razie dwie wyceny- jedna za 21 tys(KASPER.),druga 43 tys(WIAZAR.PL).-obie bez montazu,ten sam dach,ta sama technologia... :o i tak się zastanawiam,skad ta róznica?

czy wybraliście już coś, bo rozsiew cenowy mają niezły (do wyboru pozostały nam Jurex i Kasper)