AMP 07.07.2007 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 Za poniższe to mnie chyba z forum wywalą, ale co tam... Nie wiem jak pozostali szanowni forumowicze, ale my od około 3 lat systematycznie pojawiamy się w połowie miesiąca w pobliskim kiosku aby nabyć kolejny numer Muratora oraz Ładnego domu.Problem o jakim chcę napisać dotyczy zawartości tychże tytułów - a konkretnie tego, że tematy w nich przedstawiane się powielają, były już opisywane w porzednich numerach i właściwie nie widzę sensu ich (tych tytułów) dalszego przegladania - przynajmniej przez kogoś kto już ich trochę w szafie posiada.Można oczywiście przyjąć że budowa z reguły zamyka się po dwóch latach, (a taka jest w mojej ocenie cykliczność powtarzanych artykułów), więc wydawca przemagluje w tym okresie większość istotnych dla budującego tematów, tylko że wpadamy jakby na rondo, i po tym czasie doganamy tematy już przedstawione.Generalnie zmierzam do tego, że brakuje ciekawych artykułów poruszających zagadnienia wcześniej nie publikowne. Przecież tak jak w każdej technologii, również w budownictwie pojawiają się ciągle nowości, jest postęp i rozwój - a w przytoczonych przeze mnie tytułach (uznanych przecież na rynku) o tych nowościach czytamy w reklamach sponsorowanych, a nie w artykułach, których autor próbował zgłębić przedstawiany temat.Wydaje mi się, że brakuje w nich świeższego spojrzenia na potrzeby czytelników. Jeśli macie Państwo podobne odczucia, albo zupełnie odmienne zdanie - napiszcie o tym, jestem bardzo ciekaw Waszych opinii. PozdrawiamAMP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lesheck 07.07.2007 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 Ja lekturę magazynów rozpocząłem od stycznia, do tego w spadku dostałem rocznik 2006 i mam wrażenie, że nie tylko bardzo często powtarzają się tematy ale, co więcej, niektóre fragmenty są powielane z poprzednich artykułów. Na szczęście istnieje forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 07.07.2007 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 A niech mnie też wywalą! Ja pójdę dalej, oprócz tego, że wiele tematów jest wałkowanych co jakiś czas i właściwie oprócz kosmetycznych zmian, treść pozostaje ta sama, to dodam od siebie że owe artykuły nigdy nie zaspakajają czy może wyczerpują tematu. Pprzekonałem się o tym np na podstawie CO. Troszkę czasu przed jego wykonaniem zauważyłem, że tematem numeru (Muratora) jest właśnie wszystko o centralnym ogrzewaniu. A guzik prawda! W artykule było to, o czym dawno już wiedziałem. Jakieś ogóły i miałem wrażenie że autor skopiował informacje ze stron internetowych producentów kotłów. Tak jest z wieloma innymi tematami. Gdyby z jednego wydania wywalić reklamy i artykuły sponsorowane, gazeta miałaby grubość taką jak jakiś Fakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 07.07.2007 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 jakie nowości w budownictwie??? cegły zaczęły latać ??? to i pisać muszą w kółko to samo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.07.2007 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 .... miałem wrażenie że autor skopiował informacje ze stron internetowych producentów kotłów. Tak jest z wieloma innymi tematami. Gdyby z jednego wydania wywalić reklamy i artykuły sponsorowane, gazeta miałaby grubość taką jak jakiś Fakt. fakt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 07.07.2007 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 Dopiero zauważacie, że M pisze bajki, bujdy i perdoły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 07.07.2007 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 Dopiero zauważacie, że M pisze bajki, bujdy i perdoły? A jest jakiś alternatywny periodyk dla amatorów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 07.07.2007 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 No wlasnie, oni pisza tak, zebysmy mieli ogolna wiedze, zastrzegajac , ze szczegoly to jest wiedza magiczna roznych instalatorow i majstrow. A ja po 2 latach czytania muratora potrzebuje juz szczegolu. Raz, ze czasem cos chce zrobic sama, a dwa, ze chce przypilnowac fachowca... A niestety, szczegolow niet. Moze piszacy te artyluly tez sa teoretykami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maram 07.07.2007 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 Coraz więcej artykułów jest powtarzana. Brakuje nowych tematów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CYCU 08.07.2007 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 To racja ostatni M to porażka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miol 08.07.2007 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 WitamMnie z kolei denerwuje fakt, że nikomu nie chce się zrobić nowych zdjęć ilustrujących dany temat, zdarza się że te same zdjęcia są umieszczane w temacie np. Muratora a później oglądam te same w innym magazynie. Ta sama baza zdjęć? Tak samo jak powtarzają dany temat to wykorzystują te same zdjęcia które były np. 2 lata czy rok temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 08.07.2007 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 To nie tylko dotyczy M,ale i 4 K...wlasnie przegladam majowy i....niedawno tez to w poprzednim num. ogladalem..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 08.07.2007 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 A czy pamietacie pierwsze numery Muratora, te sprzed wielu lat? Wtedy zakres tematyczny moze nie byl imponujacy, ale bylo duzo tego know-how, za ktorym wszyscy tutaj tesknimy. Ja zaczalem studiowac Muratora sporo pozniej i mam wszystkie n-ry magazynu od 2000 do 2005, potem poprzestalem na przegladaniu pisma w kiosku i stwierdzaniu 'ale to juz bylo'. Mozna kierowac sie formula, za piszemy ogolniki i wklejamy kolorowe zdjecia, zeby czytelnik slodkie wyobrazenie mial o budowaniu, szczegoly natomiast zostaja dla wykonawcow. Jednak przy aktualnym niedoborze wykonawcow, zwl. tych dobrych duza grupa tych gorszych, co ze swagrem biznes ma, tez moglaby sie sporo nauczyc i mniej fuszerki nam robic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 08.07.2007 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 Nie dziwcie się, że artykuły zawarte w M powtarzają się.Wszak co miesiąc dochodzi nowa grupa czytelników, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z budową domu.Tematy trzeba więc "klepać" na okrągło.Zmiany technologiczne w budownictwie nie zachodzą z roku na rok, a tym bardziej z miesiąca na miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mags 08.07.2007 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 Popieram Andre. Klepanie tego samego co jakiś czas, dla nowych inwestorów.A poza tym - M to magazyn budowlany, a nie podręcznik studiów inżynieryjnych. Jeśli inwestor chce być mądrzejszy od murarza czy dekarza to dlaczego sam się nie weźmie za budowę własnego domu?Ludzie już całkiem powariowali, biorą się za to na czym się nie znali wcześniej i ciągle się nie znają tak do końca, i jeszcze za fachowców się uwarzają.Mam nadzieję, że mnie ta schiza ominie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 08.07.2007 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 Istnieją czasopisma z bardziej zaawansowanymi technicznie artykułami. Nie pamiętam teraz tytułów, ale mam gdzieś kilka różnych - jeden z nich to chyba "Budujemy dom", inny to jakiś bezpłatny magazyn wysyłany w zamian za wypełnienie ankiety. Może ktoś skojarzy i poda tytuł.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMP 09.07.2007 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Popieram Andre. Klepanie tego samego co jakiś czas, dla nowych inwestorów. A poza tym - M to magazyn budowlany, a nie podręcznik studiów inżynieryjnych. Jeśli inwestor chce być mądrzejszy od murarza czy dekarza to dlaczego sam się nie weźmie za budowę własnego domu? Ludzie już całkiem powariowali, biorą się za to na czym się nie znali wcześniej i ciągle się nie znają tak do końca, i jeszcze za fachowców się uwarzają. Mam nadzieję, że mnie ta schiza ominie. I tak i nie. Inwestor powinien a nawet musi mieć pojęcie o budowaniu, bo jak mu się trafi "slaby" kierownik, albo bardzo kiepska ekipa to będzie mógł świadomie swoich interesów pilnować. Budowlanki jak każdej innej rzeczy można się nauczyć, a skoro kiedyś można było z tytułu mieniącego się liderem na rynku czerpać podstawową wiedzę, to dlaczego nie można by terez? Nawet dla laika ogólne potraktowanie tematów przedstawianych w czasopismach to w obecnej dobie już za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujek dobra rada 09.07.2007 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 I tak i nie. Inwestor powinien a nawet musi mieć pojęcie o budowaniu, bo jak mu się trafi "slaby" kierownik, albo bardzo kiepska ekipa to będzie mógł świadomie swoich interesów pilnować. Budowlanki jak każdej innej rzeczy można się nauczyć, a skoro kiedyś można było z tytułu mieniącego się liderem na rynku czerpać podstawową wiedzę, to dlaczego nie można by terez? Nawet dla laika ogólne potraktowanie tematów przedstawianych w czasopismach to w obecnej dobie już za mało. masz rację, jak mi szyli achillesa, musiałem zwracać uwagę "słabemu" chrurgowi. że kaszani robotę i palcem pokazywać co, gdzie, jak a że poleżałem trochę w szpitalu to umiem robić bypasy aortalno-wieńcowe, oraz usuwać wyrostek. co do muratora to racja, kaszana od wielu lat Teraz uczę się na symulatorach PC latania boenigiem 737 i jak będę leciał na wczasy, to popilotuję, a przynajmniej skontroluję, co tam się dzieje w kokpicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 09.07.2007 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 a ja mam prenumeratę do końca roku...a w ostatnie dwa numery to nawet nie zajrzałam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 09.07.2007 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Też mam prenumeratę i faktem jest, że wiele rzeczy jest powielanych. Charakterystyczne jest promowanie tych samych firm. Ale mimo wszystko lubię czytać Muratora. Czy jest jeszcze ktoś zadowolony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts