Gość 09.07.2003 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2003 Moi rodzice mają dość sporą działkę na której to stoi ich dom, część tej działki chcą mi przekazać pod budowę domu. Mam zatem pytanie: Jak wyodrębnić tę działkę z działki rodziców? Jak sporządzić dla niej księgę wieczystą? Czy lepiej sporządzić akt darowizny czy kupna? Z góry dziekuję za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 09.07.2003 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2003 Jesli chodzi o zalozenie ksiegi wieczystej, to po wyodrebnieniu dzialki i nadaniu jej numeru, w akcie notarialnym darowizny lub sprzedazy, umieszcza sie wniosek o zalozenie ksiegi wieczystej dla nowej dzialki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadraadae 14.07.2003 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2003 Cześć trochę z innej bajkiPlan podziału działki wykonany przez geodetę, który potem załatwiał wszystkie formalności i doręczył nam do rąk wszystkie potrzebne papiery, wypisy, wyrysy, potwierdzenia i zgody kosztował 1200 zł dla tego geodety. Ale potem już tylko do notariusza - w moim przypadku w celu zakupu działki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 14.07.2003 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2003 Najpierw podział z udziałem geodety, musi być dostęp do drogi, bądź służebność drogowa przez działkę rodziców.Potem notariusz - korzystniej wyjdzie darowizna (od każdego z rodziców osobno tobie i żonie - łapiesz się na 4 limity bezpodatkowe;)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.07.2003 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2003 Dziękuje za pomoc. Wszystkiego dobrego życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts