Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To takie trudne?

Można się wprawdzie bawić aptekarsko w rzeczywistą objętość (co pewnie skończy się tym, że zabraknie betonu) ale wystarczy przyjąć obwód ław po obrysie budynku + ewentualne długości fundamentów wewnątrz budynku x szerokość ławy x wysokość ławy. Jeżeli podłoże nie jest równe to dolicz 10%.

czy jest jakiś wzór czy co?

Jeden mi wyliczył 60 kubików inny 90 :o :o Jak sie do tego zabrać z tym liczenie ? :cry: :oops: :oops:

Proszę o pomoc :oops

robisz podobnie jak w podstwówce ...

długość fundametów /sumujesz długości poszczególnych scian/

mnozysz /x/ wysokość tego co chcesz zabetonowac

i mnozysz /x/ szerokość tego co chcesz zabetonoiwac

powodzenia !

ja podejrzewam że autorka/autor wątku

dlatego ma problemy że "fundamenty" to będzie rów

wypełniony betonem, rów o tym przekroju mniej więcej:

http://images1.fotosik.pl/169/3e46cbc9fd6bc880med.jpg

zgadłem :o

Jak nie masz pewności i boisz sie czy nie zabraknie, to warto zalewać jak najwcześniej rano, żeby domówić jeszcze trochę kubików dokąd jest pompa na budowie. Nam ten misterny plan zawaliła wprawdzie betoniarnia, która zamiast na 11 przywiozła beton na 16 i okazało sie,ze brak 2-3 kubików i było za poźno, żeby zamowić, a pompy na nastepny dzień już nie opłacało sie brać do tej ilości. Więc dorobiliśmy trochę w betoniarce i jest OK. Wolę tak niz wylać nadmiar betonu do pola. A liczy się normalnie - z geometrii - objętość bryły - szerokość x wysokość x długość wykopu + 10%. Nam lekko zabraklo, bo beton troche za bardzo pocisnął deskowanie.
A liczy się normalnie - z geometrii - objętość bryły - szerokość x wysokość x długość wykopu + 10%.

A te 10 % to po co? Skoro dodałas 10% zapasu i Ci brakło 3 m3 to cos kiespko z tą geometrią.

U mnie jak wozili beton to przed dostawą ostatniej gruszki mogłem skorygować potrzebną ilość. Rozrzut był powiedzmy do 1m3 a nie 40 jak u autora wątku.

czy jest jakiś wzór czy co?

Jeden mi wyliczył 60 kubików inny 90 :o :o Jak sie do tego zabrać z tym liczenie ? :cry: :oops: :oops:

Proszę o pomoc :oops

:o co to są kubiki ???

a działkę masz wymierzoną pewnie w stopach lub łokciach kwadratowych :cry:

co to są kubiki ???

no oczywiście że w układzie SI ich nie ma...

ale w potocznej mowie jest tak często określany w naszym

kraju metr sześcienny

np cube - sześcian po angielsku

kubiczny sześcienny

po rosyjsku np kubomietr to metr sześcienny :-?

No właśnie nie dodałam te 10%! Ale żaden problem, lepiej troche za mało niż za dużo. Dolać zawsze troszke można, a wyrzucic szoda. Betonu raczej nie przechowasz. U nas na budowie wszyscy liczą w kubikach, drewno też, oczywiście kubik to metr kubiczny czyli sześcienny (cube - kostka, sześcian! :wink: ). A dostawa ostaniej gruszki byla już po 18 i betoniarnia nie robila betonu - a zamówiłam beton na 11 przed południem.