tomnow 07.07.2007 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 Witam. Jestem na etapie robienia łazienki. Chce wykonać sufit podwieszany z płyt GK. Na suficie ma sie znajdować klika progów po łuku. Mam Pytanie: jak wykonać stelaż? Jakich użyć proflili? Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adozet 08.07.2007 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 zatrudnij fachowca .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 08.07.2007 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 Witam. Jestem na etapie robienia łazienki. Chce wykonać sufit podwieszany z płyt GK. Na suficie ma sie znajdować klika progów po łuku. Mam Pytanie: jak wykonać stelaż? Jakich użyć proflili? Dzięki za pomoc Faktycznie to już wyższa filozofia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 08.07.2007 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 Faktycznie, trudna sprawa, dla amatorów chyba niewykonalna.Ja widziałem, jak fachowiec wykonywał sufit trójpoziomowy przy czym łuki (o zmiennym promieniu, w zasadzie parabole) zachodziły na siebie (jeden zakrywał drugi). Stosował zwykłe, standardowe profile, tylko odpowiednio nacinane nożycami dość gęsto - w zależności od promienia. Ale nie potrafię tego wytłumaczyć zaocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Samurai_Jack 08.07.2007 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 kopia z jednej ze stron: http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/prace-wykonczeniowe/nietypowe-plyty-do-nietypowych-miejsc,6344_858.htm Płyty, które można giąć Łuki i półokrągłe powierzchnie ścian niełatwo jest właściwie wykonać. Pomocne są w tym gipsowo-kartonowe płyty do gięcia na sucho o grubości 5-6 mm. Używając ich, można uzyskać łuki o promieniu wewnętrznym równym minimum 60 cm lub zewnętrznym dochodzącym do 110 cm. Podobny efekt można osiągnąć, nacinając w zwykłej płycie pionowe lub poziome równoległe szczeliny i wyginając ją. Po zamocowaniu takiej płyty szczeliny trzeba zaszpachlować. Zgiąć płyty można również na mokro. Nacinanie, zwilżanie, gięcie i szpachlowanie to jednak zajęcia wymagające wyjątkowej precyzji i doświadczenia. Płyty do gięcia mocuje się do metalowego stelaża, którego profile są ponacinane, i formuje się je w łuk o odpowiednim promieniu. btw. płyty do gięcia kosztują około 99 PLN za sztukę !!! Więc chyba 2 wyjścia: fachowiec lub nauczyć się nacinania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 08.07.2007 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 ... nigdy nie stosowałem płyt do gięcia a parę łuków już zrobiłem i to o mniejszym promieniu ... a swoją drogą ciekawe jak się przykręca te cieniutkie płyty? Normalne wkręty nie "przelecą"??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 08.07.2007 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 A jak wyginałeś zwykłe płyty gk? Na mokro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 08.07.2007 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 A jak wyginałeś zwykłe płyty gk? Na mokro? Oczywiście. Nawet nieźle to idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 08.07.2007 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 Pod warunkiem ze nie trzeba uzyskac jakis wymyslnych ksztaltow (fale itp) to idzie nawet latwo Ale po co utrudniac sobie zycie, skoro sa plyty przystosowane do gięcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demol 12.07.2007 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Ja też wykonywałem łuki nad drzwiami ze zwykłych płyt, położyłem na nie mokre ręczniki na kilka godzin potem delikatnie wygiąłem i zostawiłem do przeschnięcia (nie całkiem oczywiście) po przyklejeniu (akurat nie na stelażu) wysychała na miejscu do reszty. Jeśli chodzi o płyty to te do wyginania np. RIGITECT są dodatkowo wymieszane gips z włóknem szklanym stąd ta dodatkowa wytrzymałość na zginanie. Ale uwaga papier zewnętrzny zawsze może pęknąć!. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts