Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przemeldowanie

Becik

Recommended Posts

W ciągu najbliższego miesiąca czeka naszą rodzinkę zmiana miejsca zameldowania, zmienia nam się też powiat, więc trzeba też będzie przerejestrować samochód. W związku z tym mam kilka pytań do wszystkich kompetentnych i/lub doświadczonych forumowiczów:

1. Ile czasu po przemeldowaniu będziemy mieli na przerejestrowanie samochodu? wymianę prawa jazdy? wymianę dowodów osobistych?

tzn chodzi mi o to czy na starych numerach rejestracyjnych będziemy mogli jeździć jeszcze jakieś 2-3 tygodnie?

2. Nowy adres trzeba będzie zgłosić zapewne w pracy, w banku, w funduszu emerytalnym.. gdzie jeszcze?

3. Co nas jeszcze w związku z tym czeka a o czym zapomniałam i ile to wszystko może kosztować ?

Dziękuję za wszelkie odpowiedzi. B.

Bank, zakład pracy itd to nic w porównaniu z tym co Cię czeka jeśli nie zgłosisz na druku NIP-3 zmiany miejsca zamieszkania do Urzędu Skarbowego :p :p :p

Ponadto pamiętaj, że jeśli zmienisz miejsce zamieszkania (zameldowania) to otrzymasz także nowy blankietowy dowód osobisty (30 zł). O zmianie nr dowodu osobistego musisz także zawiadomić większość z tych instytucji.

Życzę miłych chwil a właściwie szczęśliwych lat spędzonych w Twoim Nowym Domu

Pozdrawiam

Wowka

Nowe "prawo jazdy" - wniosek o wymianę, opłata 70PLN, 2 specjalne zdjęcia i do odbioru za 2 miesiące.

Nowy "dowód osobisty" - wniosek o wydanie dowodu, opłata 30PLN, 1 zdjęcie i do odbioru za miesiąc.

Należy być przygotowanym na to że jeszcze przez długi okres pomimo powiadomienia wszystkich poważnych instytucji, koresponencja od nich będzie przychodzić na nasz stary adres, dobrze jest więc uoprzedzić o tym nowego użytkownika naszego starego adresu.Powodzenia.

Z terminami do wymiany dla różnych dokumentów jest różnie, ogólnie mozna przyjąć zasadę że mamy na to około miesiąca czasu. Zdaża się że urząd nie zmieści się w tym czasie ale to juz nie nasza wina.

Bardzo dziękuję za wszelkie życzliwe słowa :) i cenne uwagi

Niestety, przemeldować się musimy jeszcze nie do nowego domku, bo do odbioru, nawet częściowego, jeszcze trochę czasu, a teraz sprzedajemy mieszkanko...

Czy może ktoś wie jak jest z tym samochodem? Czy wniosek o nowe numery rejestracyjne musimy złożyć dokładnie w dniu zameldowania czy możemy jednak trochę pozwlekać ?

Pozdr. B.

Becik - dopiero na końcu doczytałem, że Ty się przeprowadzasz ale jeszcze nie do domku. Zamelduj się tymczasowo w nowym miejscu. Nie musisz wtedy zmienić żadnych dokumentów. To czy się wymeldujesz z pobytu stałego nie ma tu znaczenia. Ja tak żyłem przez dwa lata - bez problemu. Jak się wprowadzisz, odbierzesz dom i zameldujesz na stałe to wtedy dopiero pozmieniasz dokumenty.

Jaro naprawdę ?? To hurra !!! A samochodu też nie muszę przerejestrowywać ?

To naprawdę by mi wszystkoo upraszczało... Tylko czy np notariusz przy sprzedaży mieszkania nie będzie wymagał jakiegoś stałego meldunku ?

Kupujący od nas mieszkanie postawili warunek żebyśmy się przed aktem notarialnym wymeldowali.

Ja miałem mniejszy problem. Nie musiałem przerejestrowywać samochodu. Ale mimo że miasto się nie zmieniało to i tak inna dzielnica, inny urząd skarbowy. Wymeldowałem się po podpisaniu aktu notarialnego. W nowym miejscu zameldowałem się na stałe aby nie dowiedzieć się w ostatnim momencie, że bez stałego meldunku nie dostanę np. kredytu. Zmieniłem adresy do korespondencji w bankach u operatora telefonu komórkowego, w ofe, w urzędzie skarbowym, w gminie w której buduję ale podejrzewam, że nie w każdym wydziale o tym wiedzą. W firmach u których coś prenumeruję a i tak do dzisiaj odbieram korespondencję od osoby, której sprzedaliśmy mieszkanie.

Nie spotkałem się z tym, aby notariusz wymagał stałego miejsca zameldowania. Upewnij się u notariusza. W razie problemu spisz umowę z nabywcą tak, że wymeldujesz się następnego dnia po spisaniu umowy.

Gość przemeldowanie

A czy wpiszą tymczasowy adres do starego dowodu?

Bo jak nie to i tak trzeba bedzie wyrabiać nowe dokumenty, bo po wymeldowaniu nie bedzie przecież jeździł z dokumentami na stary adres?! Wyrobi się dokumenty na adres tymczasowy, ale szmal trzeba będzie wydać.

magero

A czy wpiszą tymczasowy adres do starego dowodu?

Bo jak nie to i tak trzeba bedzie wyrabiać nowe dokumenty, bo po wymeldowaniu nie bedzie przecież jeździł z dokumentami na stary adres?! Wyrobi się dokumenty na adres tymczasowy, ale szmal trzeba będzie wydać.

magero

Do "starego" dowodu nic już nikomu nie wolno wpisać. Zameldowanie na pobyt stały wiąże się z koniecznością wymiany dowodu na nowy dowód blankietowy.

Co do zameldowania na pobyt czasowy to dostaje się z urzędu gminy/miasta druczek zaświadczenia zameldowania na pobyt czasowy. Zaświadczenie to należy okazywać wraz z dowodem osobistym (obojetnie czy starym książeczkowym czy nowym blankietowym)

Pozdrawiam

Do "starego" dowodu nic już nikomu nie wolno wpisać. Zameldowanie na pobyt stały wiąże się z koniecznością wymiany dowodu na nowy dowód blankietowy.

Co do zameldowania na pobyt czasowy to dostaje się z urzędu gminy/miasta druczek zaświadczenia zameldowania na pobyt czasowy. Zaświadczenie to należy okazywać wraz z dowodem osobistym (obojetnie czy starym książeczkowym czy nowym blankietowym)

Pozdrawiam

No własnie,

więc i tak trzeba wyrobić nowy dowód (czy na pobyt stały czy tymczasowy - można mieć dowód tez na adres tymczasowy), bo w stary nic nie wklepią. A jak dowód to i prawo jazdy (niby 30 dni jest na to) i dowód rejestracyjny (ja jeździłam na starym dowodzie rejestracyjnym 2 lata :D - nie złapali). Za niezgodne dane na dowodzie i prawie jazdy można zapłacić 300 zl.

m.

Mieszkanie żeby sprzedać przedtem musielismy sie wymeldować, tak że już podczas spisywania aktu notarialnego byliśmy wymeldowani z mieszkania do nikąd!

" taki firmowy zwrot" w starych dowodach wstawiono nam "X" pod rubryką Zameldowanie i to wszystko.

Wszelkimi sposobami staraliśmy się doprowadzić nasz nowy domek do "używalności" w tzw programie minimum i pomimo że nie był odebrany przez architekturę wprowadziliśmy się do niego! oczywiście wszystkie odbiory gazu, wody, elektryki mieliśmy już załatwione spisane odpowiednie umowy itd.

Skompletowaliśmy wszystkie dokumenty i zgłośliśmy domek do tzw odbioru częściowego, co udało sie załatwić nad spodziewanie szybko. Wystąpiliśmy o nadanie numeru domu i po nadaniu numeru zameldowaliśmy się u "siebie" i przystapiliśmy do "wyrabiania" dokumentów.

Zmiana adresów w dowodach rejestracyjnych samochodów bezbolesna, opłata 5PLN(to samo miasto).

Dowody osobiste 30PLN 2 miesiące czekania. Niestety "prawo jazdy" z uwagi na wymianę z urzędu, wyrabialiśmy dwukrotnie "strata" na głowę 70 PLN.

Zmieniliśmy gdzie tylko można nasz stary adres na nowy ale mimo to korespndencję do nas odniera nowy własciciel naszego "starego" mieszkania, na nasze interwencje w tej sprawie "urzędy "odpowiadajże to wina KOMPUTERÓW, czym ubawili nas po pachy!!!!!!

• 2 weeks później...

Notariusz umówiony, w akcie notarialnym w przypadku braku stałego meldunku jest podawany ostatni adres pod którym byliśmy zameldowani na stałe. Na przerejestrowanie samochodu jest podobno 30 dni. Nasza decyzja jest taka: wymeldowanie, czasowy meldunek u rodziców, żadnych dokumentów nie zmieniamy, szybciutko wykańczamy jakiś pokój i łazienkę i co tam jeszcze trzeba, robimy częściowy odbiór i meldujemy się u siebie na stałe :).

Mamy jeszcze tylko takie pytania: czy nowy czasowy adres zgłasza się w US i na który adres mamy brać faktury na budowę ( korzystamy z ulgi ) ?? Jaro, może Ty wiesz ?

I czy jest jakiś czas na uprawomocnienie odbioru częściowego? tzn ile czasu po zrobieniu takiego odbioru można się już meldować?

Pozdr. B.

W ubiegłym roku sprzedaliśmy mieszkanie i jak do tej pory nie jesteśmy nigdzie zameldowani.

Wszędzie podajemy adres poprzedniego miejsca zamieszkania. W US również wiedzą, że sprzedaliśmy mieszkanie i tylko byliśmy zobowiązani podać adres do korespondencji wypełniając PIT-ileś tam.

Hm, może być problem z wyborami. Bez stałego miejsca zamieszkania nie będziesz mogła głosować.

Hm, może być problem z wyborami. Bez stałego miejsca zamieszkania nie będziesz mogła głosować.

jakoś to "przeboleję" :p :lol: :p noo chyba że będą wybory samorządowe i jakiś kandydujący sąsiad będzie obiecywał gazociąg i kanalizację...ale do tego czasu prawdopodobnie zdążymy się zameldować :)

Dzięki Jola za odpowiedź, Pozdrawiam. B.

Mamy jeszcze tylko takie pytania: czy nowy czasowy adres zgłasza się w US i na który adres mamy brać faktury na budowę ( korzystamy z ulgi ) ?? Jaro, może Ty wiesz ?

I czy jest jakiś czas na uprawomocnienie odbioru częściowego? tzn ile czasu po zrobieniu takiego odbioru można się już meldować?

Pozdr. B.

Dla US nie ma znaczenia czy jest to stały meldunek czy czasow. Wypełnia się NIP3, gdzie się wpisuje adres zamieszkania i wg tego adresu się rozlicza. Ale jaki adres trzeba wpisywać na fakturach, to nie wiem. Sama jestem ciekawa, bo chcę się rozliczac wg miejsca zamieszkania a nie wg zameldowania. I nie wiem na jaki adrse brać faktury :lol:

m.

Magero, faktury należy pobierać na adres zameldowania (obojętnie czy na pobyt stały czy na czas określony).

Identyfikowalny jesteś przede wszystkim po unikalnym nr NIP. Ponadto w ciągu roku podatkowego można zmieniać wielokrotnie adres zameldowania i nie stanowi to żadnej przeszkody w rozliczeniu faktur z różnymi adresami.