Jola_ 23.07.2003 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 Ja wszystkie faktury mam wystawiane jeszcze na stary (czyt. nieaktualny już) adres zameldowania. Nie wiem czy to dobrze, ale wszystkie mają ten sam adres, a i w US wszystko się zgadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Becik 13.08.2003 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 Problem się rozwiązał Niedawno się dowiedzieliśmy, że wg nowego prawa budowlanego obowiązującego po 11 lipca do zameldowania nie jest wymagany odbiór budynku. Można się zameldować w szczerym polu. Wystarczy zgłosić do urzędu wniosek o nadanie numeru nieruchomości. A gdy jest już numer - to można się meldować Pozdr. B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 18.08.2003 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2003 Nie wiem, skąd masz takie informacje, ale w nowym Prawie Budowlanym nic na ten temat nie znalazłam...Zresztą sprawę meldunku rozstrzyga nie Prawo Budowlane, ale ustawa o ewidencji... http://bap-psp.lex.pl/cgi-bin/demo.cgi?id=&comm=jednostka&akt=nr16907978&ver=-1&jedn=-1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 28.08.2003 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 Już wszystko wiem, to nie w Prawie Budowlanym są te przepisy, ale chodzi o wyrok Trybunału Konstytucyjnego. Faktycznie wystarczy numer nieruchomości i można sie maldować . Urzędniczka w biurze meldunkowym była tym wyraźnie zmartwiona . Teraz powstaje kwestia co z ulgą: Czy zameldowanie się w budynku, który jest w budowie (brak odbioru) jest zasiedleniem i traci się ulgę, czy nie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.08.2003 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 Problem się rozwiązał Niedawno się dowiedzieliśmy, że wg nowego prawa budowlanego obowiązującego po 11 lipca do zameldowania nie jest wymagany odbiór budynku. Można się zameldować w szczerym polu. Wystarczy zgłosić do urzędu wniosek o nadanie numeru nieruchomości. A gdy jest już numer - to można się meldować Pozdr. B. A to ciekawe, u mnie w gminie można dostać numer dla nieruchomości, nawet bez budynków ale wyłącznie z klauzulą: "BEZ PRAWA DO ZAMELDOWANIA". Może mają zapas starych druków i muszą wyczerpać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.08.2003 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 nic nie wklepią. A jak dowód to i prawo jazdy (niby 30 dni jest na to) i dowód rejestracyjny (ja jeździłam na starym dowodzie rejestracyjnym 2 lata - nie złapali). Za niezgodne dane na dowodzie i prawie jazdy można zapłacić 300 zl. m. Z tego co wiem NIE MA obowiązku pokazywać do kontroli drogowej dowodu osobistego. Zatem wystarczy zgodność dowodu rejestracyjnego z prawem jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 28.08.2003 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 Alanto, proszę, nie bądź taka dociekliwa bo popadnę w depresję!Problemy uparły się, aby właśnie mnie, całymi stadami atakować. Dlaczego? Dlaczego? Czy tak wygląda radosne finalizowanie budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magero 29.08.2003 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 Z tego co wiem NIE MA obowiązku pokazywać do kontroli drogowej dowodu osobistego. Zatem wystarczy zgodność dowodu rejestracyjnego z prawem jazdy. No pewnie, że nie ma obowiązku, ale jak Cię poproszą, to co? Nie dasz? Brata poprosili, i ledwo ugadał ich żeby nie ładowali mandatu (fakt, ze jeździł ponad pięc lat na różnych adresach). Przepisy mówią, że prawo jazdy masz zmienić w ciągu 30 dni po zmianie adresu. Ot i co. Zawsze moga poprsić o inny dokument, żeby sprawdzić adres, nie? m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magero 29.08.2003 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 A tak w ogóle, Atlanta i BeciK: zameldowałyście się? Bo mi się chałupa dopiero zacznie budować, ale jestem zaintresowana meldunkiem. Bym od razu się zameldowała tam gdzie trzeba, a tak w tym roku zmieniam Urząd Skarbowy, a w przyszłym roku znowu. Tak bym załatwiła wszystko od razu.m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.08.2003 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 Z tego co wiem NIE MA obowiązku pokazywać do kontroli drogowej dowodu osobistego. Zatem wystarczy zgodność dowodu rejestracyjnego z prawem jazdy. No pewnie, że nie ma obowiązku, ale jak Cię poproszą, to co? Nie dasz? Nie dam. Skoro nie ma obowiązku, to po co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 02.09.2003 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 Ja sie jeszcze nie zameldowałam, bo boję się utraty ulgi budowlanej. Jak znam życie i panie z US-u, to na pewno stwierdzą, ze zamleldowanie jest równoznaczne z zasiedleniem... Najpierw zrobię odbiór częściowy, a potem się zamelduję-jeszcze w tym roku i wtedy bedę miała prawo i do ulgi budowlanej i zaczną remontową. Jaro, w DO jest punkt 5 : "posiadacz DO jest obowiązany okazywać dokument uprawnionym organom i instytucjom..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.09.2003 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 Jaro, w DO jest punkt 5 : "posiadacz DO jest obowiązany okazywać dokument uprawnionym organom i instytucjom..." W moim dowodzie (nowym) nie ma takiego sformułowania. Jest tylko tyle: dowód osobisty jest dokumentem stwierdzającym tożsamość oraz poświadczającym obywatelstwo polskie. Ani słowa o obowiązku pokazywania - właśnie ów obowiązek jest typowy dla państwa policyjnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 02.09.2003 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 Wynika z tego, ze ja muszę DO (stary) okazywać, a ty nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.09.2003 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 TO może zmień dowód . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Becik 02.09.2003 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 A tak w ogóle, Atlanta i BeciK: zameldowałyście się? Bo mi się chałupa dopiero zacznie budować, ale jestem zaintresowana meldunkiem. Bym od razu się zameldowała tam gdzie trzeba, a tak w tym roku zmieniam Urząd Skarbowy, a w przyszłym roku znowu. Tak bym załatwiła wszystko od razu. m. Ja też się jesze nie zameldowałam. Co do źródła moich wieści - mój mąż dowiedział się pocztą pantoflową, jeśli wprowadziłam kogoś w błąd to przepraszam. I jednak na razie nie będę się meldować - nie chcemy wzbudzać podejrzeń w nadzorze budowlanym który po 11 lipca ma bardziej konsekwentnie pochodzić do takich co to pomieszkiwają w niodebranym budynku. A odbiór całkoiwity planujemy już wkótce - zaraz po obudowaniu schodów, zakupieniu parkietu i materiału na dużą łazienkę Pozdrawiam. B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.09.2003 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2003 Obecnie w Polsce (inaczej niż w PRL) nie ma obowiązku meldunkowego. czyli po wymeldowaniu nie trzeba się nigdzie meldować (mozna mieszkać w kartonie pod mostem). Ja od jesieni 2001 jestem wymeldowany ze sprzedanego mieszkania a dowód rejestracyjny samochodu i prawo jazdy mam na stary adres. Nigdy nie pokazuje w czasie kontroli drogowej dowodu osobistego - po prostu nie noszę go. Policja nie ma żadnego systemu komp. w którym mogliby to sprawdzić. Generalnie wyznaję zasadę: Państwo jest dla obywatela a nie odwrotnie. Bałagan we wszystkich urzędach sprawia, ze wiele różnych dziwnych rzeczy można ukrywać całymi latami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts