Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

u moim przypadku decyzja o ogrodzeniu bylabyly kosultowana i podejmowana wspolnie, tj. zebralismy sie w czworke (sasiedzi) i ustalilismy jakie ogrodzenie robimy, w jakim standardzie i jak sie rozliczymy.

cena byla negocjowana z wykonawca i kazdy z nas mial info co i ile mialoby kosztowac.

ogrodzenie mamy z siatki 3mm (powlekanej), na lawie betonowej z podmurowka w szalunku.

Jacek

Wiadomo, że koszty należy mniej więcej po równo podzielić.

Ale chodzi mi oto jaki rodzaj wybrać i dlaczego akurat to.

Jeszcze można słupki klinkierowe i np. metalowe wypełnienia... Ale to chyba drogie rozwiązanie jest... :roll:

Ten klinkierowy z metalowymi wstawkami jest badzo ładny, tylko.. daje prawie taką samą intymność co siatka.. Ale może ta ja wymyslam i powinienem po prostu posadzić gęsto iglaki bedzie po zawodach... Nimniej liczę na opnię osób bardziej doświadczony w posiadaniu ogrodzenia.. :lol:

U mnie będzie ogrodzenie z cegły ręcznie formowanej (nawiązujące do elewacji). Będzie mur długości ok.5m.i będą słupki a pomiędzy nimi prawdopodobnie drewniane "sztachetki"położone tak aby ogrodzenie było w miarę szczelne, ewentualnie wypełnienia pomiędzy słupkami kute, uzależniamy to od tego jaki będzie balkon, bo chcielibyśmy żeby to wszystko razem grało.

Tył i boki działki ogrodzimy siatką na podmurówce a z przodu będą słupki z klinkieru lub piaskowca z kutymi przęsłami. pod siatką się jakieś roślinki posadzi żeby mniej z drogi widać było w czym po podwórku biegamy :D

Drewniane sztachetki też ładnie wyglądają, ale trzeba je co roku zaimpregnować żeby tak cały czas wyglądały. Moja teściowa ma sztachetki jak mamy wolne w wakacje to pomagamy impregnować. :wink: