Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomóżcie proszę - co przestawić/zmienić????

Recommended Posts

Witajcie Kochani i Doświadczeni :D

Jak Bóg da - to na przyszłą wiosnę/jesień zaczniemy wykańczać nasze nowe dwupoziomowe mieszkanko z ogródkiem w segmencie.

Mieszkanie jest budowane przez developera do stanu surowego zamkniętego, obecnie zalane stropy i wkrótce musimy się zdecydować czy chcemy coś zmieniać jeśli chodzi o ustawienie ścianek działowych itp. Mamy też możliwość zamontowania kominka, tylko gdzie?

Jako, że jestem zielona w kwestii projektowania, praktycznych rozwiązań (jeszcze, bo mam nadzieję, że się to zmieni) bardzo Was proszę o radę. Co byście zmieniły w tym projekcie?

Aha! Dodam tylko, że nasza jest ta prawa część (otoczona czerwoną przerywaną linią.

Będę Wam bardzo wdzięczna za wszelkie rady!!!!!!!

Oto i rzuty parteru i poddasza!

http://img234.imageshack.us/img234/6192/segmentpietrozr4.jpg

http://img234.imageshack.us/img234/2333/segmentparterhd8.jpg

To może jeszcze dorzucę kilka słów :D

Jest to segment środkowy, czyli troszkę mniej światła niż przy skrajnym, więc

zastanawiam się czy warto dzielić ścianką kuchnię od salonu, może podzielić ją

kominkiem? Ale wtedy światło dochodzące od strony drzwi balkonowych przy kuchni będzie przysłonięte .....

Mamy dwójkę dzieci (jedno w drodze) ale nie powiedzieliśmy jeszcze ostatniego słowa :lol:

Teraz będą dwie dziewczynki, więc można je umieścić w jednym pokoju na piętrze.

Potem jeśli dane nam będzie mieć syna umieścilibyśmy go w drugim pokoju a trzeci pokój byłby naszym pokojem sypialnianym.

Na parterze zawsze marzył nam się mały gabinecik, albo jakiś ygospodarowany na niego kącik - chociaż w naszym projekcie to chyba odpada - a może macie jakieś pomysły?

Piec ma być dwufunkcyjny - jeszcze nie wiedzą, czy będzie pod schodami czy w

dolnym WC...

Teraz mieszkamy w małym 39 metrowym mieszkanku i jesteśmy maksymalnie

"zagraceni' wiec wszelkie pomysły wnęk, szafek na zabawki, ubrania, schowków będą mile widziane. W segmencie nie ma piwnicy, będzie strych ale nie wiem jeszcze jaki na wysokość...

Jak coś mi się jeszcze przypomni - to dam znać!

• 2 weeks później...
hej, nie bardzo wiem co chcesz zmieniać w tym ustawieniu bo jest całkiem niezłe jak na mieszkanie :) Na górze już nic bym nie zmieniała, zwłaszcza że póki co pokoi ci wystarczy. Kwestia schowków i garderób-jedna to trochę mało jak na 3 kobiety w domu, ale jest całkiem spora. Poza tym pokoje mają jeszcze miejsce na szafy- jeśli w sypialni w przyszłości nie planujesz niczego prócz łóżka to spokojnie zmieścisz pojemną szafę. Natomiast u dziewczynek na pewno znajdzie się miejsce na młodzieżową meblościankę gdzie jest zwykle mnóstwo skrytek. (VOX ma dosyć ciekawe rozwiązania). Oczywiście mowa o odległej dosyć przyszłości bo pewni póki co jeden z pokoi będzie stał odłogiem do czasu aż maleństwo ci się nie usamodzielni :) Ten maleńki gabinecik to możesz co najwyżej upchnąć zamiast wc, gdyż w salonie zasłoniłby ci okno,a pod schodami właśnie dać wc-powinno wystarczyć na nie miejsca. Kuchnię możesz oddzielić wyspą od salonu, albo jakąś lekką ścianką może taką ażurową, gdzie byłoby miejsce na bibeloty czy też szkło. Natomiast kominek dałabym raczej w głębi salonu może gdzieś na wysokości ściany od wc (albo gabinetu) Gdyż przy kuchni raczej nie będzie spokojnego miejsca żeby usiąść po prostu przy ogniu.Poza tym przy gotowaniu jest zwykle wystarczająco gorąco i drugie źródło ciepła nie jest potrzebne. To tyle co mi przychodzi do głowy.Ekspertem też nie jestem ale sama właśnie projektuję sobie domek i też mam problem z rozkładem pomieszczeń.Trudno przewidzieć jak mi w przyszłością będzie wygodniej i co mi będzie ostatecznie bardziej pasowało. Pozdrawiam

Kasiu bardzo dziękuję za Twoje zdanie w tej sprawie!

Moja koleżanka wymyśliła coś takiego....

Na pietrze zrobila dodatkowa lazienka, bo jedna dla piecioosobowej rodziny, to troche za malo ;)

http://img218.imageshack.us/img218/3522/sanstitre2qu2.jpg

A dół tak:

http://www.hagemejer.com/~aziegman/przerobka.jpg

lub tak

http://img469.imageshack.us/img469/6177/sanstitreju8.jpg

Z tym, że ja byłam obejrzeć bliźniaczo podobny segment i te plany wydają się takie duże, a tak naprawdę połączona kuchnia z salonem nie są takie wielkie i nie wiem czy w ogóle będziemy dzielić tą przestrzeń, no chyba że właśnie wyspą w kuchni albo delikatną ścianką.

Co myślicie o tych pomysłach?

Gabinetu na dole jednak byśmy nie robili, tylko tak jak widać na powyższym planie I piętra zrobilibyśmy może kącik komputerowy w szafie w rogu w naszej sypialni?

A kosztem garderoby powiększylibyśmy sypialnię dla dziewczynek.

Druga łazienka-tak, jak najbardziej. Tylko pamiętaj, że jeśli podzielisz tą górną to obie łazieneczki będą maluśkie i jeśli chcesz mieć chociaż odrobinę przestrzeni to może zamiast dzielenia sypialni wstaw do wc na dole prysznic - wydaje mi się że powinien się zmieścić. W każdym razie dobrze przelicz metry zanim zaczniesz burzyć, a najlepiej znajdź pomieszczenie takiej wielkości jakiej mają być te łazienki i spróbuj sobie je wtedy wyobrazić. A gdzie będziesz mieć pralkę? To też ważna kwestia, fakt te ładowane od góry są dosyć wąskie ale też nie wiem czy starczą dla dużej rodziny. I moja sugestia-nie rezygnuj z garderoby. Zmniejsz ją, ale się nie pozbywaj. Im więcej dzieci tym więcej gratów, stare zabawki, buty, kurtki zimowe, jesienne itp, itd. Zresztą masz córkę to sama wiesz najlepiej ile się rzeczy wtedy gromadzi- pomnóż przez 3 :)

Swoje rzeczy też będziesz chciała gdzieś przechować, no nie wiem jakieś zapasowe kołdry, walizki na wyjazdy. Do piwnicy nie wszystko się nadaje. Nie chcę oczywiście bombardować twoich pomysłów, ale naprawdę przemyśl to sobie jeszcze raz. Pozdrawiam