Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ODKURZACZ CENTRALNY WAWA!!!!

alfa003

Recommended Posts

do mnie jednostka centr. wyszla by taniej niz do Ciebie,a to jest najdrozszy koszt,mowie jak mi wycenili,jak sam sobie poprowadzisz wszystko to bedzie najtaniej,odkurzacza nie zrobisz sam ;-) z tego co pamietam,a jestem poza domem,koszt instalacji bez jednostki z polozeniem i materialami wyszedl jakos 2000 niecale....

hmmm,ja pisalem i wysylalem planik domku do siedziby Huskyego,z ich strony,czekalem okolo 2 tyg. ale ladnie wsz. policzyli i przyslali poczta.Inna firme mam u siebie w regionie ale nie polece,natomiast teoretycznie w Radzyminie w sklepie z armatura tez mozna otrzymac namiar na firme ,chyba BEAM'a ale nie pamietam.....wejdz na strony firm prod. odk. centr. pospisuj namiary na ich certyfik. przedtawicieli i monterow.Niby wychodzilo,ze podbne ofertki ale warto brac sprawdzona i przez nich uznawana firme montazowa,niemniej,Husky jest z Radomia,w ich oferci byla mowa o cenie od km. dojazdu do klienta....hmmmmm

Swego czasu trochę pisałem na ten temat

Może wyjaśnijmy sprawy kosztu takiej inwestycji jaką jest odkurzacz centralny

Odkurzacz centralny można podzielić na dwie części

Pierwsza to instalacja i koszt takiej imprezy to około 200 zł od tzw. punktu ( średnie ceny instalatorów odkurzaczy centralnych a nie elektryków lub murarzy)

Może wycenię taki model przykładowy Domek jednorodzinny z poddaszem użytkowym i garażem na dwa samochody W garażu montujemy jednostkę centralną (jednostka centralna też jest punktem) gniazdo w garażu najlepiej jak najbliżej bramy garażowej (punkt) gniazdo na dole w miejscu centralnym (punkt) wyjście w kuchni do szufelki automatycznej i (lub) do węża kuchennego (punkt) gniazdo zmiotka (szufelka automatyczna) przy drzwiach wejściowych (punkt) gniazdo na poddaszu w miejscu centralnym (punkt) gniazdo nad garażem (punkt) Nazbieraliśmy w sumie 7 punktów co daje kwotę 1400 zł do tego jeszcze należy doliczyć materiał i będzie tego około 450 zł Oczywiście cena materiału będzie zależała tyko i wyłącznie od tego ile w rzeczywistości go zużyjemy Możemy przyjąć że koszt tej instalacji to 1800 zł Oczywiście możemy zrezygnować z szufelek automatycznych albo jeszcze zamontować dodatkowe gniazdo do sprzątania tarasu itd.

Zostaje nam jeszcze kupno całego osprzętu i tu rzeczywiście możemy wybrać coś w zależności od możliwości finansowych ale poniżej pewnego poziomu nie radzę schodzić

Dla przykładu jednostka centralna Beama 2775 o mocy 1700W w zestawie z wężem 9m i szczotkami to wydatek około 2800 zł do tego jeszcze gniazda po około 38 zł szt szufelka automatyczna około 200zł szt Oczywiście muszę powiedzieć coś i o Huskim jednostka centralna o mocy 1850W i podobnym wyposażeniem będzie droższa o jakieś 500 zł

Pozostając przy firmie Beam bo to ona jest najbardziej popularna koszt całkowity instalacji to około 5200 na gotowo oczywiście wyposażenie z Vatem 22%

Większość firm ma swoich autoryzowanych instalatorów praktycznie po całej Polsce ( w Warszawie też )

Niestety muszę tu zmartwić niektórych :wink: jeśli będziecie chcieli autoryzowanego instalatora od instalacji odkurzacza firm Husky i Beam to jest bardzo duże prawdopodobieństwo że traficie właśnie do mnie

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=54702&highlight=husky