Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oknoplast czy Jezierski? Pilne!!!

Recommended Posts

Orzech nasz i Oknoplastu jest identyczny :) To jest taka sama folia.

3-4 tygodnie na zamówienie u nas? Chyba jakieś wynalazki straszne.. przez jakiego dilera zamawiałeś?

pzdr

Piotrek Jezierski

RCMB Rzeszów. Będzie szybciej? Jeśli tak bardzo sie cieszę, może jeszcze rabat dostanę :wink:

Mariku,

sprawdzę. Wiem, że wysyłali. Może list wrócił. Będę wiedział jutro.

Co do terminów: wszyscy podają wydłużone, żeby nie podpaść klientom :) Generalnie na wszystkie okna oprócz łuków, drzwi i suwanek we wszystkich kolorach mieścimy się z produkcją w 9 dni. Do tego dochodzi transport. Maksmymalnie po 14 dniach diler ma je u siebie. Tak jest w 99% przypadków. Obsuwa może być, jeśli kontrola jakości na końcu czegoś nie przepuści i trzeba coś robić od nowa.

Co do łuków, drzwi i suwanek, to terminy są w zależności od koloru i chwilowego obłożenia produkcji [od lutego obłożenie jest niezmiennie na full :)]. W przypadku łuków, profil musi być odpowiednio leżakowany, żeby okleina nie uszkodziła się w gięciu, i jeśli jest bardzo nietypowy kolor może cały proces produkcyjny trwać nawet 6 tygodni (4 tygodni leżakowania profila).

Jeśli macie jakiegoś producenta, który zagwarantuje wam 14 dniowe terminy na jakiś zupełnie kosmiczny kolor na łukach, od razu wiadomo, że trzeba się trzymać z daleka: zamówi gdzieś oklejanie, okleina zejdzie na 100%. Od razu dopytujcie się, czy producent sam gnie łuki czy to podzleca: jeszcze nie widziałem ładnie wygiętego łuku przez "giętaczy" do wynajęcia.

Co do suwanek i drzwi: głównie chodzi o moce przerobowe, bo jesteśmy zawaleni zamówieniami na amen.

Generalnie, bardzo ważne jest, żeby diler jak najszybciej wysłał zamówienie i zaliczkę, bo wtedy zamówienie jest uruchamiane. Były przypadki, że dilerzy brali zaliczki, wpłacali je jako zaliczki pod jakieś stare zlecenia, a klientowi mówili, że to fabryka się opóźnia. Proszę wymuszać na dilerach potwierdzenie wpłaty zaliczki do producenta [potwierdzenie przelewu]. Odnosi się to nie tylko do okien, ale do wszystkich innych zamówień, gdzie wymagana jest zaliczka [w dzisiejszych czasach to gros materiałów]. Przy okazji można dilerowi przypomnieć, że ew. "ręczne" zrobienie potwierdzenia przelewu podpada pod prawo bankowe i kodeks karny jako fałszowanie dokumentów. Po takiej gadce nie powinien opóźniać zlecenia.

Od momentu otrzymania zaliczki 2 tygodnie spokojnie dotrzymamy, 3 tyg max (w 5% przypadków). Mnie komputer mówi, że średni termin realizacji zlecenia w czerwcu wyniósł 9 dni :) ale rekord do 6h ;)

czy producent sam gnie łuki czy to podzleca: jeszcze nie widziałem ładnie wygiętego łuku przez "giętaczy" do wynajęcia.

Chyba samochwalstwo lekko przekracza granicę... Z tego co wiem to większość producentów, która sama gnie łuki zamawia "trudne" (czytaj małe promienie) na zewnątrz (czyli np. w KSK).

U nas w ścianach: Oknoplast. Wyszło DUUUŻO mniej niż w Jezierskim (ale dlatego, że w Oknoplaście dali nam upust 15% (oprócz standardowej promocji) za to, że z 4-o miesięcznym wyprzedzeniem gotówką opłaciliśmy 100% wartości zamówienia; dystrybutor Jezierskiego za to samo zaproponował 3% upustu)...

Okna można zobaczyć na zdjęciach w naszym dzienniku. Nam podobają się BARDZO i jesteśmy z nich zadowoleni. Właśnie kończą się najcięższe roboty we wnętrzach (tynki + wylewki) i po ich skończeniu okna czeka gruntowne czyszczenie.

Pozdr.

M

• 4 years później...
  • 1 year później...
Witam, w moim domu energooszczędnym zainstalowane są okna firmy Jezierski Elita Thermo. Po wykonaniu badania termowizyjnego okazało się, że okna posiadają duże mostki termiczne na granicy szyby i profilu PCV. Na stronie internetowej Jezierski informuje , że cyt : "Ciepła ramka SwisSpacer zapobiega powstawaniu mostka termicznego" co jest kłamstwem. Na dowód przesyłam kilka zdjęć termowizyjnych. Sprawę zgłosiłem do PIH, ale po długiej mediacji Jezierski obstaje przy swoim i nie raczył zbadać sprawy na miejscu. Pozostaje sąd polubowny i powszechny. Będę walczył do końca, ale potrzebuję wsparcia ze strony innych użytkowników tych okien. Pozdrawiam.IR_8290.jpgIR_8314.jpg

• 4 years później...