pawelj77 08.07.2007 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 witamjestem na etapie przykręcania płyt g-k na poddaszu czterospadowym - dach namiotowymam problem z wyznaczeniem kąta pod jakim uciąć płyty sąsiadujących ze sobą sufitów.Dach ma spadek 20 stopni.Proszę o rade jak to zrobić ? http://remontpawel.w.interia.pl/konty.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian 08.07.2007 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 Założyłem, że podstawa ostrosłupa jest kwadratem - wyszło mi, że tangens Twojego kąta x wynosi 1/cos(20stopni).Jeżeli dobrze posłużyłem się windowsowym kalkulatorem to daje to około: 46,78 stopnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelj77 09.07.2007 00:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 a co bedzie jezeli podstawą jest prostokąt?wielkie dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 09.07.2007 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Nie baw sie w wyznaczanie kątów, tylko zmierz długości boków tychtrapezów, ( czasami też trójkątów), kąty wyjdą same. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 09.07.2007 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 a co bedzie jezeli podstawą jest prostokąt? wielkie dzięki za pomoc Coś tu się nie zgadza. Jeżeli podstawą jest prostokąt przy dachu namiotowym jak na zdjęciu, to pochylenie połaci dachowych nie będzie jednakowe . Jak napisano wyżej - lepiej zmierzyć to z natury (przy montażu dachu mogły wyjść niewielkie odchyłki i wtedy dokładne mierzenie kątów niewiele da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 09.07.2007 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Popieram, ja bym odmierzył 120cm w podstawie od dolnego narożnika, i z tego punku wyprowadził prostopadłą w górę. Zmierzył ją i tak uciął płytę KG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 09.07.2007 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Na robocie zawsze mam kalkulator i to dobry z trygonometrią ale wiem z doświadczenia że zawsze w prostszy sposób takie coś wymierzyć... wystarczy pomyśleć. Krzysztofh skończy płytować zanim Ty policzysz tangensy i znajdziesz kątomierz z dokładnością do 1/100 stopnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian 09.07.2007 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 a co bedzie jezeli podstawą jest prostokąt? wielkie dzięki za pomoc A to już musisz podać długości boków Ale - jeżeli masz do czego przyłożyć miarę to lepiej skorzystaj z metody, jaką podał Krzytofh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts