Markoebelo 08.07.2007 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 Ytong 36,5 czy Porotherm 44 P+W ? Kto za a kto przeciw i dlaczego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 14.07.2007 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 15.07.2007 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 jesli mam wybierac jedynie pomiedzy tymi dwoma materialami, to wybralbym ytong.powody dam tylko dwa: wezsza lawa fundamentowa i sciany podziemia (koszt), latwosc obrobki dla murarzy (wiecej materialu w scianie niz zaprawy) i dla instalatorow, Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Markoebelo 16.07.2007 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 Dziękuje za odpowiedź. Poza tym lepszy współczynnik przenikalności cieplnej dla Ytonga który jest cieńszy od 44.Czy wydaje się Wam ze rzeczywiście nie trzeba go ocieplac styropianem. Ponoć wtedy nie będzie oddychał tak jak powinien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 29.07.2007 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 z tym oddychaniem to zalezy jak kto w nie wierzy ) co do docieplania ytonga36 styropianem, to mozna, technicznie rzecz jasna. ale ekonomicznie trudno to uzasadnic. jesli uwazasz, ze chcesz miec cieplejsze sciany, to od razu wymuruj suporex24+styro. i nie marnuj kasy na ytong36 ! jesli chcesz zachowac oddychanie o ktorym wspominasz, to suporeksz dociaplaj welna. Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara_Andrzej 31.07.2007 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 oczywiście, że 44 Dlaczego? bo to udało nam się kupić! A tak na serio - co cegła to cegła i nie ma dwóch zdań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 01.08.2007 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 oczywiście, że 44 Dlaczego? bo to udało nam się kupić! A tak na serio - co cegła to cegła i nie ma dwóch zdań. Porotherm ma kolor cegły to fakt i tylko tyle ich łączy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola i Jarek 02.08.2007 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 Jeśli mam wybrać to wybrałbym na ściany zewnętrzne Ytong 36,5, na ściany wewnętrzne nośne Ytong 24 a na ściany działowe Ytong 11,5 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 11.08.2007 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 Jak powyżej z małą różnicą. Wewnątrz zamiast Ytonga Silka. Ma lepsze parametry izolacyjności akustycznej i dobrze akumuluje ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 09.09.2007 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Jak powyżej z małą różnicą. Wewnątrz zamiast Ytonga Silka. Ma lepsze parametry izolacyjności akustycznej i dobrze akumuluje ciepło. dokladnie. ytong w srodku to wyrzucone pieniadze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 11.09.2007 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 U220 + 14 styro dlaczego : bo ja tak mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bugier 16.02.2009 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Jak powyżej z małą różnicą. Wewnątrz zamiast Ytonga Silka. Ma lepsze parametry izolacyjności akustycznej i dobrze akumuluje ciepło. dokladnie. ytong w srodku to wyrzucone pieniadze. Dokładnie tak, wynika to z fizycznych właściwości materiałów. Silka akumuluje ciepło i ma zdolność hydroregulacji. Natomiast Ytong sprawdza się jako ściana zew. bo jego porowata struktura ma doskonałe właściwości izolacyjne. Polecam lekturę, gdzie dokładnie to wyjaśniają: http://www.termodom.pl/termodompasywny/xella_polska_energooszczednie/wlasciwosci_cieplne_bloczkow_ytong_i_silka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 17.02.2009 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Witam , ytong 36.5 i do tego jak dasz 10 cm. waty , nie bedziesz musiał kupować pieca Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bugier 24.02.2009 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Witam , ytong 36.5 i do tego jak dasz 10 cm. waty , nie bedziesz musiał kupować pieca Pozdrawiam Żarty żartami, ale ludzie ocieplają nawet YTONG 40 styropianem. Nie ukrywam, że i mnie przez myśl przeszło, ale obawiam się trochę efektu tzw. termosa. Handlowiec zachwalał mi natomiast kombinację Ytonga i Multiopru, w zestawieniu Ytong 40 cm + Multipor 20cm, osiągnięty zostaje ponoć współczynnik U=0,11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monkos71 11.03.2009 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Witam , ytong 36.5 i do tego jak dasz 10 cm. waty , nie bedziesz musiał kupować pieca Pozdrawiam Żarty żartami, ale ludzie ocieplają nawet YTONG 40 styropianem. Nie ukrywam, że i mnie przez myśl przeszło, ale obawiam się trochę efektu tzw. termosa. Handlowiec zachwalał mi natomiast kombinację Ytonga i Multiopru, w zestawieniu Ytong 40 cm + Multipor 20cm, osiągnięty zostaje ponoć współczynnik U=0,11. Co do wspomnianego efektu termosa, to podobno lepiej zamiast styropianu użyc paroprzepuszczalnej wełny mineralnej. Styropian nie jest materiałem paroprzepuszczalnym, dlatego jego zastosowanie sprawia, że para wodna przenika przez warstwę betonu komórkowego, ale zatrzymuje się na granicy izolacji. Układanie ma zatem sens tylko przy zastosowaniu innych materiałów ściennych nie przepuszczających pary wodnej do wnętrza ściany - a to wymaga dodatkowej wentylacji pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 11.03.2009 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 uważaj mankos .... wchodzisz na niebezpieczny teren Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 12.03.2009 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Dokładnie zaraz za oddychanie ścian Ci sie zbierze hehe. Jeżeli chcesz oceiplać domek to nie ma sensu pchac się w 36 cm skoro mozna kupić 24 cm . Dasz 1-2 cm więcej ocieplenia i to samo masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monkos71 13.03.2009 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Nie dziwcie się, człowiek nie ma o niczym pojęcia, dopóki nie zamierza sam brać się za budowę. A tu po nowym roku dodatkowo przychodzi oswoić temat energooszczędności, bo obowiązuje certyfikacja energetyczna. Ludzie myślą więc, jak uzyskać bardzo dobre, a nie tylko dobre parametry cieplne ścian. Stąd pewnie i pomysł, by ocieplać tak grubego Ytonga. Co do wspomnianego przeze mnie ocieplania wełną, to powtarzam wyłącznie zasłyszane teorie, choć sam chętnie usłyszałbym wasze opinie na ten temat.O właściwościach Ytonga wszędzie wiele się mówi, jak choćby tu:http://termodom.pl/termodompasywny/xella_polska_energooszczednie/wlasciwosci_cieplne_bloczkow_ytong_i_silkaAle ja sam nigdzie nie znalazłem nic na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niewczasik 13.03.2009 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Ja mam ytong 36,5 + 10 cm wełny do tego odzysk ciepła czyli rekuperator... i liczę, że nie będę zmuszona zbyt często włączać pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitkub 15.03.2009 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Jezeli docieplac Ytonga to TYLKO welna. Szkoda tracic wlasciwosci takiego materialu. A oddychanie scian jednowarstwowych to nie mit. Sam przekonalem sie u wielu znajomych, ktorzy maja domy z Ytonga bez docieplenia. Oczywiscie tynk musi tez byc paroprzepuszczalny. A dylemat czerwone czy biale byl i bedzie. Ja ze wzgledu na przekonania polityczne wole bialy niz "czerwony". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts