Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Materiały na sciany nośne

Recommended Posts

• 2 weeks później...

z tym oddychaniem to zalezy jak kto w nie wierzy ;-))

co do docieplania ytonga36 styropianem, to mozna, technicznie rzecz jasna.

ale ekonomicznie trudno to uzasadnic.

jesli uwazasz, ze chcesz miec cieplejsze sciany, to od razu wymuruj suporex24+styro. i nie marnuj kasy na ytong36 !

jesli chcesz zachowac oddychanie o ktorym wspominasz, to suporeksz dociaplaj welna.

Jacek

• 2 weeks później...
  • 5 weeks później...
  • 1 year później...
Jak powyżej z małą różnicą. Wewnątrz zamiast Ytonga Silka. Ma lepsze parametry izolacyjności akustycznej i dobrze akumuluje ciepło.

dokladnie.

ytong w srodku to wyrzucone pieniadze.

Dokładnie tak, wynika to z fizycznych właściwości materiałów. Silka akumuluje ciepło i ma zdolność hydroregulacji. Natomiast Ytong sprawdza się jako ściana zew. bo jego porowata struktura ma doskonałe właściwości izolacyjne. Polecam lekturę, gdzie dokładnie to wyjaśniają:

http://www.termodom.pl/termodompasywny/xella_polska_energooszczednie/wlasciwosci_cieplne_bloczkow_ytong_i_silka

Witam , ytong 36.5 i do tego jak dasz 10 cm. waty , nie bedziesz musiał kupować pieca :D Pozdrawiam

Żarty żartami, ale ludzie ocieplają nawet YTONG 40 styropianem. Nie ukrywam, że i mnie przez myśl przeszło, ale obawiam się trochę efektu tzw. termosa. Handlowiec zachwalał mi natomiast kombinację Ytonga i Multiopru, w zestawieniu Ytong 40 cm + Multipor 20cm, osiągnięty zostaje ponoć współczynnik U=0,11.

• 3 weeks później...
Witam , ytong 36.5 i do tego jak dasz 10 cm. waty , nie bedziesz musiał kupować pieca :D Pozdrawiam

Żarty żartami, ale ludzie ocieplają nawet YTONG 40 styropianem. Nie ukrywam, że i mnie przez myśl przeszło, ale obawiam się trochę efektu tzw. termosa. Handlowiec zachwalał mi natomiast kombinację Ytonga i Multiopru, w zestawieniu Ytong 40 cm + Multipor 20cm, osiągnięty zostaje ponoć współczynnik U=0,11.

Co do wspomnianego efektu termosa, to podobno lepiej zamiast styropianu użyc paroprzepuszczalnej wełny mineralnej. Styropian nie jest materiałem paroprzepuszczalnym, dlatego jego zastosowanie sprawia, że para wodna przenika przez warstwę betonu komórkowego, ale zatrzymuje się na granicy izolacji. Układanie ma zatem sens tylko przy zastosowaniu innych materiałów ściennych nie przepuszczających pary wodnej do wnętrza ściany - a to wymaga dodatkowej wentylacji pomieszczeń.

Nie dziwcie się, człowiek nie ma o niczym pojęcia, dopóki nie zamierza sam brać się za budowę. A tu po nowym roku dodatkowo przychodzi oswoić temat energooszczędności, bo obowiązuje certyfikacja energetyczna. Ludzie myślą więc, jak uzyskać bardzo dobre, a nie tylko dobre parametry cieplne ścian. Stąd pewnie i pomysł, by ocieplać tak grubego Ytonga. Co do wspomnianego przeze mnie ocieplania wełną, to powtarzam wyłącznie zasłyszane teorie, choć sam chętnie usłyszałbym wasze opinie na ten temat.

O właściwościach Ytonga wszędzie wiele się mówi, jak choćby tu:

http://termodom.pl/termodompasywny/xella_polska_energooszczednie/wlasciwosci_cieplne_bloczkow_ytong_i_silka

Ale ja sam nigdzie nie znalazłem nic na ten temat.

Jezeli docieplac Ytonga to TYLKO welna. Szkoda tracic wlasciwosci takiego materialu. A oddychanie scian jednowarstwowych to nie mit. Sam przekonalem sie u wielu znajomych, ktorzy maja domy z Ytonga bez docieplenia. Oczywiscie tynk musi tez byc paroprzepuszczalny. A dylemat czerwone czy biale byl i bedzie. Ja ze wzgledu na przekonania polityczne wole bialy niz "czerwony".