MonikaW. 08.07.2007 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 Mam oczyszczalnię drenażową od pół roku i bardzo często z niej smierdzi-ale tylko wieczorami o okreslonej porze, Nawet ostatnio zastanawiam się czy przypadkiem to nie sąsiedzi wylewaja gdzieś w poblizu swoje szamba czy przyczyna smrodu z oczyszczalni może być fakt że mieszka tylko 2 osoby w domu a oczyszczalnia jest przeiwdziana na 4-5 osób, stąd bakterie nie mają odpowiedniej ilości "materiału" 9 chyba wiecie o co chodzi ). Czy jedynym wyjściem z sytuacji jest wypróznienie oczyszczalni i wlanie ścieków z czyjegoś szamba?? Bede wdzięczna za wszelkie sugesstie, bo na razie oczyszczalnia w naszym przypaku to porażka ( juz stracilismy 180 zł na zakup bakterii, które wlewalismy częście bo nie wiedzieliśmy dlaczego smierdzi plus zakup oczyszczalni) Jak wygląda oczyszczalnia pracująca poprawnie, tzn. jak otworzycie wieko oczyszczalni to jest jakaś warstwa, piana czy coś podobnego na powierzchni ścieków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 08.07.2007 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 Oczyszczalnie nie ma prawa "pachnieć" poszukaj na forum pod hasłem POŚ - jestem przekonany ze znajdziesz odpowiedź PSZgłoś się do gościa który dostarczył ci to cudo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.07.2007 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 trochę mało informacji. A więc parę pytań:1. Czy masz pion wyprowadzony nad poziom dachu ? Jaką średnicą?2. ile masz grzybków napowietrzających drenaż?3. Czy ten zapach leci z grzybków, studzienki rewizyjnej czy też bezpośrednio z włazu oczyszczalni?4. Czy używaliście od momentu uruchomienia oczyszczalni antybiotyki?5. Co do niej wlewacie- jaki preparat i jakie dawki?6. ile czasu używacie tę oczyszczalnię7. czy odpowietrzenie zbiornika się nie zapchało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.07.2007 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Ja używałem 4 preparatów:Microbec, Bio7, Septifos i jeszcze jakiś polski nie pamiętam nazwy.Pozostałem przy Septifos, który dodatkowo ma w ofercie specjalny żel do mycia WC.(Stosowanie pewnych preparatów jest niewskazane, dlatego stosuję ten żel. Wlewam go wieczorem na całą noc i wszystko schodzi bez szorowania- kamień, zacieki itd.)Kupuję opakowania kilogramowe i dawkuję 4 porcje na tydzień pomimo, że napisane są dwie dawki na dwa tygodnie. płacę za to opakowanie ok 50 zł, ale wystarcza na dłuższy czas, tzn. jest to pomijalne w kosztach.Woda w studzience rewizyjnej powinna mieć szarawy niezbyt intensywny kolor. Jak masz dużo tłuszczu to wtedy masz też dużo tej piany.Filtr trzeba konserwować co kwartał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaW. 15.07.2007 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 Witam mamy oczyszczalnię Centroplastu ekocent 2200 http://www.centroplast.com.pl/produkty/ekocent22.php co do pytań 1. Czy masz pion wyprowadzony nad poziom dachu ? Jaką średnicą - nie mam (gość który montował powiedział że nie potrzeba są zaworki na końcu rury na strychu) 2. ile masz grzybków napowietrzających drenaż? - razem 3 szt. (po jednym na drenaż) 3. Czy ten zapach leci z grzybków, studzienki rewizyjnej czy też bezpośrednio z włazu oczyszczalni - zależy wydaje nam się że zwłazu lub z grzybków 4. Czy używaliście od momentu uruchomienia oczyszczalni antybiotyki - NIE 5. Co do niej wlewacie- jaki preparat i jakie dawki BIOSANIT (dawki według zaleceń na opakowaniu) 6. ile czasu używacie tę oczyszczalnię - od listopada 2006 (2 osoby) 7. czy odpowietrzenie zbiornika się nie zapchało? Jeżeli chodzi o odpowietrzenie zbiornika to nie zauważyłem czegoś takiego mamy zbiornik w kształcie 8 i dwa włazy , studzienki rewizyjnej nie ma - jest tylko zakopana w ziemi studzienka rozdzielcza Jak konserwuje sie fitr?? Nic takiego do tej pory nie robilismy Czy informacje które podałem moga pomóc w uzyskaniu odpowiedzi co jest nie tak w naszej oczyszczalni? Pozdrawiam Marcin W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 16.07.2007 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 Witam Moim zdaniem problem tkwi właśnie w braku pionu odpowietrzającego . Dziwie się że człowiek montujący oczyszczalnię stwierdził że nie jest potrzebny . U mnie pierwsze pytanie człowieka od oczyszczalni było właśnie o pion . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.07.2007 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 Monika, nawet w przesłanym linku na rysunku jest wyprowadzenie pionu na zewnątrz.To nie jest tak, że w POŚ nie ma gazów i nic nie śmierdzi. Te preparaty tylko wspomagają pracę bakterii.Nie masz swobodnego ujścia gazów ponad dach. Te grzybki na pionie wystarczą do tego, by w trakcie spuszczania wody w WC nie wyciągłao CI wody z syfonów.Otwór odgazowujący zbiorniki powinien być wewnątrz zbiornika bliższego domu. Pewnie jest średnicy 5 zł i w pobliżu miejsca, w którym zbiornik łączy się z rurą z domu. Jak jest niedrożny to gazy nie mają ujścia i idą w drenaż lub wydostają się przez pokrywę.Filtr płucze się raz na kwartał, max na pół roku inaczej syf idzie w drenaż. Masz kerszera, to wyjmij filtr i opłucz znajdujące się w nim kamienie. Jak zobaczysz, że znów są porowate to jest ok.Jeśli się brzydzisz to zamów usługę u dostawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 16.07.2007 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 Jak wygląda oczyszczalnia pracująca poprawnie, tzn. jak otworzycie wieko oczyszczalni to jest jakaś warstwa, piana czy coś podobnego na powierzchni ścieków? U mnie na powierzchni ścieków jest tzw. "kożuch". Zauważyłem jeśli jest brak kożucha - oczyszczalnia śmierdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.07.2007 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Jak wygląda oczyszczalnia pracująca poprawnie, tzn. jak otworzycie wieko oczyszczalni to jest jakaś warstwa, piana czy coś podobnego na powierzchni ścieków? U mnie na powierzchni ścieków jest tzw. "kożuch". Zauważyłem jeśli jest brak kożucha - oczyszczalnia śmierdzi. Może u Ciebie potrzebny jest separator tłuszczu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej100 18.07.2007 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Nie widze w mojej zadnego kozucha. Nie smierdzi. Sasiad zakonczyl odpowietrzenie pod okapem dachu i teraz klnie ze hej (smierdzi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaW. 19.07.2007 06:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 dzisiaj mąż pobawi się w czyszczenie filtra i poszukamy tego otworu odpowietrzającego w zbiorniku oczyszczalni , a jak to nie pomoże to jednak kupimy to odpowietrzanie oczyszczlani na dachu a co to jest separtor tłuszczu?? kupuje to razem z bakteriami?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 19.07.2007 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 WitamOd 5 lat korzystam z podobnej oczyszczalni. Sprawuje się dobrze. re MonikaW.W Twoim przypadku jak wcześniej inni zauważyli jest brak wentylacji wyprowadzonej ponad dach budynku. Zgodnie z projektem instalacji jest ono niezbędne, ponieważ prawidłowo działająca oczyszczalnia zasysa powietrze przez nawiewniki zainstalowane na końcach drenaży (jest ono konieczne dla rozwoju bakterii) następnie po jest wydalane przez otwór wentylacyjny nad dachem. U mnie pionowa rura kanalizacyjna jest wyprowadzona ponad dach przez pion wentylacyjny (pcv 100) .Od początku nie stosuję żadnych środków chemicznych.Dodam, że staramy się nie wylewać do zlewów tłuszczy, zbieramy je do słoików i do śmieci, nawet tłuste naczynia wstępnie przecieramy gazetą, która zimą jest dobrą podpałką w kominku.Pozdrawiam Leon z Wrocławia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nefrytowa 20.07.2007 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Mam do was pytanie, czy na działce 800 m2 da się zainstalować POŚ, czy nie jest to za mała działka? Dodam, że dom będzie stał w rogu działki i nie będziemy mieli własnego ujęcia wody, ale wodę z wodociągów. POzdrawiam!Ola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 20.07.2007 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Mam do was pytanie, czy na działce 800 m2 da się zainstalować POŚ, czy nie jest to za mała działka? Dodam, że dom będzie stał w rogu działki i nie będziemy mieli własnego ujęcia wody, ale wodę z wodociągów. POzdrawiam!Ola Są oczyszczalnie bez drenażu. Zajmują tylko kilka m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 20.07.2007 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 A oczyszczonąwodę do zborinika i do podlewania ogródka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaW. 22.07.2007 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 A jak ma się sprawa z tabletkami do zlewozmywarek?? (ludwik , calgonit). Nie ma na nich informacji, że ulegaja biodegradacji Można je stosowac bezpiecznie w oczyszczalni? Hmmm a ja zawsze tłuszcz ze smażenia wlewam do zlewu - musze kupić separator tłuszczu? ( może jednak taniej wyjdzie nie wylwanie tłuszczu do zlewu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 23.07.2007 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 A jak ma się sprawa z tabletkami do zlewozmywarek?? (ludwik , calgonit). Nie ma na nich informacji, że ulegaja biodegradacji Można je stosowac bezpiecznie w oczyszczalni? poczytaj tu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.07.2007 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 Monika,kiedyś jak miałem problem z zapachem natrafiłem w necie na informację o substancji pod nazwą Zeolit. Gość który tym handluje zachwalał, że całkowicie niweluje przykre zapachy. gdzieś mam chyba jego telefon, albo poszukaj w necie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaW. 26.07.2007 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Dziękuję serdecznie za wszelkie informacje i cenne rady-przydadzą się na pewno Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts