Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

śmierdząca oczyszczalnia ścieków

Recommended Posts

Mam oczyszczalnię drenażową od pół roku i bardzo często z niej smierdzi-ale tylko wieczorami o okreslonej porze, Nawet ostatnio zastanawiam się czy przypadkiem to nie sąsiedzi wylewaja gdzieś w poblizu swoje szamba :-?

czy przyczyna smrodu z oczyszczalni może być fakt że mieszka tylko 2 osoby w domu a oczyszczalnia jest przeiwdziana na 4-5 osób, stąd bakterie nie mają odpowiedniej ilości "materiału" 9 chyba wiecie o co chodzi :wink: ). Czy jedynym wyjściem z sytuacji jest wypróznienie oczyszczalni i wlanie ścieków z czyjegoś szamba??

Bede wdzięczna za wszelkie sugesstie, bo na razie oczyszczalnia w naszym przypaku to porażka ( juz stracilismy 180 zł na zakup bakterii, które wlewalismy częście bo nie wiedzieliśmy dlaczego smierdzi :evil: plus zakup oczyszczalni)

Jak wygląda oczyszczalnia pracująca poprawnie, tzn. jak otworzycie wieko oczyszczalni to jest jakaś warstwa, piana czy coś podobnego na powierzchni ścieków?

trochę mało informacji. A więc parę pytań:

1. Czy masz pion wyprowadzony nad poziom dachu ? Jaką średnicą?

2. ile masz grzybków napowietrzających drenaż?

3. Czy ten zapach leci z grzybków, studzienki rewizyjnej czy też bezpośrednio z włazu oczyszczalni?

4. Czy używaliście od momentu uruchomienia oczyszczalni antybiotyki?

5. Co do niej wlewacie- jaki preparat i jakie dawki?

6. ile czasu używacie tę oczyszczalnię

7. czy odpowietrzenie zbiornika się nie zapchało?

Ja używałem 4 preparatów:

Microbec, Bio7, Septifos i jeszcze jakiś polski nie pamiętam nazwy.

Pozostałem przy Septifos, który dodatkowo ma w ofercie specjalny żel do mycia WC.

(Stosowanie pewnych preparatów jest niewskazane, dlatego stosuję ten żel. Wlewam go wieczorem na całą noc i wszystko schodzi bez szorowania- kamień, zacieki itd.)

Kupuję opakowania kilogramowe i dawkuję 4 porcje na tydzień pomimo, że napisane są dwie dawki na dwa tygodnie. płacę za to opakowanie ok 50 zł, ale wystarcza na dłuższy czas, tzn. jest to pomijalne w kosztach.

Woda w studzience rewizyjnej powinna mieć szarawy niezbyt intensywny kolor.

Jak masz dużo tłuszczu to wtedy masz też dużo tej piany.

Filtr trzeba konserwować co kwartał.

Witam

mamy oczyszczalnię Centroplastu ekocent 2200

http://www.centroplast.com.pl/produkty/ekocent22.php

co do pytań

1. Czy masz pion wyprowadzony nad poziom dachu ? Jaką średnicą -

nie mam

(gość który montował powiedział że nie potrzeba są zaworki na końcu rury na strychu)

2. ile masz grzybków napowietrzających drenaż? -

razem 3 szt. (po jednym na drenaż)

3. Czy ten zapach leci z grzybków, studzienki rewizyjnej czy też bezpośrednio z włazu oczyszczalni -

zależy wydaje nam się że zwłazu lub z grzybków

4. Czy używaliście od momentu uruchomienia oczyszczalni antybiotyki - NIE

5. Co do niej wlewacie- jaki preparat i jakie dawki

BIOSANIT (dawki według zaleceń na opakowaniu)

6. ile czasu używacie tę oczyszczalnię -

od listopada 2006 (2 osoby)

7. czy odpowietrzenie zbiornika się nie zapchało?

Jeżeli chodzi o odpowietrzenie zbiornika to nie zauważyłem czegoś takiego

mamy zbiornik w kształcie 8 i dwa włazy , studzienki rewizyjnej nie ma - jest tylko zakopana w ziemi studzienka rozdzielcza

Jak konserwuje sie fitr?? Nic takiego do tej pory nie robilismy :o

Czy informacje które podałem moga pomóc w uzyskaniu odpowiedzi co jest nie tak w naszej oczyszczalni?

Pozdrawiam

Marcin W.

Monika, nawet w przesłanym linku na rysunku jest wyprowadzenie pionu na zewnątrz.

To nie jest tak, że w POŚ nie ma gazów i nic nie śmierdzi. Te preparaty tylko wspomagają pracę bakterii.

Nie masz swobodnego ujścia gazów ponad dach. Te grzybki na pionie wystarczą do tego, by w trakcie spuszczania wody w WC nie wyciągłao CI wody z syfonów.

Otwór odgazowujący zbiorniki powinien być wewnątrz zbiornika bliższego domu. Pewnie jest średnicy 5 zł i w pobliżu miejsca, w którym zbiornik łączy się z rurą z domu. Jak jest niedrożny to gazy nie mają ujścia i idą w drenaż lub wydostają się przez pokrywę.

Filtr płucze się raz na kwartał, max na pół roku inaczej syf idzie w drenaż.

Masz kerszera, to wyjmij filtr i opłucz znajdujące się w nim kamienie. Jak zobaczysz, że znów są porowate to jest ok.

Jeśli się brzydzisz to zamów usługę u dostawcy.

Jak wygląda oczyszczalnia pracująca poprawnie, tzn. jak otworzycie wieko oczyszczalni to jest jakaś warstwa, piana czy coś podobnego na powierzchni ścieków?

U mnie na powierzchni ścieków jest tzw. "kożuch". Zauważyłem jeśli jest brak kożucha - oczyszczalnia śmierdzi.

U mnie na powierzchni ścieków jest tzw. "kożuch". Zauważyłem jeśli jest brak kożucha - oczyszczalnia śmierdzi.

Może u Ciebie potrzebny jest separator tłuszczu?

Witam

Od 5 lat korzystam z podobnej oczyszczalni. Sprawuje się dobrze.

re MonikaW.

W Twoim przypadku jak wcześniej inni zauważyli jest brak wentylacji wyprowadzonej ponad dach budynku. Zgodnie z projektem instalacji jest ono niezbędne, ponieważ prawidłowo działająca oczyszczalnia zasysa powietrze przez nawiewniki zainstalowane na końcach drenaży (jest ono konieczne dla rozwoju bakterii) następnie po jest wydalane przez otwór wentylacyjny nad dachem. U mnie pionowa rura kanalizacyjna jest wyprowadzona ponad dach przez pion wentylacyjny (pcv 100) .

Od początku nie stosuję żadnych środków chemicznych.

Dodam, że staramy się nie wylewać do zlewów tłuszczy, zbieramy je do słoików i do śmieci, nawet tłuste naczynia wstępnie przecieramy gazetą, która zimą jest dobrą podpałką w kominku.

Pozdrawiam Leon z Wrocławia

A jak ma się sprawa z tabletkami do zlewozmywarek?? (ludwik , calgonit). Nie ma na nich informacji, że ulegaja biodegradacji :-? Można je stosowac bezpiecznie w oczyszczalni?

Hmmm a ja zawsze tłuszcz ze smażenia wlewam do zlewu :-? - musze kupić separator tłuszczu? ( może jednak taniej wyjdzie nie wylwanie tłuszczu do zlewu :wink: )

Monika,

kiedyś jak miałem problem z zapachem natrafiłem w necie na informację o substancji pod nazwą Zeolit. Gość który tym handluje zachwalał, że całkowicie niweluje przykre zapachy. gdzieś mam chyba jego telefon, albo poszukaj w necie