Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześc

Nie udało mi się znaleźc tego wątku w archiwum..

W najbliższym czasie będę finalizował ustalenia z firmą, która będzie budowac stan surowy domu.

Chciałbym uniknąc ewentualnych błedów, dlatego mam do Was pytanie.

Co powinienem z góry uzgodnic z wykonawcą, aby uniknąc późniejszych nieporozumień.

Wydaje mi się iż powinienem okreslic zakres, ale nie wiem jak bardzo szczególowo. Czy tak jak poniżej wystarczy:

1. Wykonanie prac ziemnych

2. fundamendy/piwnica (szalunki, zbrojenie, izolacja)

3. parter (ściany i płyta) wraz z elmentami typu komin

4. Pietro sciany

5. Dach, wykonanie izolacji dachu i orynnowania

Wszysko zgodnie z projektem dostarczonym przez inwestra, sztuka i prawem budowlanym. W przypadku wątpliwości zgodnie z inwestorem lub inspektorem ze strony inwestora.

Czy są jakieś istotne elementy, których nie umieściłem w tym zestawieniu, z którymi póxniej będę miał problemy....

Dzieki

Slawek

https://forum.murator.pl/topic/82385-ustalenia-z-wykonawca-stanu-surowego/

2. fundamendy/piwnica (szalunki, zbrojenie, izolacja)

betonowanie, murowanie, nadproża, schody

3. parter (ściany i płyta) wraz z elmentami typu komin

nadproza, schody, balkony

5. Dach, wykonanie izolacji dachu i orynnowania

a więźba, łacenie, pokrycie, moze jakies okna dachowe?

Wszysko zgodnie z projektem dostarczonym przez inwestra,

Jak piszesz takie zdanie to chyba nie muisz precyzować , jak juz podajsze co chcesz zeby wykonali [na wszelki wypadek] to podaj dokladnie, to co dopisałem to tylko grube pozycje.

https://forum.murator.pl/topic/82385-ustalenia-z-wykonawca-stanu-surowego/#findComment-1871157

Witam,

Wydaje mi się, że trochę „przeginacie” z tymi szczegółami. Jak tak dalej będziecie brnąć w wypisywanie wszystkiego co mają zrobić to tym więcej Was będą mogli oszukać bo na pewno znajdą coś czego nie wpisaliście. Kręcicie na siebie bat.

Wg mnie najprostszym rozwiązaniem jest (oprócz podstawowych punktów jakie zawierają typowe umowy) zatroszczenie się o takie zapisy jak:

- Zamawiający zleca, a Wykonawca zobowiązuje się wykonać prace budowlane zgodnie z projektem budowlanym oraz z załącznikiem numer …., który jest częścią umowy.

(przecież nie wybudują Wam domu bez stropu, otworów okiennych bez nadproży, itd… - bez jaj. Tym bardziej, że są one w projekcie.)

- W ramach prowadzonych prac budowlanych Wykonawca

zobowiązuje się do:

- przygotowania miejsca pracy oraz zabezpieczenia terenu,

- prowadzenia prac z najwyższą starannością oraz zgodnie ze sztuką budowlaną i normami technicznymi,

- zabezpieczenia materiałów budowlanych przed uszkodzeniem,

- należytej dbałości o materiał budowlany podczas wykonywanych prac,

- przywrócenia terenu pod względem porządkowym po zakończeniu inwestycji.

- ………co tam sobie jeszcze chcecie ………………

- W przypadku stwierdzenia w dniu odbioru prac budowlanych jak i podczas ich prowadzenia widocznych usterek, Wykonawca zobowiązany jest do ich niezwłocznego usunięcia na swój koszt.

- Wykonawca udziela Zamawiającemu …… - letniej gwarancji na wykonane prace. Bieg gwarancji rozpocznie się od dnia protokolarnego przekazania budynku. Gwarancja nie obejmuje wad powstałych z przyczyn leżących w użytych materiałach, urządzeniach i wyposażeniu budynku. Wykonawca zobowiązuje się przystąpić do naprawy gwarancyjnej w terminie ……. dni od daty otrzymania zgłoszenia wad od Zamawiającego w formie pisemnej, zawierającej szczegółowy wykaz robót wymagających poprawienia.

Dopiero po tym, można uwzględniać w co mają zrobić a czego nie ma w projekcie np.:

- pełne deskowanie,

- dodatkowa izolacja,

- drenaż opaskowy,

- itp.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/82385-ustalenia-z-wykonawca-stanu-surowego/#findComment-1871637

A ja mam prosty zapis. Nie znam się na budowlance i nie uda mi się wymienić wszystkich prac jakie wchodza w ramy stanu surowego.

1. Inwestor zleca, a Wykonawca przyjmuje do wykonania na budowie w miejscowości __________________ gmina ______________ roboty budowlane polegające na: wykonanie stanu surowego otwartego budynku mieszkalnego.

§ 2

1. Podstawą zleconych robót jest dokumentacja techniczna, którą Inwestor przekaże Wykonawcy.

Jeśli w dokumentacji jest np informacja o posadownieniu, szerokości ław, materiale jakim nalezy ławy zbroić to po co to wszystko przepisywać ? Po drugie wydaje mi się, że taki zapis dla laika jest bezpieczniejszy niż cytowanie wszystkich prac stanu surowego.

Mój kolega kilka lat temu przepisał wszystkie roboty jakie mają wykonac na etapie stanu surowego. W między czasie pokłócił się z ekipą i zaczeli szukać braków w umowie. Kolega zapomniał wpisac wykonania kominów. No i za kominy płacił oddzielnie już innemu wykonawcy.

https://forum.murator.pl/topic/82385-ustalenia-z-wykonawca-stanu-surowego/#findComment-1871667

Kolega zapomniał wpisac wykonania kominów. No i za kominy płacił oddzielnie już innemu wykonawcy.

Dokładnie do tego zmierzam.

Pozdrawiam

Dziś jeden z wykonawców ładnie mnie przeprosił i powiedział iż w jego rozumieniu stan surowy nie obejmuje dachu :), a cena z dachem jest 100tys wyższa(z materiałem).

To jest jeden z prostych i ewidentnych przypadków, ale jest prawdopodobnie 100 innych, mniej ewidentnych.

PS. Projekt budowlany obejmuje też prace wykończeniowe, więc w przypadku konfliktu spodziewam się rozmowy tego typu "przecież okien Panu nie wykonujemy, a więc dlaczego mamy kominy..."

https://forum.murator.pl/topic/82385-ustalenia-z-wykonawca-stanu-surowego/#findComment-1871824