plutek 09.07.2007 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Witam serdecznie.Mam na słupie energetycznym zamontowaną skrzynkę SP 260 z licznikiem. Od tego licznika muszę poprowadzić przewód docelowy do domu.Moje pytanie czy może być przewód YDY czy musi być YKY. Ten pierwszy kosztuje 27 zł/mb a drugi 96 zł/mb dotyczy to 5X16 miedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 09.07.2007 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Można zatosować kabel aluminiowy o stopień wyższy przekrojem, a 3 razy tańszy. I skąd te ceny? taki YKY to powinno byc ok. 54 zł, a nie 96.YDY w żadnym przypadku nie może być zakopywany w ziemi. No chyba, że ma służyć pozbyciu sie teściowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plutek 09.07.2007 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 mpoplaw od licznika do budynku mam około 20m. a przekrój taki dla zabezpieczenia na przyszłość. Na dzień dzisiejszy zapotrzebowanie mam na 13kV. Początkowo chciałem dać 5X10. A co do teściowej to na szczęście nie będzie mieszkać z nami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 09.07.2007 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 96zł czys ty na glowe upadl???Normalna cena to ok 36zł........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plutek 09.07.2007 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Znalazłem hurtownię w Katowicach, gdzie za YKY 5X16 zapłaciłem 27 zł/mb brutto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 09.07.2007 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 wiec po co byly te teksty o 96zl ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 09.07.2007 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Znajdź taniej ale zastosuj 5x16mm2. Nawet nie tyle na wypadek przyszłego wzrostu obciążenia bo wystarczyłby 5x10 ale jeżeli planujesz instalację odgromową to należy dla bezpieczeństwa zastosować większy przekrój. chodzi o odprowadzenie prądu udarowego do uziomu przewodem PE.No i to co pisali poprzednicy kabel do ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 09.07.2007 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Jak się nie łączy to źle. Przewód odgromowy musi być podłączony do uziomu oraz do głównej szyny wyrównawczej, do której rónież musi być podłączony przewód PE z rozdzielnicy. Rozłączenie przewodu PEN na PE i N też musi być uziemione.Teraz już chyba jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 09.07.2007 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Przewód odgromowy musi być podłączony do uziomu oraz do głównej szyny wyrównawczej przecież jak walnie w taka instalację piorun to wszystko wyparuje, i główna szyna wyrównawcza, i skrzynka rozdzielcza i większość kabli oraz urządzeń elektrycznych w domku ja mam rozdzieloną instalację odgromową, a przewód PE mam połączony z zbrojeniem fundamentu i wieńca oraz uziemiony oddzielną bednarką całkowicie niezależna z instalacją odgromową A jednak to krzysztofh ma rację. Brak takiego połączenia może w przypadku bezpośredniego uderzenia pioruna w instalację odgromową wyindukować w twojej instalacji elektrycznej potężny udar przepięciowy. Co się z tym wiąże - nie będę pisał, bo ci tego nie życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plutek 09.07.2007 15:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 johny27jak nie chcesz to nie musisz odpisywać a byle co to Ty piszesz bo nic konkretnego nie napisałeś.A cenę 96 zł to podały dwie hurtownie w Katowicach i jak się dowiedziałem to są ceny katalogowe (pokazała mi jedna hurtownia taki katalog) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 09.07.2007 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Wg. mnie 5x16 to o wiele za duzo.Spokojnie mozesz dac YKY 5x10, wg. normy odnosnie spadku napiecia i obciazalnosci dlugotrwalej bedzie ok.A przewod ochronny i tak powinienes doziemic przy rozdzielnicy w domu (np. laczac ja z uziomem fundamentowym).Ja mam przydzial 16KW, 40m do zlacza kablowego i kabel 5x10.Jak liczylem to spokojnie nawet przy mocy ok 20KW jeszcze zmieszcze sie w parametrach.A i mozna go dostac za ~17-19zl/mb. Z deklaracja zgodnosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 09.07.2007 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Wg. mnie 5x16 to o wiele za duzo. Spokojnie mozesz dac YKY 5x10, wg. normy odnosnie spadku napiecia i obciazalnosci dlugotrwalej bedzie ok. 5 x 10 to Cu. Tłumaczę przecież, że 5 x 16 aluminium będzie odpowiedał parametrami temu 5 x 10 Cu, a tańszy będzie znacznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 10.07.2007 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 5 x 10 to Cu. Tłumaczę przecież, że 5 x 16 aluminium będzie odpowiedał parametrami temu 5 x 10 Cu, a tańszy będzie znacznie. A oczywiscie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 10.07.2007 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 W przypadku bezpośredniego uderzenia pioruna i zwodów wykonanych z drutu fi 8mm z Cu spływający prąd udarowy do ziemi spowoduje podgrzanie tego przewodu do temp. 52stC. W związku z tym stosując taki przewód a nie np. stalowy możemy go np. umieścić pod tynkiem aby go ukryć.Wiadomo że ten prąd udarowy (jeżeli jest sprawna instalacja odgromowa) nie popłynie przez przewód PE, bo znaczna jego część spłynie do ziemi, ale część tego prądu z pewnością rozpłynie się wszędzie gdzie tylko się da. Nie piszę tu o zjawiskach indukcji w elementach kontrukcyjnych domu ale o instalacji elektrycznej telefonicznej, antenowej itp.Zakłócenie spowodowane prądem udarowym ma charakter nieliniowy i rządzi się innymi prawami (pomijam kwestię jego wielkości) jak prąd płynący w warunkach ustalonych np. podczas poboru prądu z sieci przez żelazko. Na ten temat było wykonanych wiele badań i są tego pewne ustalenia i zalecenia, np. dotyczące przewodu PE i jego przekroju dla zachowania bezpieczeństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 10.07.2007 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 Można zatosować kabel aluminiowy o stopień wyższy przekrojem, a 3 razy tańszy. I skąd te ceny? taki YKY to powinno byc ok. 54 zł, a nie 96. YDY w żadnym przypadku nie może być zakopywany w ziemi. No chyba, że ma służyć pozbyciu sie teściowej. Czy zastosowanie kabla aluminiowego to naprawdę dobry pomysł? Słyszałem, że w nowych instalacjach nie stosuje się już przewodów aluminiowych. (a tak w ogóle to się na tym kompletnie nie znam ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 10.07.2007 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 johny27 jak nie chcesz to nie musisz odpisywać a byle co to Ty piszesz bo nic konkretnego nie napisałeś. A cenę 96 zł to podały dwie hurtownie w Katowicach i jak się dowiedziałem to są ceny katalogowe (pokazała mi jedna hurtownia taki katalog) I wszystko się zgadza ale w tej branży nikt nie kupuje w cenach katalogowych - to taka ciekawostka. Ja dzwonię i słyszę cenę katalogową i informację "i od tej ceny mogę panu udzielić 67% rabatu" Generalnie lepiej się przejść z gotówką niż dzwonić. Ja co prawda kupuję z reguły kilkaset metrów ale gotówka w kieszeni swoje robi. A ja własną WLZ mam zrobioną kablem aluminiowym YKY 4x25 + drut aluminiowy. Jest tego 220mb. Właśnie ze względu na koszty dałem grubsze aluminium a nie miedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boruvva 16.08.2013 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 Witajcie, W projekcie budowlanym w układzie TN-S do przyłącza mam podane przewód YKYżo 5x6mm z zabezpieczeniem przed licznikowym 25AW samym domu wszystko co paliwożerne będzie na gaz (piec, kuchenka)Czy aby to nie przesada z tym kablem. 28mb mam od przyłącza do rozdzielni.Moj elektryk mówi żebym kupił kabel 5x1.Co radzicie zrobic w moim przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 17.08.2013 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 Są dwie możliwości: pierwsza jest taka, że twój elektryk to naprawdę elektryk i dobrze Ci radzi kupić kabel 5x10, a Ty się pomyliłeś pisząc 5x1. Druga możliwość jest taka, że elektryk jest skończonym idiotą bez papierów i co groźniejsze, bez pojęcia o tym, co robi. Jeśli on faktycznie Ci doradza kabel 5x1 na przyłącze, to pogoń go jak najszybciej, bo może ma w zanadrzu więcej takich wynalazków i zrobi Ci w domu instalację przewodem domofonowym dajmy na to. Przy zabezpieczeniu 25A i tej odległości kabel z żyłą 10mm2 albo 16mm2 aluminium to moim zdaniem minimum. I nie, nie będzie to przesada. Piec, kuchenka może sobie być na gaz, ale przecież będziesz miał w domu zapewne czajnik elektryczny (min. 2kW)? Mikrofalkę (min. 2kW)? Piekarnik elektryczny, bo innych już właściwie nie ma (min. 3,5kW)? Pralka- kolejne 2kW, zmywarka z półtora... J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 17.08.2013 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 Witajcie,Moj elektryk mówi żebym kupił kabel 5x1.Co radzicie zrobic w moim przypadku? Oby miał na myśli 5x10m2 i pewnie tak jest, jeżeli nie to elektryk jest malarzem albo tynkarzem i sobie dorabia na boku . 3x1.5 mam w gniazdkach;). U mnie moc przyłączeniowa 13KW, długość kabla zasilającego koło 23m, sam kabel miedź YKY 5x10mm2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 17.08.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 "Czeski błąd" polegający na braku zera w symbolu kabla nie powinien być powodem dyskusji.Ale dyżurne pytanie "po co piąta żyła?" jak widać długo jeszcze nie pójdzie w zapomnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts