Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kabel na przyłącze energetyczne

Recommended Posts

Zacząłem nawet o tym pisać, ale po zastanowieniu skasowałem akapit. Nie ma co człowiekowi mieszać, ta piąta żyła jest bez sensu, ale w niczym nie przeszkadza, tak ma w warunkach w ZE, niech mu tak zrobią.

Kabel - ja naprawdę chcę wierzyć, że jest to błąd. Ale zwróć uwagę, że on się pyta, czy 6mm2 to nie za dużo i tu dopisuje, że elektryk mu proponuje 1mm2.

J.

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Więc niech zastosuje YAKY 4x25 lub 35.

Osobiście to mnie przerażają teksty o zamiarach układania w.l.z. o przekroju mniejszym niż 10mm2 Cu.

Dla mnie jest to równoznaczne z domowym aresztem przez siebie samego nałożonym.

To pęd do samounicestwienia.

Dziś już chyba żaden ZE w warunkach nie podaje ani przekroju ani ilości żył.

A jeśli gdzieś coś takiego się znajdzie to i tak nie ma ten "wymóg" żadnego umocowania prawnego.

• 2 months później...
Witam .

Mam takie pytanko w projekcie podany kabel yky 5x10 od skrzynki do domu (40m) i taki sam od domu do budynku gospodarczego (30m) czy nie jest to za mały przekrój ? i czy nie lepiej byłoby dać chociaż ten pierwszy yky 5x16 ?

Nie daj miedzi tylko YAKY 4 x 25. Będzie taniej i lepiej. Poza tym po co Ci 5 x ... Tam ma być 4 x ... Jeden i drugi. Uziom fundamentowy jest?

A poza tym gdzie w tej Stalowej się budujesz? Na Piaskach czy w Brandwicy? A może Jasna Polana?

Tak tylko na mapce mam naniesione yky i tak samo doztałem z ZE. docelowo mam 17kw ale podniose do 21 zeby założyli bezpiecznik 40a. Jak zmienie na yaky to nie wiem czy ktos nie bedzie sie czepiał. Na chwile obecną uziomu niema bo firma która budowała nie zrobiła a nikt nie zwrócił na to uwagi. teraz jak pytam to zdania są podzielone na temat tego uziomu, jedni robią a drudzy nie i mówią że bezpiecznik pszepieciowy w ogrodzenu wystarczy. ja sie nie znam i niewiem

A buduje sie na Wólce Turebskiej

Pytam o poprawne rozwiazanie , tyko nie majac o tym pojecia sugeruje sie osobami które to spożądziły dokumenty a nie jest powiedziane że maja racje. sam kabel podany w dokumentacji yky 5x10mm przy 40m i potem do gospodarczego jeszcze 30m jest za cienki. Dlatego pytam jaki byłby optymalny dla takiego rozwiązania

''grupa II - podmioty przyłączane bezpośrednio do sieci rozdzielczej, o napięciu znamionowym 110kV oraz podmioty przyłączane do sieci rozdzielczej, które wymagają dostaw energii elektrycznej o parametrach innych niż standardowe, albo podmioty posiadające własne jednostki wytwórcze współpracujące z siecią,'' Dla mnie nie zrozumiałe co to oznacza?