Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

W sobotę był u nas instalator z firmy Termet, który miał dokonać pierwszego uruchomienia kotła. Wszystko było dobrze, dopóki nie zamknął komory spalania - wtedy parę sekund piec pracował dobrze, potem płomień był podrywany w górę.

Instalator uznał, że winny jest nieszczelny komin (system rura w rurze) - powietrze pobierane do spalania jest zanieczyszczone przez spaliny.

Wykonawca twierdzi natomiast, że komin jest na 100% szczelny, a winny jest zbyt duży ciąg, który powoduje podrywanie płomienia - sugeruje, że rozwiązaniem będzie zmniejszenie ciągu przez przymknięcie jakiś kryz.

Wiem, że na forum jest paru ekspertów od pieców - może sprawa jest tak oczywista, że jesteście w stanie powiedzieć, kto ma tutaj rację?? Byłbym bardzo wdzięczny za jakieś sugestie - dziś ma przyjechać wykonawca coś poprawiać - a ja nie wiem co ma poprawiać - nieszczelność komina czy zbyt duży ciąg.

ps. piec Termet Minimax Turbo (z zamkniętą komorą spalania), długość komina (po uwzględnieniu kolanek) to ok. 11 metrów. System rura w rurze na odcinku ok. 2 metrów + 4 kolanka. Dalej jedna rura w kominie z cegły pełnej, powietrze zaciągane z obszaru wokół tej rury.

https://forum.murator.pl/topic/82399-piec-gazowy-problem/