Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KRAB 3 Z ARCHETONU- Zapraszamy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 132
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
  • 3 weeks później...

Witaj. Zainteresował mnie Twój dom głównie z powodu żelbetowego stropu na poddaszu. Znalazłam tez takie rozwiązanie w innym domu na forum, niemniej jednak jest to rzadko wtbierane rozwiązanie. Chciałabym się dowiedzieć z jakiej stali było wykonane zbrojenie i jaka wylewana grubość betonu. Czy konstruktor obliczył jaki jest ciężar takiego stropu, czy sami podjęliście decyzję o takim rozwiązaniu? Bardzo by mi to odpowiadało, tylko nie wiem, czy w przypadku naszego domu da się takie rozwiiązanie wprowadzić. Proszę o więcej informacji na temat takiej technologii, jeśli to możliwe, bo nigdzie nie mogę nic znaleźć na ten temat. Pozdrawiam serdecznie i gratuluję pięknego domku :D

M.

• 5 weeks później...

Witaj!

Mam pytanie odnośnie stropu na poddaszu. Czy przed położeniem dachówki ocieplaliście go? Też mamy taki strop, niebawem będziemy robić dach i zastanawiamy się ile dać ocieplenia. Na twoich zdjęciach tego nie widać.

Ale zauważyłam że kładliście folię pod dachówki . Czy jest to konieczne jeżeli jest strop betonowy?

I jeszcze jedno pytanie... :roll: Czy krokwie są położone bezpośrednio na stropie czy jest tam jakaś przestrzeń (np są na czymś podparte)?

Tak Cię zamęczam tymi pytaniami ale niewiele jest domów z takim stropem i nie ma gdzie popytać i popodglądać :p

Pozdrawiam!

Witaj

Najpierw zostały położone płotwy (te najgrubsze kwadratowe) na górze oraz na dole (jak na zdjęciu) http://images39.fotosik.pl/14/fe4b069d5864b783m.jpg

Później zaczęto przyklejać styropian na ściany skośne (my dawaliśmy 2x5cm (to były te wielkie płyty bo było taniej)) kolejno siatka i klej. Na strop poziomy również styro 10cm.

Co do folii pod dachówkę to zdecydowaliśmy że damy folię- najtańszą bo najtańszą ale przynajmniej w razie deszczu woda spłynie po folii do rynny a nie po styropianie (zamakałby klej którym była przyklejona siatka)

Krokwie leżą (dotykają) tylko płotew i znajdują się nad styropianem przyklejonym do stropu- na dole w większej odległości u góry w mniejszej- lub na odwrót ;) a to dlatego że dach nie jest równoległy do stropu...

w razie jakichkolwiek pytań pisz śmiało- mam nadzieję że coś rozumiesz z tego co napisałem

pozdrawiam

• 3 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 2 weeks później...

:D witam i pozdrawiam...widzę że prace idą do przodu... :D

ja mam już pierwsze refleksje odnośnie naszego projektu i powiem że jestem bardzo zadowolona :D

nawet nie przypuszczałam że te nasze nieszczęsne pięć schodków (wiesz które :wink: )to półpiętro sprawi taką niespodziankę ...może ty o tym już wiesz ale ja głupia dopiero jak zaczęliśmy grzać zrozumiałam że mamy tak ciepło min.bo ciepełko nie ucieka z półpiętra mimo że nie mamy drzwi do ganku ...

a przecież to logiczne ciepło idzie do góry eureka :wink: :D

miło jest się o tym przekonać :D

@agaboBIK

Ty to naprawdę podgoniłaś prace...zazdroszczę... u nas dopiero wczoraj stolarz przywiózł drzwi i futryny, parapety. Póki co wykańczamy sami piwnice (płytki), na górę fachowiec juz zmówiony, lecz nie możemy zdecydować się na te jedne...

Parkiety będą dopiero na wiosnę...

agaboBIK wieeelkie gratulacje- ślicznie...

:oops: dzięki wszystko co nowe czyste i pachnące jest piękne

ja tak trochę mało przywiązuje uwage do rzeczy materialnych :) lubię zmiany więc nie inwestuję ogromnej kasy w wykończenie myślę ze szybko budowany dom szybko będzie wymagał remontu :( pękające ściany itp ..

my zaczeliśmy od góry wanna kibelek i spania trzy i nic więcej do szczęscia nie

potrzeba :wink: piwnice okafelkujemy na szarym końcu w ramach rilaksu :wink:

a co tam :D mało jestem wymagająca i lubię jak coś się dzieje bo wtedy wiem że żyję :wink:

zdjęcia wklejaj natychmiast :D

• 3 weeks później...