Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich,

1. Dzialka kupiona

2. Projekt wybieramy - niedlugo spotkanie z architektem

3. Wnioski o warunki techniczne przylaczy zlozone - woda juz jest, prad prawie, gaz cos zwleka

3. Mapa do celow projektowych "robi sie" - jeszcze z miesiac sie porobi

I teraz pytanie - o czym zapomnialem i co mozna juz w miedzyczasie zalatwiac? Nie chcialbym sytuacji gdy nie bedzie mozna przejsc do kolejnego etapu, bo dwa miesiace bede czekal na cos, co moglem zalatwic juz teraz, ale o tym nie wiedzialem.

Stad pytanie do doswiadczonych: za czym moglbym biegac juz teraz?

Najwieksza zagwozdke mam z ekipa budowlana, bo pewnie juz powinienem sie umawiac (na wiosne przyszlego roku chcemy ruszyc), ale rozpoczecie budowy uzaleznione jest od spieniezenia innej nieruchomosci. Jak umowic sie z ekipa gdy nie wiemy jeszcze czy pieniadzory beda w styczniu/lutym/a moze dopiero czerwcu?

pozdrowka!

https://forum.murator.pl/topic/82408-przed-uzyskaniem-pnb-co-zalatwiac-juz-teraz/

Witam. Co do kwitów do PnB to na moje oko przyda Ci się jeszcze :

- uzgodnienie z gminy a propos odprowadzenia ścieków

- uzgodnienie z gminą a propos podłączenia komunikacyjnego działki z drogą (krótko mówiąc gdzie ma być / może być wjazd)

- wypis i wyrys z miejscowego planu zagospodarowania (jeżeli jeszcze tego nie masz)

- wypis z rejestru gruntów i decyzja o ostatecznym wyłączeniu z produkcji rolnej

- do dwóch powyższych punktów potrzeba chyba jakichś mapek, więc mapki z geodezji

- uzgodnienie z zakładem melioracji, ale to już po sporządzeniu planu zagospodarowania działki / adaptacji

- badania geotechniczne gruntu

Co kraj to obyczaj, w Piasecznie potrzebowali wszystkich powyższych kwitów, ale na 100% w innych gminach mogą chcieć czegoś więcej lub mniej.

Pzdr

Dawid

https://forum.murator.pl/topic/82408-przed-uzyskaniem-pnb-co-zalatwiac-juz-teraz/#findComment-1873055

Ja odebrałem pozwolenie dzisiaj :D

-jeżeli kupujesz gotowy projekt to oczywiści musisz wykonać adaptację tego projektu do działki

-ja też musiałem uzgadniać z MZUiM wjazd na moją działkę z drogi publicznej i to jest potrzebne do PnB

-wypis i wyrys z miejscowego planu nie był potrzebny

-jeżeli grunty są kategorii rolnej to rzeczywiści jest potrzebne odrolnienie ale wystarczy pisemko bez mapek

-badań geotechnicznych nie robiłem ale to zależy od miejscowości ja buduję w Katowicach

https://forum.murator.pl/topic/82408-przed-uzyskaniem-pnb-co-zalatwiac-juz-teraz/#findComment-1874430