RB_00 09.07.2007 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 W styczniu 2007r. PINB wstrzymał mi roboty budowlane z powodu istotnych odstępst od zatwierdzonego projektu. W marcu (przed upływem 2 miesięcy od dostarczenie mi decyzji o wstrzymaniu) dostałem decyzję o dostarczeniu projektu zamiennego. Oczywiście mój sąsiad, który jest stroną (mój dom wybudowany jest 1,5m od jego granicy) próbuje mi umilić życie i złożył skargę do WINB na decyzję PINB. WINB podtrzymał skargę sąsiada, uchylił decyzję PINB w całości i przekazał sprawę do ponownego rozpatrzenia. Zastanawiam się czy mam dalej wstrzymane roboty budowlane, ponieważ minęły 2 miesiące od wstrzymaniaa ja do dnia dzisiejszego nie mam żadnej decyzji. A przecież ustawa o prawie bud. mówi wyraźnie, że organy mają 2 miesiące na wydanie decyzji w innym przypadku decyzja o wstrzymaniu jest nieważna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujek dobra rada 09.07.2007 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Rzeczywiście jesteś pokrzywdzony.Ale może jeszcze dostaniesz decyzję, nakazującą rozbiórkę samowoli budowlanej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
variusana 10.07.2007 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 Czy mógłbyś napisać jakiego typu to były 'odstępstwa od projektu'? Pytam, gdyż WINB rozpatruje skargę moich sąsiadów na nadbudowę budynku parterowego. Działki są małe, jednak z odległościami od granicy wszystko u nas pasuje, co więcej - sąsiadka nie ma zachowanych odległości (ale tego pewnie w skardze nie napisała ) i budujemy zgodnie z projektem (chyba - zmieniliśmy tylko wymiary otworów na okna w kilku miejscach i nie wiem czy to jest istotne odstępstwo). Z całego serca trzymam kciuki za pozytywny koniec tej sprawy - wiem jak to jest mieć diabła za płotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RB_00 19.07.2007 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 WitamTrochę odzywam się późno bo sezon wakacyjny. Ja mam budynek dłuższy o 80cm. Zmiana okien nie jest istotnym odstępstwem. Przeczytaj art. 36a ust.5 prawa budowlanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts