Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

studnia przy płocie za zgodą sąsiada?

Recommended Posts

Chcielibyśmy aby studnia nie zajmowała zbyt dużo miejsca i najlepiej gdyby była przy płocie.Nasz sąsiad o tym wie i się zgadza. Czy istnieje taka możliwość?Czy trzeba wtedy notarialnie spisywać zgodę czy wystarczy jego pisemna zgoda? Wiem że za zgodą sąsiada możemy w granicy wykopać wspólną studnie ale nie o to nam chodzi to ma być tylko nasza studnia na naszej ziemi ale przy płocie czyli bez zachowania odpowiedniej odległości od granicy.

Sprawdź najpierw rozp. Ministra Infrastruktury z 12.09.2002 w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Masz tam podane odległości od granicy działki

http://bap-psp.lex.pl/cgi-bin/demo.cgi?id=&comm=jednostka&akt=nr16964625&ver=-1&jedn=-1

§ 31. 1. Odległość studni dostarczającej wodę przeznaczoną do spożycia przez ludzi, niewymagającej, zgodnie z przepisami dotyczącymi ochrony ujęć i źródeł wodnych, ustanowienia strefy ochronnej, powinna wynosić - licząc od osi studni - co najmniej:

1) do granicy działki - 5 m,

2) do osi rowu przydrożnego - 7,5 m,

3) do budynków inwentarskich i związanych z nimi szczelnych silosów, zbiorników do gromadzenia nieczystości, kompostu oraz podobnych szczelnych urządzeń - 15 m,

4) do najbliższego przewodu rozsączającego kanalizacji indywidualnej, jeżeli odprowadzane są do niej ścieki oczyszczone biologicznie w stopniu określonym w przepisach dotyczących ochrony wód - 30 m,

5) do nieutwardzonych wybiegów dla zwierząt hodowlanych, najbliższego przewodu rozsączającego kanalizacji lokalnej bez urządzeń biologicznego oczyszczania ścieków oraz do granicy pola filtracyjnego - 70 m.

2. Dopuszcza się sytuowanie studni w odległości mniejszej niż 5 m od granicy działki, a także studni wspólnej na granicy dwóch działek, pod warunkiem zachowania na obydwu działkach odległości, o których mowa w ust. 1 pkt 2-5.

No właśnie na podstwie tego rozporządzenia było postawione moje pytanie. Dzięki że wkleiłeś tekst bo okazało się, że w moim źródle ten przepis miał braki. Akurat w &31.2 nie miałam początku że studnia może być przy granicy. Dalsza część mojego pytania zostaje otwarta jak formalnie to załatwić?