moniga 09.07.2003 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2003 Chcielibyśmy aby studnia nie zajmowała zbyt dużo miejsca i najlepiej gdyby była przy płocie.Nasz sąsiad o tym wie i się zgadza. Czy istnieje taka możliwość?Czy trzeba wtedy notarialnie spisywać zgodę czy wystarczy jego pisemna zgoda? Wiem że za zgodą sąsiada możemy w granicy wykopać wspólną studnie ale nie o to nam chodzi to ma być tylko nasza studnia na naszej ziemi ale przy płocie czyli bez zachowania odpowiedniej odległości od granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myrmota 09.07.2003 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2003 Sprawdź najpierw rozp. Ministra Infrastruktury z 12.09.2002 w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Masz tam podane odległości od granicy działkihttp://bap-psp.lex.pl/cgi-bin/demo.cgi?id=&comm=jednostka&akt=nr16964625&ver=-1&jedn=-1 § 31. 1. Odległość studni dostarczającej wodę przeznaczoną do spożycia przez ludzi, niewymagającej, zgodnie z przepisami dotyczącymi ochrony ujęć i źródeł wodnych, ustanowienia strefy ochronnej, powinna wynosić - licząc od osi studni - co najmniej: 1) do granicy działki - 5 m, 2) do osi rowu przydrożnego - 7,5 m, 3) do budynków inwentarskich i związanych z nimi szczelnych silosów, zbiorników do gromadzenia nieczystości, kompostu oraz podobnych szczelnych urządzeń - 15 m, 4) do najbliższego przewodu rozsączającego kanalizacji indywidualnej, jeżeli odprowadzane są do niej ścieki oczyszczone biologicznie w stopniu określonym w przepisach dotyczących ochrony wód - 30 m, 5) do nieutwardzonych wybiegów dla zwierząt hodowlanych, najbliższego przewodu rozsączającego kanalizacji lokalnej bez urządzeń biologicznego oczyszczania ścieków oraz do granicy pola filtracyjnego - 70 m. 2. Dopuszcza się sytuowanie studni w odległości mniejszej niż 5 m od granicy działki, a także studni wspólnej na granicy dwóch działek, pod warunkiem zachowania na obydwu działkach odległości, o których mowa w ust. 1 pkt 2-5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniga 09.07.2003 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2003 No właśnie na podstwie tego rozporządzenia było postawione moje pytanie. Dzięki że wkleiłeś tekst bo okazało się, że w moim źródle ten przepis miał braki. Akurat w &31.2 nie miałam początku że studnia może być przy granicy. Dalsza część mojego pytania zostaje otwarta jak formalnie to załatwić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myrmota 09.07.2003 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2003 wydaje mi się że jesli studnia bedzie usytuowana w odpowiedniej odległości o których mowa w par. 31. ust. 1 pkt. 2-5 to zgoda sąsiada nie jest konieczna. Ale może zadzwoń do swojego wydziału architektury i budownictwa i spytaj sie o to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts