Edybre 10.07.2007 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 Podłogówka a kuchni, holu, wiatrołapie i w jadalni - tu będzie gres na podłodze, w obu łazienkach też podłogówka razem z grzejnikami łazienkowymi, reszta pomieszczeń grzejniki. Do tego kominek z dgp grawitacyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B O S Y 19.08.2007 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 115m2 - dom prefabrykowany (szkielet + cetris)ogrzewanie el (konwektory) + lazienka mata,reku Mistral 400 DUO + GWC Rehaukominek z DGP grawitacyjnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KOM44 19.08.2007 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 Przedewszystkim nie załuj na docieplenie domu. Do rozważenia polecam:piec na groszek węglowy z zasobnikiem (godzina obsługi a następnie 5-7 dni mozna do niego nie zaglądać).piony miedziane do skrzynek rozdzielczych od skrzynek przewody aluminiowo - plastikowe ktućce powinny wyjść ze śiany a nie z podłogitradycyjne grzejniki ( kaloryfery) w całym domu - ogrzewanie tradycyjne, ale najbardziej zdrowe ( przy podłogówce siadaja stawz w stopach)podłogówka plus drabinka tylko w głównej łaziecedodatkowo kominek z płaszem wodnym podłaczony do CO jako alternatywne ogrzewanie domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 19.08.2007 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 .............tradycyjne grzejniki ( kaloryfery) w całym domu - ogrzewanie tradycyjne, ale najbardziej zdrowe ( przy podłogówce siadaja stawz w stopach) ............ To jak to jest Stawy siadają od np. chodzenia po gąrącej plaży, a po śniegu to moge spacerować do woli bez szkody dla stawów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 19.08.2007 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 taa nic nie jest zdrowego 1. grzejnikowe - duze rozncie temperatur w pomieszczeniu (przy grzejniku np 30 w przeciwleglym rogu 16) 2. podlogowe - paskudny kurz sie wzbija i wzmaga nasza alergie 3. panele sufitowe - paskudnie grzeje w czache 4. ogrzewanie powietrzne - a wez te wszystkie bakterie w recyrkulujacym powietrzu no i takie tam - to jest jak odwiecna walka margaryny z maslem na pewno podlogowka jest przyjazna w pomieszczeniach typu lazienka - lub duzych powierzchniach np 40-50mkw salon oraz z ukladami bardzo nisko temperaturowymi kondensat/PC za to podlogowka ma duza bezwladnosc i nie ma za bardzo sensu obnizen robic na krotki czas grzejniki maja swoj urok i jestesmy przyzwyczjaneni dobrze dobrany mozne tez dobrzez kondensatem i PC dzialac - no i mozna mowic o szybkiej reakcji - typu 30 min i pomieszczenia dogrzane ... takie tam 2 grosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 19.08.2007 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 tradycyjne grzejniki ( kaloryfery) w całym domu - ogrzewanie tradycyjne, ale najbardziej zdrowe ( przy podłogówce siadaja stawz w stopach) Ale argument. Przeciez taka podloga ma temp.w granicach 22-25*C,a nie jak kaloryfery dobrze ponad 40-50*C.Chodzac na codzien w butach masz w nich wiekesza temp. i nie ma to chyba wplywu na stawy w stopach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tres34 20.08.2007 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 U mnie klasycznie: kaloryfery i piec, a nie wynalazki. Piec pali mial i inne smieci. Dlaczego tak? Bo ma byc niezawodnie i tanio przez lata. Poaz tym sasiedzi sie burzyli jak palilem smieci i wzywali police. Teraz pale smieci w piecu i jest gites. Mam po prostu debili wokol siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 20.08.2007 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 U mnie piec z podajniekiem na eko groszek+ kaloryfery....rozważam podłogówkę w kuchni, łazience, wiatrołapie i holu czyli tam gdzie kafelki na parterze....ale nie podjęłam jeszcze decyzji....zależy ile kasy szrpnie podłogówka.... a może ktoś wie ile więcej za podłogówkę w porównaniu z kaloryferem? Pozdrawiam, smoczyca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 20.08.2007 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 Piec gazowy kondensacyjny jednofunkcyjny vaillant. Kominek z płaszczem wodnym Lechma. Do cwu -solary. Zasobnik dwuwężownicowy 300l -jedna wężownica -kominek+kocioł, druga wężownica -solary. W sieni, holu, wc, kuchni na dole i łazience na górze -podłogówka. Salon (ze względu na parkiet) i sypialnie -grzejniki aluminiowe. Mój instalator podłącza podłogówkę pod powrót z kaloryferów -małe straty, odpowiednia temp wody i nie trzeba stosować zaworów mieszających (ależ to fachowo zabrzmiało ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 20.08.2007 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 Kachna, na ile szacujesz koszt całego systemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monhub 20.08.2007 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 U mnie piec z podajniekiem na eko groszek+ kaloryfery....rozważam podłogówkę w kuchni, łazience, wiatrołapie i holu czyli tam gdzie kafelki na parterze....ale nie podjęłam jeszcze decyzji....zależy ile kasy szrpnie podłogówka.... a może ktoś wie ile więcej za podłogówkę w porównaniu z kaloryferem? Pozdrawiam, smoczyca. U mnie będzie identycznie i takie same rozważania, więc podtrzymuję pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 20.08.2007 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 Podlogówka na dole, dodatkowe grzejniki w łazienkach, góra -kaloryfery. Piec kondensat, reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 20.08.2007 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 U mnie klasycznie: kaloryfery i piec, a nie wynalazki. Piec pali mial i inne smieci. Dlaczego tak? Bo ma byc niezawodnie i tanio przez lata. Poaz tym sasiedzi sie burzyli jak palilem smieci i wzywali police. Teraz pale smieci w piecu i jest gites. Mam po prostu debili wokol siebie. a więc wszyscy wokół są debilami, bo nie chcieli wąchać smrodu twoich smieci..... ciekawe.... a czy ty chciałbyć np wąchać ich, za przeproszeniem, gówna ? ? ? jeśli TAK, to pewnie mogą ci to załatwić.....porozmawiaj z nimi..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.08.2007 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 Zaprojektowałem grzanie lodem.Dechy na podłogowym wodnym wszędzie...Napęd - PCUtylizacja lodu - kanaliza.Wcale przesadnie nie ocieplę, bo mam nadmiary ciepła...Reku, oczywiście i wentylacja mechaniczna.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 21.08.2007 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Kachna, na ile szacujesz koszt całego systemu? Tak na razie to na oko -piec 5500zł, zasobnik ze stali nierdz. 3600, kominek lechma 5500 + zabezpieczenia ok 3500, rurki, pexy, kaloryfery -ok 7000: więc w tym roku wydam jakieś 25tys A za roczek planujemy solary -jak będzie kasa to próżniowe -2szt za ok. 6-7 tys, jak będzie krucho to płaskie -za ok 3500zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaja3 21.08.2007 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 A my zdecydowaliśmy się na piec na eko-groszek, na dole ogrzewanie podłogowe, na gorze i w sypialni na dole zwykłe grzejniki, solary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorisN 21.08.2007 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Tak na razie to na oko -piec 5500zł, zasobnik ze stali nierdz. 3600, kominek lechma 5500 + zabezpieczenia ok 3500, rurki, pexy, kaloryfery -ok 7000: więc w tym roku wydam jakieś 25tys A za roczek planujemy solary -jak będzie kasa to próżniowe -2szt za ok. 6-7 tys, jak będzie krucho to płaskie -za ok 3500zł. Kachna28 to kiedy Ci się zwróci koszt tego ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 21.08.2007 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Mi nie -wnukom moim się zwróci Chodzi o to żeby płacić jak najniższe rachunki -na głowie mamy co m-c raty kredytu hipotecznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikoru 21.08.2007 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 tradycyjne grzejniki ( kaloryfery) w całym domu - ogrzewanie tradycyjne, ale najbardziej zdrowe ( przy podłogówce siadaja stawz w stopach) Nie wiem, jak to jest z "siadaniem stawów", ale zawsze jak jestem u koleżanki, która ma ogrzewanie podłogowe, puchną mi stopy. Widocznie nie jest to ogrzewanie dla każdego. mamafilipa, gdybyś zastanawiała się instalację ogrzewania podłogowego, radzę najpierw przetestować, u znajomych, czy dobrze je znosicie. Ja już wiem, że muszę postawić na tradycyjne grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 21.08.2007 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Kachna, na ile szacujesz koszt całego systemu? Tak na razie to na oko -piec 5500zł, zasobnik ze stali nierdz. 3600, kominek lechma 5500 + zabezpieczenia ok 3500, rurki, pexy, kaloryfery -ok 7000: więc w tym roku wydam jakieś 25tys A za roczek planujemy solary -jak będzie kasa to próżniowe -2szt za ok. 6-7 tys, jak będzie krucho to płaskie -za ok 3500zł. Dzięki za odpowiedź. Jeszcze tylko jedno pytanko, bo coś za tani wydaje mi się ten piec. Ja mam ofertę na broetje, jednofunkcyjny i jego cena wynosi 9 tys. netto. No ale do niego dokładają jeszcze zasobnik ok. 100 l. O jakim typie lub modelu wy myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts