kachna28 21.08.2007 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Sam piec:http://www.allegro.pl/item224707400_vaillant_vc_ecotec_plus_186_3_5_nowosc_.htmlz zasobnikiem: (my planujemy inny zasobnik -na 2 wężownice pod kątem przyszłych solarów):http://www.allegro.pl/item227996314_vaillant_vc_ecotec_plus_186_3_5_vih_r_120_nowosc.htmlVailanata i ten konkretnie kocioł polecił nam nasz instalator- mówi że są niezawodne i berdzo oszczędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 21.08.2007 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Tak na razie to na oko -piec 5500zł, zasobnik ze stali nierdz. 3600, kominek lechma 5500 + zabezpieczenia ok 3500, rurki, pexy, kaloryfery -ok 7000: więc w tym roku wydam jakieś 25tys A za roczek planujemy solary -jak będzie kasa to próżniowe -2szt za ok. 6-7 tys, jak będzie krucho to płaskie -za ok 3500zł. Kachna28 to kiedy Ci się zwróci koszt tego ogrzewania Jeżeli w takim tempie będą podnosić ceny gazu, to bardzo szybko. A to, że będą podnosić, nie ulega wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 21.08.2007 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Sam piec: http://www.allegro.pl/item224707400_vaillant_vc_ecotec_plus_186_3_5_nowosc_.html z zasobnikiem: (my planujemy inny zasobnik -na 2 wężownice pod kątem przyszłych solarów): http://www.allegro.pl/item227996314_vaillant_vc_ecotec_plus_186_3_5_vih_r_120_nowosc.html Vailanata i ten konkretnie kocioł polecił nam nasz instalator- mówi że są niezawodne i berdzo oszczędne. Fajny ten piecyk Dzięki za szybką odpowiedź Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 21.08.2007 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Fajny ten piecyk Dzięki za szybką odpowiedź Pozdrawiam Mi też się podoba -aż szkoda że będzie schowany w kotłowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 21.08.2007 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Fajny ten piecyk Dzięki za szybką odpowiedź Pozdrawiam Mi też się podoba -aż szkoda że będzie schowany w kotłowni U mnie też będzie w kotłowni, ale jest na tyle mała, że żaden węglowiec by się tam nie zmieścił. Chcemy mieć taki system jak u ciebie, dlatego jeszcze raz dzięki za wszystkie informacje. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldibmw 21.08.2007 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 podlogowka w calym domu(zadnych kalorferow).ogrzewanie :piec z zasobnikiem na eko-groszek.Witaj! mam prosbe podaj mi poszczegolne warstwy idac od piasku ( parter)z grubosciami przy twoim ogrzewaniu podlogowym Pozdrawiam W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina_i_marek 21.08.2007 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Elektryka. Piece aku + konwektory + maty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 21.08.2007 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Poaz tym sasiedzi sie burzyli jak palilem smieci i wzywali police. Teraz pale smieci w piecu i jest gites. Mam po prostu debili wokol siebie. Niezłe....ja bym zaryzykował jednak stwierdzenie, że to Twoi sasiedzi mają problem z debilem (jak ładnie to ująłeś) za siatką. Wracając do tematu: Piec jednofunkcyjny z zasobnikiem. Kaloryfery, podłogówka w hollu i łazience, kominek z rozprowadzeniem mechanicznym. Czemu tak ? Bo mam 36mb do gazu, piec taki bo po lekturze forum jakoś mam awersję do kondensatów, bo pompa ciepła jest droga na wejściu i zwraca się przed dekadę. Kaloryfery - bo planujemy dużo drewna na podłogach i nie podoba nam się gres w salonie i pokojach (w naszym klimacie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tres34 21.08.2007 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Poaz tym sasiedzi sie burzyli jak palilem smieci i wzywali police. Teraz pale smieci w piecu i jest gites. Mam po prostu debili wokol siebie. Niezłe....ja bym zaryzykował jednak stwierdzenie, że to Twoi sasiedzi mają problem z debilem (jak ładnie to ująłeś) za siatką. Wracając do tematu: Piec jednofunkcyjny z zasobnikiem. Kaloryfery, podłogówka w hollu i łazience, kominek z rozprowadzeniem mechanicznym. Czemu tak ? Bo mam 36mb do gazu, piec taki bo po lekturze forum jakoś mam awersję do kondensatów, bo pompa ciepła jest droga na wejściu i zwraca się przed dekadę. Kaloryfery - bo planujemy dużo drewna na podłogach i nie podoba nam się gres w salonie i pokojach (w naszym klimacie). Moze i jestem debilem, ale jednak nie nasylam policji na sasiada. I faktycznie z jednej strony mam jeszcze siatke, ale niedlugo stanie mur 2m, he, he. Mowiac szczerze sasiadow mam w d. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian 21.08.2007 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Ja myślałem nad wyborem ogrzewania rok, półtora roku temu. Teraz już mam: podłogówka wszędzie plus drabinki z dodatkowymi grzałkami el. w łazienkach i WC. Dlaczego? Bo na mój rozum grzanie podłogi wydaje mi się najsensowniejsze - wszak ogrzane powietrze unosi się do góry więc jak podgrzeję je gdzieś nisko to dalej poleci samo. Bo kilka razy spałem w domu z takim ogrzewaniem i nie dopadły mnie żadne dolegliwości związane ponoć z ogrzewaniem podłogowym. Mam dostęp do gazu z sieci więc zdecydowałem się na kocioł kondensacyjny plus zasobnik do niego. Wodę w zasobniku mogę grzać dodatkowo kominkiem z PW. Lubię sobie pohajcować więc niech się to ciepło nie marnuje. A mając do wyboru wady kominka z PW i wady kominka z rozprowadzeniem ciepłego powietrza wybrałem PW. Bo mogę nim "pędzić" swoją podłogówkę, a i woda do kąpieli też się podgrzeje przy okazji. Za to nie zdecydowałem się na solary - mimo bardzo silnego lobby w rodzinie. Aha - to co sobie tym ugrzeję staram się zatrzymać w domu za pomocą rekuperatora. BTW: tres34 - cieszę się, że nie jesteś moim sąsiadem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 08.07.2008 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 Ciekawe czy coś się zmieniło w preferencjach forumowiczów przez ostatni rok? U mnie zamiast gazu i pieca jest PC oraz podłogówka w całym domu, a do tego wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 08.07.2008 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 Ciekawe czy coś się zmieniło w preferencjach forumowiczów przez ostatni rok? U mnie zamiast gazu i pieca jest PC oraz podłogówka w całym domu, a do tego wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła. mam tak samo , 240m2 podłogówki i pompa ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 08.07.2008 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 1) Duży zbiornik z wodą w funkcji zasobnika ciepła. 2) Kominek z DGP. 3) Ogrzewanie podłogowe do rozprowadzania ciepła z zasobnika. 4) Wymiennik ciepła na kominie za kominkiem do odbierania ciepła ze spalin i podgrzewania wody w zasobniku. 5) Kolektor słoneczny do podgrzewania wody w zasobniku. 6) Grzałka elektryczna 230 / 400 V w zasobniku, też do podgrzewania. 7) Grzałka elektryczna 12 / 24 V, do podgrzewania wody, zasilana wiatrakiem lub baterią wiatraków. Klimatyzator z funkcją grzania w salonie. Po co? Po to, by w jednym sposobie rozprowadzenia ciepła (podłogówka) połączyć wiele różnych źródeł. Duży zasobnik, żeby źródła mogły pracować rzadziej. W pierwszej kolejności postawiłbym na podłogowe (bo to jest to zrobienia na etapie podłóg) i kominek. Resztę później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JATANER 28.07.2008 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 tradycyjne grzejniki ( kaloryfery) w całym domu - ogrzewanie tradycyjne, ale najbardziej zdrowe ( przy podłogówce siadaja stawz w stopach) Nie wiem, jak to jest z "siadaniem stawów", ale zawsze jak jestem u koleżanki, która ma ogrzewanie podłogowe, puchną mi stopy. Widocznie nie jest to ogrzewanie dla każdego. mamafilipa, gdybyś zastanawiała się instalację ogrzewania podłogowego, radzę najpierw przetestować, u znajomych, czy dobrze je znosicie. Ja już wiem, że muszę postawić na tradycyjne grzejniki. Witam Podejrzewam, że tak się dzieje, bo wiesz, że jesta tam właśnie ogrzewanie podłogowe To tak jak z wieżą radiową w Gąbinie: wszystkim okolicznym mieszkańcom coś z powodu istnienia tej wieży dolegało, a wszyskie dolegliwości ustąpiły w momencie, kiedy wieża runeła. Tylko, że z powodu remontu od 3 miesięcy już nie działała. Ot pewnie o to tutaj chodzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 28.07.2008 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 1) Duży zbiornik z wodą w funkcji zasobnika ciepła. 2) Kominek z DGP. a dlaczego nie z płaszczem wodnym? 3) Ogrzewanie podłogowe do rozprowadzania ciepła z zasobnika. 4) Wymiennik ciepła na kominie za kominkiem do odbierania ciepła ze spalin i podgrzewania wody w zasobniku. 5) Kolektor słoneczny do podgrzewania wody w zasobniku. 6) Grzałka elektryczna 230 / 400 V w zasobniku, też do podgrzewania. 7) Grzałka elektryczna 12 / 24 V, do podgrzewania wody, zasilana wiatrakiem lub baterią wiatraków. Klimatyzator z funkcją grzania w salonie. Po co? Po to, by w jednym sposobie rozprowadzenia ciepła (podłogówka) połączyć wiele różnych źródeł. Duży zasobnik, żeby źródła mogły pracować rzadziej. W pierwszej kolejności postawiłbym na podłogowe (bo to jest to zrobienia na etapie podłóg) i kominek. Resztę później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 01.08.2008 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 2) Kominek z DGP. a dlaczego nie z płaszczem wodnym? Bo kominek miałby powstać w pierwszej kolejności, zbiornik dopiero później. Do ładowania zbiornika miałbym wymiennik za kominkiem. Do ogrzewania w międzyczasie (co może trwać i kilka lat, znając tendencje do robienia czegokolwiek w mojej rodzinie) byłoby DGP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 01.08.2008 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 uważam że przy tym zestawie DGP to nieporozumienie,, ale to jest tylko moje zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 01.08.2008 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Hej, nie zasłaniaj się formułką, że to "tylko Twoje zdanie", tylko napisz mi proszę, dlaczego tak uważasz. Cenię konstruktywną krytykę i dlatego z przyjemnością przeczytam jak wyprowadzisz mnie z błędu! I piszę to zupełnie poważnie! Moje rozumowanie jest takie:* w pierwszej kolejności kupię kominek z DGP, bo jest to inwestycja mniejsza, niż kominek z płaszczem wodnym,* zasobnik ciepła zostanie dostawiony później,* ogrzewanie podłogowe też podłączę później, gdy będzie mnie stać na zasobnik,* wymiennik ciepła za kominkiem ochłodzi spaliny równie skutecznie jak płaszcz wodny (pewnie trzeba będzie to uwzględnić projektując komin, prawda?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 02.08.2008 03:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2008 A co z ciągiem kominowym, który zależy między innymi od różnicy gęstości. Po ochłodzeniu spalin naturalny ciąg może nie wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.08.2008 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2008 KrzysztofLis2 A może by tak kilka metrów rury miedzianej owinąć na wkładzie kominkowym?Tanio, solidnie, sprawnie działa i ma małą pojemność wodną, co oznacza, że nie masz "bomby" w salonie i możesz pozwolić na palenie w tym kominku nawet jełopowi, co lubi jak ogień buzuje jak pożar Rzymu... Do tego jakaś rura ze 2m zadeklowana w byle warsztacie ślusarskim i masz bufor. Nie jest drogo, tylko spocić się trzeba...Takie systemy są i znane i często budowane...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts