pawel_l 09.07.2003 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2003 Przymierzam się do Junkersa Eurostar 24 MFA (okazyjnie niska cena). Martwi mnie jedno: Moc zapotrzebowaną dla -18 st mam wyliczoną na 9kW a on ma minimum mocy 8kW. Wynika z tego że będzie pracował na min. mocy i często się wyłączał. Jak to wpływa na sprawność i trwałość. Czy w ogóle są dostępne kotły z mocą min. ok 5 kW a jednocześnie max ok. 20 kW (do cwu). Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 09.07.2003 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2003 Oczywiście im szerszy zakres mocy tym lepiej, ale do tego jeszcze dochodzą urządzania sterujące. Kocioł w momencie załączenia i tak pracuje z pełną mocą. Jeśli ma automatyczną modulację palnika to zmniejsza moc do aktualnie potrzebnej. Więc chba nie robiłbym z tego aż takiego problemu. Ja kupiłem piec Viessmana gdzie moc minimalna jest na poziomoe 10 KW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 09.07.2003 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2003 Generalnie im mniejsza moc minimalna tym lepiej. Po prostu w wiekszosc wypadkow potrzeba jedynie mocy minimalnej do grzania. A im ona jest nizsza tym zuzycie gazu mniejsze. Moc minimalna 10kW w dzisiejszych domach jest przesadzona - kociol bedzie przesadnie grzal i czesto sie wylaczal i wlaczal. Optimum jest moc min. w okolicy 7kW ale producenci sie slabo z tym wyrabiaja... D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 09.07.2003 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2003 Jak dobra cena to bierz na różnice mocy nie zwracaj uwagi bo kociołek i tak będzie pracował z mocą około 15-18 kW . Niestety przy kotłach dwufunkcyjnych (bo o takim chyba mowa) i przy małym zapotrzebowaniu na ciepło do celów ogrzewczych np. na poziomie ok. 10 kW moc ustawia się większą ze względu na ciepłą wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 09.07.2003 23:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2003 Jednofunkcyjny. Moc max ustawia się niezależnie dla co i c.w.u.A czy ktoś podłączał inny zasobnik do takiego kotła? Junkers kosztuje ok. 2000 a np. Termet ma za 1000. Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 11.07.2003 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 Zasobnik mozesz dac dowolny. Proponuje Galmeta za 700-800zl. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts