Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ratunku moje oczko wodne umiera!

Recommended Posts

Witam! Prosze o pomoc. Mam niewielkie oczko wodne, posadziłam w nim kilka roślinek:lilia wodna , tatarak i jakieś (których nie znam nazw) i wpuściłam rybki (czerwone i malutkie karpie) . Jednak od kilku tygodni moje roślinki giną! Prawie na każdej są czarne mszyce! Pomóżcie - co robić? :cry:

Wyjmij bryłę i sprawdź korzenie. Jeśli gniją , przytnij, a końce zasyp rozgniecionym węglem aktywnym ( z apteki na biegunkę).

Mieszanka doniczkowa musi być uboga - optymalnie glina z piachem.

Tatarak jest nabrzeżny, nie jest za głeboko wsadzony?

Tylko do nasady korzeni?

Jeśli oczko jest małe a ekspozycja słoneczna duża, to brak tlenu w wodzie, a ona nagrzana jeszcze pogarsza warunki życia ryb. masz napowietrzanie?

Bo zwykle ryby wpuszcza się po paru miesiącach, gdy ph wody ustabilizuje się i w wodzie rosłiny stworzą równowagę biologiczną.

Obawiam się, że oczko jeszcze łyse, rybki dostają pokarm, a ciepła woda i dużo słońca powoduje ekstremalne warunki dla ryb i roślin.

Mylę sie?

Terz nawet cosik widać :wink:

1. Nie wiem co to? Może ktoś pomoże,ale to tak ni to wodne, ni nadbrzeżne, do połowy utopione..

2. Lilie wodne- po pierwsze, to dość długo i wolno się aklimatyzują, a po drugie- wbrew temu, co pisze Hania to jest żarłoczne- czytałem u uprawie w pojemnikach do połowy wypełnionych obornikiem! glina z piachem na wierzchu, coby nie wymywało.

3. Tatarak utopiony-to roślina strefy brzegowej

Jedną z roślin jest lilia wodna , druga to tatarak mam na fotce jeszcze jedną ale nie znam jej nazwy
Przesadzasz, lilie masz bardzo przyzwoite. Lilie lubią zyzną ziemię, niesttey powoduje ona tez natychmiastowe zabrudzenie wody. Najlepiej gdybyś sama zrobiła mieszankę na przyszłą wiosnę i ja przesadziła. Suche liście oberwij. Tatarak jest chyba za głeboko, ale musiałabym to sprawdzić. Ewentualnie możesz zakupić nawóz dla rośłin wpłynie, obojetny dla ryb i zasilic rośłiny. Z drugiej strony, w oczku rośłiny nie wyglądają jak z obrazka :wink:

Terz nawet cosik widać :wink:

1. Nie wiem co to? Może ktoś pomoże,ale to tak ni to wodne, ni nadbrzeżne, do połowy utopione..

Irysy???Chyba tak, a jezeli tak, to na pewno utopione. Woda 20-40 cm. Irysy doskonale radzą sobie w ogóle bez ziemi i należy to wykorzystac, bo wtedy doskonale oczyszczają wodę

2. Lilie wodne- po pierwsze, to dość długo i wolno się aklimatyzują, a po drugie- wbrew temu, co pisze Hania to jest żarłoczne- czytałem u uprawie w pojemnikach do połowy wypełnionych obornikiem! glina z piachem na wierzchu, coby nie wymywało.

Dodatkowo mam wrażenie, że lilia jest za płytko. Ma pąki, ale nie rozwinięte, kładą się na wodzie. Na jakiej głebokosći masz lilie i jaka to jest?Dodatkowo lilie nie cierpią ruchu wody. Masz fontanne?Wodospad?Strumyk?

To do połowy utopione tak wygląda http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ec46aabca131ee6e.html

Roślinka powinna unosić się na powierzchni wody - tak przynajmniej mówiono przy zakupie

Nie jest to czasem osoka aloesowata?`Jeśli tak, to OK,ma pływać częściowo wynurzona, na zimę ląduje na dnie.

Lilie muszą mieć spokój, nie może na nie chlapać.

Obawiam się czy ta "osoka" dobrze się czuje w moim oczku - była większa gdy ją nabyłam - teraz końcówki liści brunatnieją a te na samym dole odpadają, poza tym na liściach dzisiaj zauważyłam mszyce (czarne) jak pisałam na wstępie. Lilia też była ładniejsza i nawet kwitła - teraz ma marne kwiatuszki, a na liściach są mszyce. Może obydwie roślinki źle posadziłam? Właściwie osoka już nie trzyma się podłoża - sprawdzałam dziś - pływa (a nawet leży) na wodzie.

Osoka aloesowata jest, wbrew pozorom (kolczaste liście, wielkość rozety ok 30 cm), rośliną bardzo delikatną. W trakcie transportu i sadzenia trzeba się z nią bardzo delikatnie obchodzić, ma bardzo kruche liście i równie łamliwe korzenie. Roślinę wkładamy do wody o głębokości od 30 do 60 cm, tak aby korzenie dotykały dna. Lubi dno muliste, chwyta się go korzeniami kotwicząc się .

Swoje roślinki które wkładałem do Mikro Jeziorka, włożyłem po prostu do wody, tak aby nasada roślinki, miejsce z którego wyrastają korzenie, było zanurzone. Chodzi o to że po transporcie roślinki nie chcą pływać w pozycji pionowej i przewracają się na bok. Aby nie dopuścić do przewrócenia się do góry korzeniami, tak też się zdarza, opierałem je na pływających kawałkach listewek 1.5 x 1.5 x 30cm tak aby nasada rośliny była zanurzona. Po kilku dniach roślinka prostowała się samodzielnie.

http://www.mikrojezioro.met.pl/atlas_ros/osoka_aloesowata.htm

Warto poczytać

Obawiam się czy ta "osoka" dobrze się czuje w moim oczku - była większa gdy ją nabyłam - teraz końcówki liści brunatnieją a te na samym dole odpadają, poza tym na liściach dzisiaj zauważyłam mszyce (czarne) jak pisałam na wstępie. Lilia też była ładniejsza i nawet kwitła - teraz ma marne kwiatuszki, a na liściach są mszyce. Może obydwie roślinki źle posadziłam? Właściwie osoka już nie trzyma się podłoża - sprawdzałam dziś - pływa (a nawet leży) na wodzie.

Osoki żle znoszą nawet krótki transport i często tracą później wiele liści, ale z czasem się rozrastają.W naturze osoki nie rosną na głębokiej wodzie, a na bardzo płytkiej.