slawturo 09.07.2007 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Dwa tygodnie temu wysiałem na ogród gorczycę z łubinem. Pięknie wszystko wzeszło już na kilka centymetrów, aż tu wczoraj zauważyłem żółte plamy w ogrodzie. Gorczyca jest jeszcze mała, po parę listków zaledwie i zaczyna żółknąć a od spodu liść staje się ciemno czerony, coś koloru buraczka. Czy to z powodu ostatnich opadów, lało u nas przez kilka dni z rzędu bez przerwy. Czy może jest to naturalny stan gorczycy. Z łubinem nic się nie dzieje. Dodam tylko, że ziemia dosyć jałowa, koloru szarego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 09.07.2007 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Z głodu zdycha. Sypnij no azotu ciutek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawturo 09.07.2007 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Dzięki. Prawdę mówiąc tak myślałem. Właśnie trochę sypnąłem nawozem. Głupio sądziłem, że jak motylkowa to już samowystarczalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 09.07.2007 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 A od kiedy gorczyca motylkowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawturo 09.07.2007 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Taki ze mnie początkujący ogrodnik. Naczytałem się o motylkowych i poplonach, że już nawet i gorczycę do motylkowych zaliczyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 09.07.2007 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Prawdą jest, że motylkowe korzystają z azotu atm. (a konkretnie Azotobacter w brodawkach) Ale bakterie z nieba nie spadną (szczepionka) a zanim się znajdą, i łubin trochę azotu potrzebuje. Chodzi tu w końcu o uzyskanie jak najwięcej masy zielonej. Dlatego trzeba nawozić. Zależnie od gleby 80-100 kg azotu na ha w czystym składniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawturo 09.07.2007 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Tak bardziej praktycznie to o jaki nawóz pytać w sklepie ogrodniczym? Jak byś radził, co jaki czas obsiewać nim mój pierwszy zagon gorczycy i łubinu? Chodzi mi o to czy np. jak przejdę raz na tydzień po ogrodzie i "obsieję z ręki", czy to wystarczy, czy może należałoby to robić częściej?Z góry dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 09.07.2007 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Sypnij raz saletrą amonową i wszystko. Dawka na worku napisana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawturo 09.07.2007 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Wielkie dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts