Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak w temacie. Wykonawca przekonuje mnie, że trzeba cokół zrobic wyżej, bo niżej będzie źle wyglądał. Różnica jest okolo 30 cm między tym co on proponuje, a tym co zaproponował inny wykonawca.

Chodzi równiez o to, że potrzebuje podnieśc teren wokół domu .....

Jeden proponuje cokół 40 cm, drugi - 50 cm.

Ile Wy macie ?

https://forum.murator.pl/topic/82447-jaka-odleglo%C5%9B%C4%87-coko%C5%82u-od-dolnej-kraw%C4%99dzi-okien/

Rezi,

Obydwaj proponuja różne szerokości cokołu i na różnych wysokościach od ziemi (podłoża) sie zaczynające. Jeden pustak wyżej będzie cokół, to więcej ziemi nawiozę później, jeden pustak niżej - mniej ziemi.

Inaczej mówiąc oni tym cokołem jeżdżą w góre i w dół, przeciez on nie musi być w jakims ściśle okreslonym miejscu ?

Różnica w ociepleniu między ścianą a cokołem będzie 2 cm, cokół będzie chudszy i tym sie będzie odróżniał od ściany - zwężeniem.

Oglądnęłąm Twój domek, cokół też jest "chudszy", jaka jest odległość od góry cokołu do dołu okna ?

Jeden wykonawca sie upiera żeby była mniejsza i cokół dac wyżej. Drugi chce go dac niżej i zwiekszyc odleglość od dołu okna.

Zdziwiłam się, bo wygląda na to, że sa jakies niepisane normy, które "robią" dom ładnym lub mniej ładnym jesli chodzi o proporcje.

• 3 weeks później...
my mamy 35 cm

Skoro juz masz cokol to musisz wiedziec jedna rzecz nad ktora ja sie glowie.

Jest fundament, na nim od zewnatrz pionowa folia kubelkowa. I nie bardzo wiem jak i gdzie zakonczyc te folie a zaczac cokol.

Jak sie one stykaja ze soba ? Przeciez nie na zakladke.

I przeciez chodzi o to zeby nie przedostawala sie woda, chocby ze sniegu ktory na pewno bedzie ponad poziom folii.

Jest fundament, na nim od zewnatrz pionowa folia kubelkowa. I nie bardzo wiem jak i gdzie zakonczyc te folie a zaczac cokol.

Jak sie one stykaja ze soba ? Przeciez nie na zakladke.

I przeciez chodzi o to zeby nie przedostawala sie woda, chocby ze sniegu ktory na pewno bedzie ponad poziom folii.

na wysokości przyziemia wstawiłem profil parapetowy i pod niewgo wpyściłem koniec foli kubełkowej

listwa parapetowa stanowi liswę startową dla ocieplenia ( styropianu)

styk styk styropianu i blachy uszczelniono taśmą rozprężna 15/5

styk cokołu z ociepleniem ( uskok w ociepleniu) wykończyłem listwą kapinosową.

duże zdjęcie - około 1,7 MB

http://rezulak.pl/Zdjecie025.jpg

http://rezulak.pl/Inwestor128/Zdjecie0241.jpg