Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec gazowy, a raczej jego "rura" :)

Recommended Posts

Witam serdecznie,

chcialabym zalozyc piecyk gazowy w lazience. Problem jest taki, ze aby skorzystac z wolnego przewodu kominowego, rura od piecyka bedzie wychodzic z lazienki i wbijac sie w pion kominowy tuz za lazienka, ale w... sypialni. Wiem, ze piecyka nie mozna zamontowac w pomieszczeniu gdzie stale przebywaja ludzie, ale niestety nie wiem, co z w takiej sytuacji jak ta? Czy sa jakies przeszkody, zeby sama rura przechodzila przez pokoj?

Dziekuje bardzo za odpowiedz

Pozdrawiam

Justyna

wiem że długość przewodu pomiędzy piecykiem a kominem nie może być większa niż 2 metry i oczywiście musi on być atestowany jako przewód spalinowy (nie żadne spiro aluminiowe) poza tym nie słyszałem nic odnośnie tego przez jakie mieszkanie. Dla pewności zapytaj kominiarza.,

Witam.

Jeżeli mieszkasz w domku lub małej kamienicy i jeżeli łazienka jest położona przy jednej ze ścian zewnętrznych domu, to polecam kocioł z zamkniętą komorą spalania i przewód spalinowy typu Turbo (współosiowy, rura w rurze). W ścianie zewnętrznej "wiercisz" otwór o średnicy ok. 15 cm, wywalasz rurę przez ścianę w poziomie i tzw. komin gotowy. Nic nie musisz ciągnąć po domu, wkuwać się w wolne kanały itp. Ja tak mam u siebie i jest super.

Ograniczenia :

- kocioł max 21kw

- odległość "komina" od najbliższego otworu okiennego min. 2 m (choć ja mam tylko ok 70 cm i wszystko ok, ale norma normą)

Plusy :

- powietrze do spalania brane z zewnątrz pomieszczenia - dużo bezpieczniejsze niż zwykłe, z otwarta komorą

- kotły turbo nie są podatne na zaniki ciągu

- mniejsze wymogi co do powierzchni pomieszczenia w którym jest zamontowany taki kocioł

Minusy :

- sam kocioł nieco droższy od zwykłego

- przewód turbo (spalinowo-powietrzny) też sporo droższy, ale potrzeba go w dobrych warunkach ok 1,5m, a jak ciągniesz do komina (a w zasadzie to trzeba by wkład dać w całym kominie) to wychodzi pomimo wszystko jednak taniej.

Polecam takie rozwiązanie, u mnie świetnie się sprawdza. W razie czego to możesz taki kocioł zamontować w kuchni / na klatce schodowej / w korytarzu itp.

Pozdrawiam

Dawid

Strona internetowa wydrukowana i zaraz posprawdzam, czy mieszcze sie z odleglosciami. Jesli chodzi o ostatnia rade, to niestety u mnie nie bede mogla tego zrobic, bo lazienka jest w samym srodku mieszkania. Mimo tego, to zawsze troche wiedzy wiecej, za co dziekuje.

Z ostatnich wiadomosci wiem, ze moge wyprowadzic rure poza lazienke, tyle tylko, ze musi byc wykonana nieco inaczej niz zwykla rura, podobno "gazownicy" wiedza o co chodzi.