Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Frosch'kowe re-re kum-kum

Recommended Posts

Kurczę, to ja już przebieram nogami z niecierpliwości. :D

O grawerce nie marzę, na razie i tak mam tyle tych nożyków i skalpeli, że sama nie wiem, co z nimi robić. :lol:

Wczoraj zaczęłam drapać, nie są takie ładne jak bym chciała, ale rodzinie się podobają, więc nie jest tak najgorzej chyba. :lol:

Jak juz nadrapię to tez wkleję, a co. 8)

Ivo, na Twoje fotki tez czekam niecierpliwie, może w przyszłym roku spróbuję Twojej techniki. :D

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

depeesiu na pewno sa ladne twoje drapanki , przeciez rodzina by nie klamala :D ....zobaczysz jak sie wprawisz to beda wychodzic coraz ladniejsze .poczatki zawsze sa trudne :-? widzialas jak ew-ce w zeszlym roku szlo ladnie , za kazdym kolejnym jajem wiecej satysfakcji 8) :wink:

czekam na twoje fotki :D

apel do wszystkich : 8)

WKLEJAJCIE PROSZE SWOJE JAJA !!!!!!!!

a oto moja kaszubska skrobanka 8)

http://img186.imageshack.us/img186/9673/kaszbskapisanka.jpg

http://img239.imageshack.us/img239/5619/kaszbskapisanka1.jpg

http://img248.imageshack.us/img248/6519/kaszbskapisanka2.jpg

ivoneska slodziutkie te twoje pisanki i ...takie kolorowe :D

czasem mnie cos kusilo w farbkach umalowac,ale....zawsze sie szybko rozmyslalam ....mysle, ze cebulaki tez maja w sobie cos (poza tym nie mam zaufania do sztucznych barwnikow- niby pisze , ze dopuszczalne do stosowania w prod.spoz. ale.... :roll: )

wlasnie moja babcia robi podobne do twoich (bedac dzieckiem , gdy tylko wielkanoc wypadala u niej chetnie jej w tym pomagalam )

plusem jest tez szybkie ich wykonanie, bo moje niestety zabieraja troche czasu :-?

maluszku drapie gdzies od 7 roku zycia :oops:

ivoneska slodziutkie te twoje pisanki i ...takie kolorowe :D

czasem mnie cos kusilo w farbkach umalowac,ale....zawsze sie szybko rozmyslalam ....mysle, ze cebulaki tez maja w sobie cos (poza tym nie mam zaufania do sztucznych barwnikow- niby pisze , ze dopuszczalne do stosowania w prod.spoz. ale.... :roll: )

wlasnie moja babcia robi podobne do twoich (bedac dzieckiem , gdy tylko wielkanoc wypadala u niej chetnie jej w tym pomagalam )

plusem jest tez szybkie ich wykonanie, bo moje niestety zabieraja troche czasu :-?

cebulkowe mają piękny kolor, ale gotowanie z woskiem odpada :-(

no więc niestety wkładam do tych farbek niby spożywczych ....

ivonesia teraz mi sie skojarzylo (jak napisalas , ze wosk+cebula =lipa :wink: ) , ze moja babcia zawsze gotowala w luskach :o

no wlasnie w zwiazku z powyzszym przypomnialo mi sie , ze ona jednak ciut inaczej robila ......malowala wzorki woskiem na nieufarbowanym jajku (oczywiscie najlepsze sa biale 8) ) , potem wrzucala je do wywaru z cebuli i po wyjeciu , gdy byly jeszcze cieple scierala wosk jakas sciereczka :roll: zostawal piekny jasny wzor na ciemnym tle ....

ale wygladaly podobnie do twich :D

wusia zobaczymy co sie da zrobic 8)

maluszek na pewno masz talent tylko gleboko ukryty 8) :lol:

ivonesia teraz mi sie skojarzylo (jak napisalas , ze wosk+cebula =lipa :wink: ) , ze moja babcia zawsze gotowala w luskach :o

no wlasnie w zwiazku z powyzszym przypomnialo mi sie , ze ona jednak ciut inaczej robila ......malowala wzorki woskiem na nieufarbowanym jajku (oczywiscie najlepsze sa biale 8) ) , potem wrzucala je do wywaru z cebuli i po wyjeciu , gdy byly jeszcze cieple scierala wosk jakas sciereczka :roll: zostawal piekny jasny wzor na ciemnym tle ....

moje też były malowane na białym ugotowanym jaju :-)

a wrzucała do zimnego tego wywaru z łupin?? to może jednak tak spróbuję :-)

wosk powinnam też zetrzeć na koniec, ale 40 jaj wczoraj malowałam od 19 do 23 (chyba nie jest to jednak takie szybkie ;-) ) i w dodatku z pomocą córki :roll: , więc nie chciało mi się już tego wosku ścierać 8)

moje też były malowane na białym ugotowanym jaju :-)

a wrzucała do zimnego tego wywaru z łupin?? to może jednak tak spróbuję :-)

wosk powinnam też zetrzeć na koniec, ale 40 jaj wczoraj malowałam od 19 do 23 (chyba nie jest to jednak takie szybkie ;-) ) i w dodatku z pomocą córki :roll: , więc nie chciało mi się już tego wosku ścierać 8)

do zimnego, do zimnego :D

wyczarowywala takie cudne cieniowanki (wzor nakladany pare razy i farbowanie tez pare razy - ta ma dopiero talent :o )

babcia miala jakis specjalny przyrzad skonstruowany specjalnie dla niej przez dziadka a ja np. radzilam sobie zwykla redisowka 8) :lol:

niestety robilam to doslownie 2 lub 3 razy (czesciej jezdzilismy do Szczecina skad pochodzi moja babcia na Boze Narodzenie )

maluchu czekam na fotki 8)

zelijka doszly mnie sluchy , ze pol jaja juz wydrapalas 8) ...............DAWAJ FOTE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :lol:

a ty wuska czekaj , bo teraz ide do sklepu :p

moja grawerka to Proxxon GG12

w zestawie jest grawerka , kabel, zasilacz, 6 rodzajow frezow , szklaneczka i koferek 8)

kosztowala 39 EUR w niem. Obi

tak wyglada

http://bilder3.preissuchmaschine.de/prodfoto/proxxongg12.jpg

mozna nia szlifowac szklo, metale, drewno,akryl , ceramike i.....jajka :D

mysle ze w polskich sklepach mozna dostac tansze a rownie dobre grawerki

przy czym nie wiem jakie znaczenie maja obroty

moja ma 20 tys./min

ale z pewnoscia maluszek wkrotce pochwali sie swoimi kroszonkami i pochwali sie rodzajem swojego anrzedzia 8) :D