Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Frosch'kowe re-re kum-kum

Recommended Posts

o czym tu się mówi?! :o :oops: :x

trzeba zgłosic nadużycie :wink: :lol: :lol:

Frosia gratulki 12000 strzeliło!!!!! 8) :D

hehehe

naduzywam tych postow , naduzywam :oops: :oops: :oops:

asz mi fstyt :oops: :roll:

o czym ja to pisalam ??? :roll: :roll: :o

jak zwykle o niczym :oops:

braza ogier jest niezly i.....tylko moj :D :wink:

Sie domyślam - najlepszy :D :D

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mikopiko - ja też mam 170cm.. 8) Ale ja myslałem zawsze o 180.. :oops:

też byłoby fajnie :D ...przynajmniej bym była chuda :lol:

A mając 170cm nie jesteś chuda??? :o

Myślę, że wzrost nie ma nic wspólnego ze szczupłoscia.. :wink: sądze, że bardziej waga ma coś tu do powiedzenia.. :lol: Nie myśl, że mając 180cm miałabyś taką samą wagę jak przy wzroście 170cm.. :lol:

Mikopiko - ja też mam 170cm.. 8) Ale ja myslałem zawsze o 180.. :oops:

też byłoby fajnie :D ...przynajmniej bym była chuda :lol:

A mając 170cm nie jesteś chuda??? :o

Myślę, że wzrost nie ma nic wspólnego ze szczupłoscia.. :wink: sądze, że bardziej waga ma coś tu do powiedzenia.. :lol: Nie myśl, że mając 180cm miałabyś taką samą wagę jak przy wzroście 170cm.. :lol:

no właśnie tak myślałam :wink: :lol: :lol: :lol:

frosia ty to laska jesteś :D

nie potrzebne ci nawet encyklopedie :oops: :wink: :lol: :lol: do zwiększenia wzrosty :D

ehh..miko ., laska to ja moze bylam , jak szlam do komunii :roll: :lol: :lol:

chcialoby sie troche wagi zrzucic , ale frosch mi zabrania :evil:

twierdzi , ze strace wtedy na...obwodzie 8) :roll: :D

verunia , rolady wyszly jak zawsze..calkiem niezle (skromna jestem nieslychanie :oops: :oops: )

zaraz wejda na talerze :D

a ajk ta Krakowianka ??? wrocila juz???

Frosiuuuuu daj przepis na śląski obiad :D

chce zrobić taki obiad na urodziny synka :D ...teściu się ucieszy :oops: 8)

nie ma problemu???

chodzi ci o taki niedzielny??

rosol

rolady wolowe

kluski czorne

modro kapusta

kompot :D :D :D

potrafisz zrobic , czy ci wytlumaczyc ? 8)

oooo :o tak :D wszystko mi napisz z dokładnymi wskazówkami :oops: 8)

..jest jeszcze czas bo Oluś 3 stycznia ma urodziny :D

a te czarne kluski to mój mąż ciągle wdpomina, że nikt nie robi takich jak jego babcia robiła :roll: ...no to chce go zadziwić :D

No dobra - rolady wołowe - rozumiem, modra kapusta - rozumiem - ale co to sa czorne kluski za Chiny Ludowe nie pojmuję :oops: :roll:

:o mój mż mówi na nie siwe :roll: nie wiedziałaś :wink: :lol: chyba z tartymi ziemniakami to się robi :roll:

Frosia daj przepis :D

Chyba już wiem - przygotowuje się jak na placki, tylko wrzuca na wodę, a nie smaży. To o to chodzi???

oj dziewczynki :))

juz podaje przepisy :

rosol to kazda potrafi zrobic

no chyba , ze chcecie przepis na swojski makaron 8) :wink:

ROLADY WOLOWE :...przyjmijmy , ze na 4porcje

mieso wolowe (takie ladne z udzca)- 4 podluzne platy

ogorki kiszone - 2 male lub 1 duzy

cebula - 1 szt

boczek wedzony - :roll: ok.20 dkg

kielbasa (zwyczajna, slaska, torunska lub jakakolwiek ina do zdobycia w waszym sklepie)- 2 male lub 1 duza

musztarda

sol

pieprz

biala nitka

tluszcz (olej lub margaryna)

mieso rozbic tluczkiem na dosc cienkie platy , posmarowac dosc grubo musztarda.kielbase( obrac ze skorki ) , ogorek , cebule i boczek pokroic w cienkie slupki .rozlozyc na platach (wzdluz ich szerokosci albo w poprzek dlugosci jak kto woli).posolic , popieprzyc .zalozyc dluzsze brzegi na farsz (podobnie jak sie zaczyna robic golabki) i zwinac w rolady i zwiazac nitka , zeby sie nie rozwalily podszac duszenia ( zeby nitka nie latala po podlodze w kuchni , najlepiej wlozyc ja do uchylonej szuflady lub kufla na piwo

8) ).w brytfanie rozgrzac tluszcz i obsmazyc rolady (im mocniej , tym ladniejszy kolor maja rolady).podlac woda , przykryc i dusic na ogniu a jeszcze lepiej piec w piekarniku , dolewajac co jakis czas woda .trwa to dosc dlugo (ok.2-3 h az mieo jest miekkie).wyjac rolady , odwinac nitke (uwazac zeby sie nie rozlecialy ...ja mam specjalnie opanowany chwyt :oops: :D ), zaklepac sos maka ( ups...zagescic), ewentualnie dosmaczyc sola , maggi i pieprzem

MODRO KAPUSTA

kapusta czerwona -1 mala lub pol duzej

boczek wedzony - ok.15-20 dkg

cebula-1 mala lub pol duzej

tluszcz

ocet lub sok z cytryny

sol

pieprz

maggi

kapuste poszatkowac , zalac woda, ugotowac na poltwardo , odcedzic

boczek i cebule pokroi w kostke

najpierw obsmazyc na tluszczu boczek , dorzucic cebule (powinna miec zloty kolor).wymieszac z kapusta .dosmaczyc sola , pieprzem , odrobina maggi i niewielka iloscia octu (ok. 1 lyzeczka do herbaty) lub cytryna

KLUSKI CZORNE (zwane rowniez szarymi lub ciemnymi )

10 dosc duzych ziemniakow

maka ziemniaczana - tak na oko 2-3 garscie

sol

ziemniaki obrac, 6 ugotowac w posolonej wodzie , odcedzic i przecisnac przez sztampfer (chyba praska to sie nazywa :oops: ).4 zetrzec na tarce (jak na placki)i odstawic na bok az puszcza sok.odsaczyc .wymieszac z ugotowanymi (najlepiej aby byly jeszcze gorace).dodac make i troche soli. z masy uformowac kulki , splaszczyc je i porobic dziurki (np.koncowka warzechy a jeszcze lepiej palcem wskazujacym ).wrzucac na posolony wrzatek.gotwac az wyplyna na wierzch i jeszcze chwilke dla pewnosci , ze nie sa w srodku surowe

nie potrafie pisac jak sie to robi :oops: lepiej byloby mi pokazac

mam nadzieje miko , ze opis jest klarowny i , ze wyjdzie ci wspanialy obiad, ktorym zaimponujesz mezowi i tesciom :D

apropo ...moja bratanica ma 3.1 urodziny :o :)

widze, ze niepotrzebnie sie produkowalam :o

wszystkie wszystko poradzom warzyc

ino inaczej sie to u nich nazywa :o :D :D :D

marjucha mam nadzieje , ze kiedys dojdzie do tego pokazu 8) :)

mayland , nie sa one (te rolady ) u ciebie rozgotowane ???

mam szybkowar od wielu lat , ale stoi nieuzyteczny , wkurza mnie , ze nie moge do niego zagladnac, zamieszac , sprobowac, doprawic , zamieszac , sprobowac ..... :roll: :oops:

p.s. zrazy nie przeszlyby mi przez gardlo :roll: :lol: :lol:

Ja też nazywam toto "roladami", zrazy bardziej kojarzą mi się z takimi z mielonego mięsa :D

A na te czorne kluchy to sobie juz przepis skopiowałam, a co!!!! Szanowny jak wróci to Mu "śluński"obiad zrobia :D

Frosia zanim Ty na emeryturę przejdziesz i będziesz miała czas, to ja juz kwiotki ode spoda wąchać będę!!!! Dawaj te rzuty!!!!!!