Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Frosch'kowe re-re kum-kum

Recommended Posts

wpadam na chwilke i co widze ? :o ...........spisek 8)

Bardzo sie ciesze, ze podobaja sie wam moje drapanki :oops:

ew-cia widzialam juz ladniejsze jajka 8) :oops: :wink:

magi oczywiscie, ze mozesz sama je zrobic :D

jajka farbuje w wywarze z lusek cebulowych, ktore zawsze zbieram juz od Wigilii :lol: , szkicuje wymyslony wzor a potem sie bawie w poprawianie , cieniowanie i takie tam bajery

zrobilam specjalnie zdjecie instruktazowe dla ciebie :D

http://img149.imageshack.us/img149/2121/bild025ev2.th.jpg

to jajko po lewej stronie jest dopiero zaczete , a to po prawej poprawione ,ale jeszcze nie skonczone :oops:

depeesia nie mam (przysiegam!!!) zdjec moich kroszonek , nie myslalam nigdy , zeby je fotografowac :roll: :-? . Pare wydrapalam w tym roku, ale niestety zostaly juz podarowane :roll: .Inspiracji mozesz szukac w haftach , kiedys wykorzystywalam wzory , najbardziej lubilam hafty kaszubskie (na tym lewym jajku widac zalecialosci jakie mi pozostaly z tamtego okresu) :D

nalesnik ciesze sie , ze wpadles "w gosci" do mojej wsi , zwlaszcza , ze Opolanie sa mi szczegolnie bliscy :oops: :) .Nie boj sie tego uzaleznienia , spotkasz tu wielu naprawde wspanialych ludzi i przebywanie wsrod nich moze ci wyjsc jedynie na dobre :)

brazunia sluchaj jea , on wie czego jaja potrzebuja najbardziej :lol: :lol: :lol:

pozdrawiam was wszystkich .....ciao !!!

p.s. moja babunia ma dzisiaj urodzinki (85-te !!! ).....myslicie, ze ja tez dozyje takiego zacnego wieku ? na jej kondynje nie licze , tacy ludzie sie juz nie rodza :roll: :)

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no frosia, tera to ja już wiem co Ty tak forum zaopuścilaś :roll:

piękne te jajca :lol:

naprawde wam sie podobaja ? :roll: :oops:

dziekuje pieknie za mile slowa :D

to taki relaxik dla mnie

nawet lezac kieeedys w szpitalu skrobalam te jajka , bo nie wyobrazam sobie bez nich Swiat Wielkiejnocy

moje dzieciaki tez sie wkrecily i mam nadzieje , ze przekarza tradycje dalej swym potomkom :)

magi oczywiscie, ze mozesz sama je zrobic :D

jajka farbuje w wywarze z lusek cebulowych, ktore zawsze zbieram juz od Wigilii :lol: , szkicuje wymyslony wzor a potem sie bawie w poprawianie , cieniowanie i takie tam bajery

zrobilam specjalnie zdjecie instruktazowe dla ciebie :D

Kochana jesteś :D

Bardzo, bardzo dziękuję :p

Ewka nabłyszczyć możesz zwykłym olejem jadalnym

Frosia, jajeczka przecudne, w dzieciństwie zawsze albo skrobaliśmy wzorki żyletką,

albo przed umalowaniem wzorki robiliśmy szpilką krawiecką maczaną w roztopionym wosku.

A to coś z łupinami cebuli nazywamy cebulnikiem.

200 LAT DLA BABCI, ucałuj i przekaż życzenia

witam Skrobaczki :D :D :D

ew-cia przepiekne te twoje kraszanki :D serio !!!!

az sie nie chce wierzyc , ze robilas je pierwszy raz w zyciu :roll:

nablyszczam je tak jak pisala Tola

moja mama w dziecinstwie robila pisanki woskiem , ale po przyjezdzie na Slask szybko prezjela regionalna tradycje .pamietam dzien , gdy MOJA pisanka zostala uznana za dostatecznie ladna , zeby mogla isc do kosciola w koszyczku ze swieconym ......Boze !!! jaka bylam dumna i blada !!! potem , tak jakos z roku na rok coraz wiecej Moich bylo w tym koszyczku , az wreszcie tylko MOJE sie nadawaly :D .zwsze odbywala sie narada rodzinna , ktore sa najladniejsze .....brat tez robil , ale jakies takie bardzo awangardowe :roll:

moja corka drapie ladnie, ale ma antytalent plastyczny i musze jej wczesniej wzor olowkiem narysowac, mlodszy syn "poszedl" po wujku (kiedys wydrapal nawet cale ...do bialego :o ...nie wiedzielismy co autor mial tak naprawde na mysli :D ), starszy syn robi przepiekne (oczywiscie z racji tej, ze jest facetem najczesciej sa to herby klubow pilkarskich ). w zeszlym roku zrobil swojej dziewczynie 3 szt.....do koszyczka !!! .....jej´mama o malo nie dostala zawalu ( z zachwytu oczywiscie) .....piekne motywy kwiatowe byly , zajaczek nawet i romantyczne wyznania ...naprawde cudne :D

zycze wszystkim przepieknych pisanek ..... i prosze sie nie zniechecac ...poczatki zawsze sa trudne

w przyszlym roku zorganizuje konkurs dla was ....nagroda za najladniejsza pisanke bedzie ..... :roll: :roll: :roll: .....skalpel ....najlepszy jaki mam :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

p.s. aha ....ew-cia .....moi chlopcy nablyszczaja pisanki brudna szmata , taka kuchenna :-? :roll: ....... :lol: :lol: :lol: .....mowia , ze jest zawsze tlusta :p