Ew-ka 09.05.2008 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2008 brakuje mi jeszcze ....tymianku, czosnku (niedzwiedzi masz juz naszykowany , mieta,rumianek, nooo...ziele ,ogorecznik......chrzan ..... lubczyk ...nie zapomnij o lubczyku do rosołu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 10.05.2008 03:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 brakuje mi jeszcze ....tymianku, czosnku (niedzwiedzi masz juz naszykowany , mieta,rumianek, nooo...ziele ,ogorecznik......chrzan ..... hyzopa za bardzo nie znam , prosze mnie przy najblizej okazji przedstawic tylko nie wiem kiedy Tymianek jest, czosnek też, mięta - oczywiście, ogórecznik takoż i chrzan. I lubczyk. Kurna, rumianek tylko dziki. Mayland - byliny to: tymianek, mięta, chrzan, hyzop, kminek, kolendra, estragon, oregano, melisa, szałwia, lubczyk. Ogórecznik sam się nasieje co roku, tylko mu nie przeszkadzać. Do doniczek wysiać majeranek i bazylię co roku, rozmaryn to wieloletni, ale bardzo wrażliwy na niskie temparatury, więc w doniczkach w domu także. Pietruszki i szczypiorko-chrzany na pewno wiesz. Frosia - sama tego chciałaś. Proszę, oto kilka słów o hyzopie: Hyssopus officinalis Roślina wieloletnia, częściowo zdrewniała, wysokości 40-50 cm. Jest miododajna, kwitnie od czerwca do października. Lubi podłoże kamieniste o dużej zawartości wapnia i stanowisko nasłonecznione. Dobrze znosi zimy. Hyzop można uprawiać w gruncie lub skrzynkach i dużych doniczkach. Nasiona wysiewa się w kwietniu, wprost do gruntu, w rzędy co 40 cm, i przykrywa jedno-centymetrową warstwą gleby. Można też wysiać je w marcu w mieszkaniu do skrzynek. Pikowaną rozsadę wysadza się do gruntu w połowie maja w rozstawie 40 x 50 cm. Hyzop posadzony na obrzeżach ogrodu odstrasza zapachem bażanty, zające i wrony. W lecznictwie wykorzystywany jest w chorobach dróg oddechowych, poprawia trawienie, zmniejsza wydzielanie potu i jest moczopędny. W kuchni używane są kwiaty i liście. Mają ostry, gorzkawo-cierpki smak i silnie kamforowy zapach. Hyzop poprawia smak mdłych potraw: sosów, pieczeni, ryb, pasztetów i zup oraz surówek. Ziela i olejku hyzopu używa się jako zaprawy do likierów i winnych wermutów. Zbiór: ziele hyzopu ścina się w czasie kwitnienia. Ja używam go podobnie jak majeranku, świeżego i suszonego. Bardzo lubię jego zapach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 10.05.2008 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 no pieknie depeesia , pieknie ze slyszenia to ja go znalam , tylko nigdy osobiscie nie mialam przyjemnosci jak chcesz skoluje ci waleriane (sama sialam ze 3 lata temu i jest juz sporych rozmiarow ).... dosc wysoka (na oko 40-50cm) i slicznie kwitnie (rozowo-bialo) mialam juz 2x trawe cytrynowa ale mrowki -skorkojady ja zezarly curry jest sliczne , ale przemarza w zimie (trzeba je czyms okrywac musze poogladac kiedys koniecznie ten twoj zielnik , moze uzupelnimy go jakimis innymi odmianami (miety , szalwi, tymianku widzialam pare rodzajow) moja mama ma jeszcze jakas trawke ....mowi , ze do zubrowki sie ja dodaje ... ew-ka no jak moglam zapomniec o takim afrodyzjaku (tez posialam sobie w zeszlym roku i mam niewielka roslinke....tylko czy to cokkolwiek u mnie bedzie roslo na tych ugorach ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 10.05.2008 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 Walerianę oczywiście... mam. Ale na curry i te inne odmiany miety i szałwi i tymianku(koniecznie po wizji lokalnej!!!) to ja bardzo chętna jestem. Curry najwyżej do doniczki dam, jak rozmaryn i bazylię. Na trawkę żubróweczkę - oczywizda też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 10.05.2008 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 Jak nic spłoniecie na stosie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 10.05.2008 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 Jak nic spłoniecie na stosie ... Trza bedzie je ratować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 10.05.2008 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 Jak nic spłoniecie na stosie ... Trza bedzie je ratować Straż pożarna już zamówiona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 10.05.2008 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 ....Straż pożarna już zamówiona przyjadą chłopaki z sikawkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 10.05.2008 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 ....Straż pożarna już zamówiona przyjadą chłopaki z sikawkami Żeby tylko ... z drabinami też!!! Stosy wysokie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 10.05.2008 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 A będą wysoko sikać, będą? Ja bym bardzo chciała, mi się podoba, jak wysoko chłopaki sikają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 10.05.2008 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 A specially for You Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 11.05.2008 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 Dziekuje Depesiu Kupiłam bazylię i majeranek. Melisa tak cubnie pachnie ze do lodów i deserów będzie jak znalazł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 11.05.2008 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 Mayland, melisa doskonale rosnie na suchym piasku, jesli dasz jej takie stanowisko, wkrótce będziesz wykopywała i znajomym rozdawała. Brazunia, wiedziałam, że na Ciebie można liczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 21.05.2008 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 A ja się po prostu przywitam grzecznie Ziemię przywiozłam http://www.kaans.pl/galeria/166d.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniawmuratorze 21.05.2008 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 A ja się po prostu przywitam grzecznie Ziemię przywiozłam http://www.kaans.pl/galeria/166d.jpg a dziecko moje pyta co to za ziemia i czyja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 21.05.2008 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 Braza Ty ziemi nie rozdawaj tylko kupka do kupki i usypiesz może jakie siedlisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniawmuratorze 21.05.2008 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 Braza Ty ziemi nie rozdawaj tylko kupka do kupki i usypiesz może jakie siedlisko to jest myśl po co kasę na działkę wydawać jak można uskładać trochę ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 21.05.2008 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 W goście przyszłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniawmuratorze 21.05.2008 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 a coś przyniesłaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 21.05.2008 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 a coś przyniesłaś http://www.strykowski.net/kawa/Kawa_czarna,_biala_-_zdjecia._Galeria_zdjec_kawy_i_herbaty_1417.jpg proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts