Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Frosch'kowe re-re kum-kum

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

brakuje mi jeszcze ....tymianku, czosnku (niedzwiedzi masz juz naszykowany 8) , mieta,rumianek, nooo...ziele :roll: 8) ,ogorecznik......chrzan .....

hyzopa za bardzo nie znam :oops: , prosze mnie przy najblizej okazji przedstawic 8)

tylko nie wiem kiedy :(

Tymianek jest, czosnek też, mięta - oczywiście, ogórecznik takoż i chrzan. I lubczyk.

Kurna, rumianek tylko dziki. :oops:

Mayland - byliny to:

tymianek, mięta, chrzan, hyzop, kminek, kolendra, estragon, oregano, melisa, szałwia, lubczyk. Ogórecznik sam się nasieje co roku, tylko mu nie przeszkadzać. Do doniczek wysiać majeranek i bazylię co roku, rozmaryn to wieloletni, ale bardzo wrażliwy na niskie temparatury, więc w doniczkach w domu także. Pietruszki i szczypiorko-chrzany na pewno wiesz. :D

Frosia - sama tego chciałaś. Proszę, oto kilka słów o hyzopie:

Hyssopus officinalis

Roślina wieloletnia, częściowo zdrewniała, wysokości 40-50 cm. Jest miododajna, kwitnie od czerwca do października. Lubi podłoże kamieniste o dużej zawartości wapnia i stanowisko nasłonecznione. Dobrze znosi zimy. Hyzop można uprawiać w gruncie lub skrzynkach i dużych doniczkach. Nasiona wysiewa się w kwietniu, wprost do gruntu, w rzędy co 40 cm, i przykrywa jedno-centymetrową warstwą gleby. Można też wysiać je w marcu w mieszkaniu do skrzynek. Pikowaną rozsadę wysadza się do gruntu w połowie maja w rozstawie 40 x 50 cm. Hyzop posadzony na obrzeżach ogrodu odstrasza zapachem bażanty, zające i wrony. W lecznictwie wykorzystywany jest w chorobach dróg oddechowych, poprawia trawienie, zmniejsza wydzielanie potu i jest moczopędny. W kuchni używane są kwiaty i liście. Mają ostry, gorzkawo-cierpki smak i silnie kamforowy zapach. Hyzop poprawia smak mdłych potraw: sosów, pieczeni, ryb, pasztetów i zup oraz surówek. Ziela i olejku hyzopu używa się jako zaprawy do likierów i winnych wermutów.

Zbiór: ziele hyzopu ścina się w czasie kwitnienia.

Ja używam go podobnie jak majeranku, świeżego i suszonego. Bardzo lubię jego zapach. :D :D :D

no pieknie depeesia , pieknie :D

ze slyszenia to ja go znalam , tylko nigdy osobiscie nie mialam przyjemnosci :roll:

jak chcesz skoluje ci waleriane (sama sialam ze 3 lata temu :oops: i jest juz sporych rozmiarow :D ).... dosc wysoka (na oko 40-50cm) i slicznie kwitnie (rozowo-bialo)

mialam juz 2x trawe cytrynowa ale mrowki -skorkojady ja zezarly :evil:

curry jest sliczne , ale przemarza w zimie :( (trzeba je czyms okrywac

musze poogladac kiedys koniecznie ten twoj zielnik , moze uzupelnimy go jakimis innymi odmianami (miety , szalwi, tymianku widzialam pare rodzajow)

moja mama ma jeszcze jakas trawke :p ....mowi , ze do zubrowki sie ja dodaje ... :roll: :wink:

ew-ka no jak moglam zapomniec o takim afrodyzjaku :o (tez posialam sobie w zeszlym roku i mam niewielka roslinke....tylko czy to cokkolwiek u mnie bedzie roslo na tych ugorach :roll: :cry: )

Walerianę oczywiście... mam. :oops: :p

Ale na curry i te inne odmiany miety i szałwi i tymianku(koniecznie po wizji lokalnej!!!) to ja bardzo chętna jestem. :D

Curry najwyżej do doniczki dam, jak rozmaryn i bazylię. :roll:

Na trawkę żubróweczkę - oczywizda też. 8) :D :D :D

Mayland, melisa doskonale rosnie na suchym piasku, jesli dasz jej takie stanowisko, wkrótce będziesz wykopywała i znajomym rozdawała. :D

Brazunia, wiedziałam, że na Ciebie można liczyć. :lol:

• 2 weeks później...