Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W drodze przy ktorej mam dzialke nie mam ani wody, ani odprowadzenia sciekow, ani gazu - do najblizszego punktu z mediami mam jakies 200 m.

Natomiast z tylu mojej dzialki jast pas na ktorym stoja slupy elektryczne, szerokosci 6 m i dlugosci 30 m. Pas wpada do drogi, w ktorej sa wszystkie media (woda, scieki, gaz).

Zastanawiam sie, czy moglbym wykorzystac ten pas do doprowadzenia mediow do dzialki. Jezeli tak to to ciekaw jestem z kim mam rozmawiac na temat poprowadzenia mojej intestycji wlasnie w tym miejscu (energetyka, gmina). Czy najpierw uderzyc do gazowni i wodociagow? Jakie sa szanse powodzenia mojego plan, bo korzysci sa bardzo klarowne:

1. Nie musze czekac na to, az gmina zrobi odpowiednia siec w ulicu przy dzialce (a tak minia jakies 4 lata)

2. Gaz na dzialce (w innym przypadku 0 szans)

3. Projekty gotowych domow to glownie ogrzewanie gazowe - zwieksza sie pole poszukiwan. (dotychczas jakos nie moglem znalezc odpowiedzi na pytania (a ogrzewanie na wegiel - ekogroszek - wchodzi w rachube, gdzie kotlownia, a gdzie sklad opalu?)

4. Oczywisty znacznie mniejszy koszt inwestycji?

5. Odpada koszt lub szamba

Moze ktos w drogich forumowiczow mial juz do czynienia z podobna sprawa podzieli sie ze mna swoim doswiadczeniem?

https://forum.murator.pl/topic/82488-woda-scieki-gaz-prosze-o-rade/

Warunki juz dostalem i dotycza one tylko przylaczen do mediow, ktorych nie ma w tej chwili w drodze biegnacej przed moja dzialka i jak pisalem nie zanosi sie przez nastepne 4 lata. Nie ma w nich mowy o tym pasie. Byc moze to jest spowodowane niewiedza ludzi ktorzy wydaja takie warunki, ze taki pas tam istnieje - bo urzednik nie przyjrzal sie mapie, byc moze wymaga to dodatkowych ustalen z wlascicielem tego pasa (ZE lub gmina - tego nie wim). Kiedy zlecilem wykonanie mapy do celow projektowych takie rozwiazanie podsunal mi pan geodeta.

Prosze o nastepne rady i dziekuje.

https://forum.murator.pl/topic/82488-woda-scieki-gaz-prosze-o-rade/#findComment-1873816

Wystąp z zapytaniem do wodociągów i gazowni czy oni wyrażą zgodę na podpięcie z tej drugiej strony. Jeżeli się zgodzą to wtedy musisz załatwi zgodę od właściciela tego pasa na przeprowadzenie mediów. Czasami wystarcza oświadczenie a czasami wymagają Akt Notarialny dotyczący służebności
https://forum.murator.pl/topic/82488-woda-scieki-gaz-prosze-o-rade/#findComment-1874080