ramsey1981 10.07.2007 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 Kiedy mozna zaczac murowac scianke kolankowa tak, zeby nie zaszkodzic stropowi? Wiem, ze przyjmuje sie 7 dni, ale slyszalem, ze 3 dni wystarczy.To moze 1-2 tez wystarcza? pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3241mirek 10.07.2007 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 A spieszy ci się gdzieś. Im dłużej czekasz tym beton jest wytrzymalszy. U mnie pozwoliłem wejść na strop dopiero po 10 dniach. Natomiast szalunki zdjęte były dopiero po 1 miesiącu. Terminy związane z wiązaniem betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 10.07.2007 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 pelna wytrzymalosc po 30 dniach a polowe po 7 dniach u nas zaczynali sciany murowac 2 dnia - strop zalewany w sobote a dalej robili w poniedzialek. niektore stemple stoja do dzis a minelo juz ponad miesiac, nawet te w piwnicy ekipa sprawdzona z okolo 40 letnim doswiadczeniem w budowlance wiec nie obawiam sie ze cos przegapili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiejus 10.07.2007 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 generalnie po zaszalowanym stropie możesz chodzić po jakiś 3 dniach, więc i murować można. Zastanów się tylko jak będziesz materiały transportował na górę, po jednym bloczku żeby stropu nie obciążać ?? U nas HDS rozładował cały materiał na górę po 12-14 dniach. Murarze byli zadowoleni bo nie musieli ich nosić, alternatywa było szybsze murowanie ale wtedy materiały mieliby na dole.Strop i tak stał zaszalowany co najmniej miesiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujek dobra rada 10.07.2007 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 generalnie po zaszalowanym stropie możesz chodzić po jakiś 3 dniach, więc i murować można. Zastanów się tylko jak będziesz materiały transportował na górę, po jednym bloczku żeby stropu nie obciążać ?? U nas HDS rozładował cały materiał na górę po 12-14 dniach. Murarze byli zadowoleni bo nie musieli ich nosić, alternatywa było szybsze murowanie ale wtedy materiały mieliby na dole. Strop i tak stał zaszalowany co najmniej miesiąc generalnie - to można chodzić i na drugi dzień, jak i zacząć murowanie obciążanie materiałem to inna bajka i teoretycznie szkodzi się wieńcowi, nie stropowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 10.07.2007 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 U mnie majster powiedział, że po tygodniu, no i trzeba go przynajmniej raz dziennie podlać, chyba, że cały czas pada, jak teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 10.07.2007 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 U mnie majster powiedział, że po tygodniu, no i trzeba go przynajmniej raz dziennie podlać, chyba, że cały czas pada, jak teraz. moje bylo podlewane z 4 razy dziennie ale akurat wtedy bylo dosc cieplo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts