Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacyjność akustyczna

dyzmund

Recommended Posts

Chodzi o budowę bliźniaków czyli budownictwo jednorodzinne, każda część ma dwa lokale (razem cztery). W środku planowana jest dylatacja+2x25 cm ale między dwoma lokalami ściana 1x25 cm YTONG

p4 - 500 - 47 db lub

p6 - 700 - 48 db (z tym dostawca ma kłopoty)

Nie mogę nic wygooglować, warunki techniczne odsyłają do polskich norm a normy nie mogę znaleźć. Jedynie na stronie Ytong cyt.

Najostrzejsze wymagania zawarte w normie PN-B-02151-3:1999 "Ochrona przed hałasem w budynkach ..." dotyczą ścian rozdzielających mieszkania oraz oddzielających mieszkania od korytarzy i klatek schodowych w budownictwie wielorodzinnym. Dopuszczalną wartością wskaźnika oceny izolacyjności akustycznej R'A1 jest 50 dB.

Czy określa się normę dla bud. jednorodzinnego?

Chciałem ściany między lokalami zrobić z Silki ale konstruktor odradza ze względu na możliwośc pękania tynku na łączeniach bo ściany zewnętrzne będą z Ytongu (chociaż Xella poleca "system 20" łączący te 2 materiały) U mnie doszedłby problem przy łączeniu tych materiałów bo mam Ytong pochodznia Czeskiego wysokości 25 cm a polska i czeska Silka ma wysokość 20 cm.

Czy ktoś może się przyczepić tych 47-48 dB?

Pozdrawiam