Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyty klinkierowe na taras

rafal9

Recommended Posts

Czy ktoś okładał schody bądź taras betonowy płytami klinkierowymi?

Taki odpowiednik gresu tylko trochę grubsze i wyglądają solidniej.

Na jaką zaprawę i jaką fugę można stosować,

no i może ktoś już użytkuje jakiś czas i ma wnioski czy warto to stosować czy lepiej zwykły gres - tylko, że trudno znaleźć coś ładnego w gresie.

Przyłączam się do pytania, bo ciągle się nie mogę zdecydować czy taras okładać dechami ( cena :-? ) czy jakimś kamieniem właśnie.

Ja też mam wrażenie, że gres to nienajlepsze rozwiązanie - tak jakoś mało solidnie wygląda. Widziałam ładne płyty z barwionego betonu, takie "udające" piaskowiec, ale nie wiem jak spisywałyby się w użytkowaniu, bo dość jasne były i chropowate.

Właśnie te płyty o których pisze bwojtek miałam na myśli, a dokładnie te w kolorze piaskowym. W katalogu wyglądały super - takie śródziemnomorskie klimaty. Tylko nie wiedziałam, że to takie drogie :-? W takim układzie nie wyjdzie dużo taniej niż drewno. Z tym, że nic już z tym nie trzeba robić, a o drewno na tarasie trzeba dbać, olejować itp.

Dalej mam "zagwostkę" z tym tarasem :-?

Czy faktycznie "nic z tym już nie trzeba robić"?

Może we Włoszech albo w Grecji to i owszem, ale w tak wilgotnym klimacie, jak w Polsce, to wydaje mi się, że pory tego rodzjau płyt dosyć szybko zaatakowane zostaną przez jakieś mchy, czy grzyby. Więc na pewno, raz na 2-3 lata trzeba będzie to umyć myjką ciśnieniową - poza tym to chyba dobry pomysł.

Sam się zastanawiam.