Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SILKA

Gość CzechoGG

Recommended Posts

ja nie buduję z Silki ale jak bym jeszcze raz budował to napewno z silikatów. Tylko nie z Silki tylko jakiegoś z polskich producentów (są tańsi a jakość ta sama). Kolega budujez silikatów chyba z Teodorów. i na robienie brózd nie narzekał. Silikaty są twarde ale nie takie kruche jak ceramika.

Witam!!

Dlaczego ma sie zaczynać 30-40 cm powyżej gruntu. Przecież silikaty maja juz atest na siciany fundamentowe. To chyba wystarczy tradycyjnie od poziomu gruntu.

Tez buduje z silikatów Teodory - dostałem 23 % upustu bezposrednio u producenta. transport do wrocławia 500 zł.

grzesiek

Witam

Te 30-40 cm wynika z obserwacji tego jak wyglądają moje mury po intensywnych opadach - niestety (jak w każdej technologii) najniższa część murów jest mocno narażona na wodę odbijającą się od gruntu, więc do czasu zabezpieczenia ścian powłokami elewacyjnymi trochę wody mają okazję pochłonąć. Na pozostałej powierzchni ścian nawet nie widać śladu opadów, niestety dolna warstwa bloczków wysycha b. długo po takiej kąpieli.

Jestem zadowolony z materiału i wybrałbym go ponownie.

Pozdrowienia

Dokładnie jak pisał goky, ja także mam cały dom z silki - mur szczelinowy 24 i 12 a ściany nośne 36 w poprzek - materiał pierwsza klasa, można na klej ale ekipa musi być bardzo dokładna - ja takiej niestety nie miałem :( , instalacje szlifierką kontową czyli popularnie gumówką :) - w sumie najlepszy jest chyba Ytong - ale na niego stać mnie nie było

pozdrawiam

Witam!!

Nie porównujcie Ytongu do Silikatów. Ytong to spieniny w C02 beton. W altach 80 tzw. suporeks.Niewiele sie rózni od obecnego tylko ...reklama i marketing.

Silikaty to przeciez piaskowiec , tylko produkowany na skale przemysłową.

A o ile wiem to piramidy nie sa z betonu komórkowego. Silikaty pozatm ze trzeba je docieplać nie maja wady. Ich twardość to tylko zaleta: doskonale wygłuszają, akumuluja ciepło. Z biegiem czasu pod wpływem wody i wilgoci staja sie jeszcze twardsze.

Oprócz tego są jednym z najtńszych materiałów. Powtarzem jednak nie nadaja się na sciany 1 warstwowe.

A bruzdy..o to niech sie martwo elektryk i kupi lub pozyczy bruzdownice.

Ja buduje sTeodorów na klej. Tanio, szybko, czysto i równo. Klej jest biały więc cienki tynk wystarczy.

Pozdrawaim

Docieplam wełna mineralna Ecoroc-L z tynkiem silikonowym

Zaczynaja ściany wygladaja czysto i równo. Pamietajcie z\żeby móc połozyc cieniutki tynk (2-4 mm) musicie murowac na klej od producenta. Chyba , że sami znajdziecie klej do silikatów ale ..biały. Wtedy fugi nie przebijaja przez cienki tynk. jak do tej pory moiekt z wykonawców nie mnarzeka. A bruzdy pod instalacje...to naprawde nie moje zmartwienie. Elektrycy i tak maja stawki takie same niezlaeznie od tego czy to Ytong czy beton.

Grzesiek

:-? Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam - łączycie bloczki Silki przy pomocy kleju? Skąd pewność, że on będzie trwały? Czy w przypadku Silki koniecznie trzeba budować w ten sposób? Poza tym, taki "firmowy" klej jest chyba bardzo drogi. Pozdrawiam.

Ja silikat ociepliłam steropianem 15cm, na to tynk w systemie ceresit. Bruzdy, w moim przypadku pod peszle, w miarę szybko należy robić mechanicznie, bo ręcznie to się mozna zamordować. Ściany są tak rowne, że w łazienkach ich nie tynkowałam,a plytki poszły na nie bezpośrednio,oczywiście po zagruntowaniu. Do tego jest cichutko.

• 3 months później...
  • 1 year później...