marcin_u 10.07.2007 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 mam sciane szczytowa z BK24 na klej wysokosci od stropu do samego szczytu okolo 5m.zaowazyłem podczas murowania samego czubka szczytu ze cala sciana sie chwieje.dachu jeszcze nie ma,jest tylko wiezba.czy sciana przestanie sie chwiac jak przyjdzie dach i belka kalenicowa docisnie sciane?martwi mnie to tym bardziej ze chce na tej scianie dac hak do przylacza elektrycznego napowietrznego,a kabel bedzie dlugi bo okolo 55m.w tej scianie sa 2 okna wiec jest bardziej osłabiona.czy wasze sciany tez tak sie chwieja jak sie nia rusza na gorze?a to jest ta sciana...http://images24.fotosik.pl/22/f0980b2c13fd70ae.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 10.07.2007 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 tak jest - chwieja sie przyjdzie dach to bedzie OK u nas tez nieco sie buja a jest wyzsza od Twojej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujek dobra rada 10.07.2007 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 a trzeba było wianuszek ścianek kolankowych pociągnąć po ścianie szczytowejlub zamiast samych nadproży wykonać ramkę żelbetową z kotwieniem w stropiejak widać belka kalenicowa już jest i raczej nic nie dociskaz mocowaniem haka to bym się wstrzymał, nie możesz napowietrznie do granicy działki, a potem w ziemi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiejus 10.07.2007 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 u nas nic się nie chwiało, jak mur był świeży to nam szczyty częściowo wymurowane przewróciło. Niestety murarka musiała iść od nowa .. a materiał na śmietnik wydaje mi się że chwiać się nie powinno, bo to znaczy że musisz miec pęknięcie na poziomie ściany kolankowej, albo i samego stropu. Ale nie wiem niestety co z tym zrobić, pewnie inni się wypowiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 10.07.2007 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 a trzeba było wianuszek ścianek kolankowych pociągnąć po ścianie szczytowej lub zamiast samych nadproży wykonać ramkę żelbetową z kotwieniem w stropie jak widać belka kalenicowa już jest i raczej nic nie dociska z mocowaniem haka to bym się wstrzymał, nie możesz napowietrznie do granicy działki, a potem w ziemi? w projekcie nie ma wienca na szczytowej wiec nie zrobiłem,a teraz troche zapozno. belka kalenicowa jeszcze sie nie opiera ale bedzie podmurowane pod sama belke i jak przyjdzie dachowka to wydaje mi sie ze troche siadzie i docisnie sciane szczytowa.czy dobrze mi sie wydaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 10.07.2007 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 belka kalenicowa jeszcze sie nie opiera ale bedzie podmurowane pod sama belke i jak przyjdzie dachowka to wydaje mi sie ze troche siadzie i docisnie sciane szczytowa.czy dobrze mi sie wydaje? Moze i tak sie stanie ale to dziwny sposób na usztywnienie ściany. Tam pomiędzy oknami bedzie sciana działowa? Moze da sie tam zrobić jakiś filarek lub rdzeń. Jak zawisisz 55 metrów kabla na takiej ścianie to cienko to widze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 10.07.2007 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 belka kalenicowa jeszcze sie nie opiera ale bedzie podmurowane pod sama belke i jak przyjdzie dachowka to wydaje mi sie ze troche siadzie i docisnie sciane szczytowa.czy dobrze mi sie wydaje? Moze i tak sie stanie ale to dziwny sposób na usztywnienie ściany. Tam pomiędzy oknami bedzie sciana działowa? Moze da sie tam zrobić jakiś filarek lub rdzeń. Jak zawisisz 55 metrów kabla na takiej ścianie to cienko to widze. tak pomiedzy oknami bedzie scianka działowa...tylko ze ona bedzie robiona znacznie pozniej bo priorytetem jest wykonczenie dołu i zamieszkanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 10.07.2007 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 tak pomiedzy oknami bedzie scianka działowa...tylko ze ona bedzie robiona znacznie pozniej bo priorytetem jest wykonczenie dołu i zamieszkanie. Przestanie być priorytetem, gdy ta ściana szczytowa przy silniejszym wietrze Ci poleci . Zmieniłeś projekt i teraz się dziwisz, że masz problemy (w projekcie były ściany ceramiczne, filarek między oknami był węższy, a przez to oparcie ściany pewniejsze). Wzmocnienie ściany jest konieczne. Najlepszym rozwiązaniem moim zdaniem byłby wieniec po skosie do samej kalenicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 10.07.2007 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 priorytetem jest wykonczenie dołu i zamieszkanie. priorytaty ważna sprawa i oszczędności oczywiście. Ciekawe jak sie bedzie mieszkało zimą bez ściany szczytowej, albo w czasie wichury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 10.07.2007 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 A co na to kierownik budowy?! Wg mnie należy zwrócić się do architekta, co adaptował ci projekt - powinien wziąć pod uwagę konsekwencje zmian w projekcie i dokonać stosownych przeliczeń i ewentualnych wzmocnień ściany - chyba, że robiłeś je sam - a to są istotne odstępstwa! Ja myślę, że to co jest związane z konstrukcją budynku i naraża na ewentualną ktastrofę budowlaną powinno być rozwiązane przez architekta i konstruktora. Twoja Iskierka faktycznie dość różni się od pierwowzoru - ściana szczytowa jest wyższa, inny odstęp pomiędzy oknami - to mogło wpłynąć na stabilność. Moim zdaniem domek też nieco stracił na proporcjach i urodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 11.07.2007 04:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 A co na to kierownik budowy?! Wg mnie należy zwrócić się do architekta, co adaptował ci projekt - powinien wziąć pod uwagę konsekwencje zmian w projekcie i dokonać stosownych przeliczeń i ewentualnych wzmocnień ściany - chyba, że robiłeś je sam - a to są istotne odstępstwa! Ja myślę, że to co jest związane z konstrukcją budynku i naraża na ewentualną ktastrofę budowlaną powinno być rozwiązane przez architekta i konstruktora. Twoja Iskierka faktycznie dość różni się od pierwowzoru - ściana szczytowa jest wyższa, inny odstęp pomiędzy oknami - to mogło wpłynąć na stabilność. Moim zdaniem domek też nieco stracił na proporcjach i urodzie. Sciana szczytowa nie jest wyzsza od orginału.podniosłem scianke kolankowa o 35cm ale to akurat co jest podniesione to jest przewiazane. Odstep miedzy oknami został zwiekszony o 10cm do długosci całego bloczka zeby go nie ciac i zeby okno nie było przy samej scianie.w tym miejscu miał byc balkon ktorego nie ma wiec zamiast drzwi zostało "wstawione okno".te wszystkie zmiany sa naniesione przez projektanta. Kiedys dla wzmocnienia scian szczytowych stosowano takie haki w krzształcie "S" i mocowane je do wiezby. Czy mozna wzmocnic sciane mocujac ja hakami do wiezby tak jak robili to kiedys? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 11.07.2007 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 a trzeba było wianuszek ścianek kolankowych pociągnąć po ścianie szczytowej lub zamiast samych nadproży wykonać ramkę żelbetową z kotwieniem w stropie jak widać belka kalenicowa już jest i raczej nic nie dociska z mocowaniem haka to bym się wstrzymał, nie możesz napowietrznie do granicy działki, a potem w ziemi? w projekcie nie ma wienca na szczytowej wiec nie zrobiłem,a teraz troche zapozno. belka kalenicowa jeszcze sie nie opiera ale bedzie podmurowane pod sama belke i jak przyjdzie dachowka to wydaje mi sie ze troche siadzie i docisnie sciane szczytowa.czy dobrze mi sie wydaje? Wydaje się,że wykonanie wieńca nie byłoby problemem, połaczenie więźby ze ścianę nie specjalnie ją usztywni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 11.07.2007 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 Moim zdaniem można zrobić wieniec na ścianach szczytowych. Dwa pręty i 10 cm betonu powinno załatwić sprawę. Jeżeli jest za mało miejsca to zawsze możesz ściąć naroża pustaków.Drewno pracuje pod wpływem wilgoci i mocowanie do niego to chyba kiepski pomysł.Z drugiej strony ściana prawdopodobnie przestanie chwiać się po otynkowaniu a kabel możesz zamocować do wieńca ściany kolankowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 11.07.2007 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 był dzis u mnie kierownik i powiedział ze to norma ze sciana sie chwieje i ze jak dojdzie dachowka to sciana zostanie docisnieta przez dach i nie powinna sie chwiac.zastanawia mnie tylko ile osob probowało ruszac sciana szczytowa jeszcze nie obciazona,ale nie na dole tylko na gorze sciany? bo moze piszecie ze u was sie nie chwieje a nie sprawdzaliscie... te chwianie nie jest duze ale na szczycie sciany jest dosc łatwo ja poruszyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 11.07.2007 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 U mnie sciana tez sie chwiała i jest to normalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 11.07.2007 14:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 U mnie sciana tez sie chwiała i jest to normalne. Chwiała..czyli juz sie nie chwieje po dociazeniu dachem? czy z innego powodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 11.07.2007 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 Juz sie sciana nie chwieje dach ja docisnoł i problemu nie ma. Wiekszosc pewnie inwestorów nawet nie wie ze sciany te sie chwieją bo z dołu tego nie widac a dopiero jest to wyczówalne jak sie jak sie ja u góry dotknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 11.07.2007 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 Juz sie sciana nie chwieje dach ja docisnoł i problemu nie ma. Wiekszosc pewnie inwestorów nawet nie wie ze sciany te sie chwieją bo z dołu tego nie widac a dopiero jest to wyczówalne jak sie jak sie ja u góry dotknie. dzieki za pocieszenie...tak myslelem ze nie wielu inwestorow wchodzi na czubek sciany szczytowej sprawdzic czy ta sciana sie chwieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwiazdoor 13.07.2019 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2019 Witam.Mam podobny problem, u mnie ściana szczytowa chwieje się dość mocno na szczycie na wysokości około 1,5-2m. Zauważyłem to niedawno, dach już dawno jest i nic tej ściany szczytowej nie docisnęło. Mam za niedługo robić elewacje, martwi mnie czy nie będzie ona pękać jak ta ściana pod naporem wiatru będzie się ruszać? Czy mogę tą ścianę jeszcze jakoś wzmocnić, zabezpieczyć? Czy danie na całości siatki z klejem przed styropianem wzmocni coś tą ścianę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 13.07.2019 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2019 Przedstaw projekt, zdjęcia - jak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts