Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WSTYDLIWY TEMAT

Grazia-Ol

Recommended Posts

:oops: Nie miałam bidetu w mieszkaniu. Damskie i męskie oblucje czyniliśmy nad wanną. W domu (jeżeli wcześniej nasz szlag nie trafi przez "budowlane usterki") będzie bidet. Jak się go powinno wybierać, żeby spełnił swoje funkcje.

1.Jaka odległość od ściany?

2.Jaka szerokość i długość otworu?

3. Czy ma znaczenie odległość baterii od otworu?

Jesteśmy duzi i wysocy. Macie jakieś doświadczenia?

Mam awersję przed przymierzaniem się w sklepie.

na glownej stronie muratora sa te wymiary podane. A swoja droga mam teraz bidet w wynajmowanym mieszkaniu i nie moge sie przekonac co do wygody tego urzadzenia. Na pewno jest to wspaniala umywalka dla malych dzieci. Jako kobieta musze powiedziec, ze przy potrzebie kompleksowego umycia bardziej sprawdza sie prysznic lub wanna, ale moze jeszcze za krotko korzystam.

Problem w korzystaniu z bidetu może powstał właśnie z tego, że jest z tych "zgrabnych, malutkich". Aby spełnił swoje zadanie i był wygodny trzeba mieć tyle miejsca, zeby tam zmieścić rękę! :oops:

Polecam Damę Senso firmy Roca ,gabarytowo jest wygodny w użytkowaniu :D :wink:

http://img267.imageshack.us/img267/981/azienka018mv6.th.jpg

Korzystałam co nieco z bidetu i sprawa wygląda nastepujaco:

Siedząc w pozycji "bidetowej" pupa nie powinna wisieć z tyłu,a miedzy baterią a .....(mytą częścią) musi być miejsce na dłoń właścicielki .I swobodne ową dłonia manewry. :D

Czyli wszystko zalezy od rozmiaru indywidualnego.

Jasno wytłumaczyłam?

Tak jak z kibelkiem,jednemu wystarczy półdziecinny,a inni wolą prawie fotel.

Dama Senso jest Ok rozmiarowo, ale w misce ponoć woda słabo spłukuje tylko boczki i tył, zaś przód słabo (mam na myśli ścianki miski, a nie skórę użytkownika). Ale to również nie moja opinia tylko tych co ją używają.

Wizualnie najbardziej pasuje nam komplet Varius z Koła. I stąd moje wątpliwości, otwór jest niewielki (271 X 375). Z Koła największy otwór w bidecie ma seria Impuls i Nowa Top, ale mają różne długości całkowite. Więc, jeżeli wiszą obok siebie wypada to może mniej elegancko.

:( Grzybica to niej jest wstydliwy a uciążliwy temat, jeżeli ktoś jest b. podatny... ale to nie ten wątek.

Może znajdzie się jakiś duży i korzystający forumowicz i powie: tylko ten bidet :wink:

Dama Senso jest Ok rozmiarowo, ale w misce ponoć woda słabo spłukuje tylko boczki i tył, zaś przód słabo (mam na myśli ścianki miski, a nie skórę użytkownika). Ale to również nie moja opinia tylko tych co ją używają.

Może znajdzie się jakiś duży i korzystający forumowicz i powie: tylko ten bidet :wink:

Właśnie korzystam z Damy Senso dlatego polecam :D (jesteśmy rozmiarowo średni).

Powodem kiepskiego spłukiwania może być źle dobrana bateria ,moja sprawdza się bardzo dobrze.

http://img263.imageshack.us/img263/23/azienka002vc2.th.jpg

Dodam jeszcze ,że bidet Damy Senso jest głęboki co jest też istotne bo zapewnia wygodne korzystanie(mycie nóg,itp.)i ogranicza chlapanie wody poza bidet.

własnie montuje bidet i nie jestem przekonana czy w małej łazience jego obecność jest mi potrzebna ,ale dla przekonania -u moich znajomych bidet od początku służy jako umywalka dla małych dzieci i miejsce mycia zabawek-klocków, wiaderek z piasku itd. :D

I tu jest dużo racji.Szkoda miejsca w małej łazience.Ja w nowym domu nie montuję bidetu.A wiem co piszę.

Częsciej myje się w nim nogi i dzieciom ręce.A najczęsciej jest to jeszcze dodatkowy sprzęt do czyszczenia.W domu gdzie są dwie łazienki jest i tak co sprzątac.

Tu jest poruszany temat czy w ogóle montować bidet

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=26784&highlight=bidet

Możliwość umycia pupy bez figur akrobatyczych nad wanną jest dla mnie bardzo ważna i wygodna. A pupę wypada myć czasem i kilka razy dziennie! Nikiedy częściej niż nogi. Sam papierek nie zwsze radzi! :oops: a dzieciom rączki raczej myłabym jednak w umywalce! :wink: po co mają mieć później problemy adaptacyjne, jak gdzieś pojadą w wielki świat! :wink: Od czasu kiedy mam baterię bidetta (bo na bidet nie mam miejsca w małym kibelku) czuję się naprawdę bardziej komfortowo. A w"trudnych dniach" to wogóle super - przecież nie będę brać prysznica kilka razy dziennie! A rozkroki nad wanną nie są najwygodniejsze! Pewnie ,że nawet jak ktoś jest czysty z natury, to da sobie radę bez łazienki z miską i dzbankiem, ale przecież chodzi o wygodę.

Damę Senso wykluczyłam z powodów jak wyżej już na początku i nie mogę się do niej przekonać na nowo. Kształt Damy jest mało przytulny

W innym wątku (też we Wnętrzach - jaką ceramikę polecacie) dziewczyny mają podobne zdanie.

Co da akrobatyki nad wanną zgadzam się nie jest przyjemna :wink:

my jesteśmy duzi i mamy bidet. jest on chyba slowackiej firmy /zabijcie nie pamietam/ W każdym razie - zestaw nie rozłożył nas cenowo na łopatki 8)

Nie mam pożądnego zdjęcia, ale może coś pomoże odbicie w lustrze,

http://majkagw.photosite.com/~photos/tn/34_1024.ts1116929095265.jpg

Możliwość umycia pupy bez figur akrobatyczych nad wanną jest dla mnie bardzo ważna i wygodna. A pupę wypada myć czasem i kilka razy dziennie! Nikiedy częściej niż nogi. Sam papierek nie zwsze radzi! :oops: a dzieciom rączki raczej myłabym jednak w umywalce! :wink: po co mają mieć później problemy adaptacyjne, jak gdzieś pojadą w wielki świat! :wink: Od czasu kiedy mam baterię bidetta (bo na bidet nie mam miejsca w małym kibelku) czuję się naprawdę bardziej komfortowo. A w"trudnych dniach" to wogóle super - przecież nie będę brać prysznica kilka razy dziennie! A rozkroki nad wanną nie są najwygodniejsze! Pewnie ,że nawet jak ktoś jest czysty z natury, to da sobie radę bez łazienki z miską i dzbankiem, ale przecież chodzi o wygodę.

Czy mówisz o takim czymś nakładanym na zwykły kibelek?

Mój hydraulik nie syszał o czymś takim i nie wiem jak mu wytłumaczyć i gdzie to kupić. Proszę o namiary na to urządzenie.