Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ENERGETYKA

Gość ALPIN

Recommended Posts

Gość ALPIN

dziśiaj złożyłem wniosek o doprowadzenie prądu na moją działke (zaczynam budowe) ale gość co przyjmował wniosek od razu mnie poinformował ze czas oczekiwania to 14 miesięcy :evil: i nie ma szans na jakies odstępstwa od tej zasady czy to jest reguła nadmienie ze doprowadzenie prądu do mojej działki to zaden kłopot potwierdził to nawet ten gość z energetyki ale to nić nie zmienia 14 miesięcy musi być

ZAKŁADY ENERGETYCZNE OLEŚNICA :evil:

Przepisy mówią, że ZE ma na to dwa lata. I jest to raczej nie do pzreskoczenia. O ile wcześniej można było samemu wszystka zrobić, placąc ogromne pieniądze - ale miało się wcześniej, teraz raczej nawet to się nie udaje, ponieważ sma ZE nie che obciążac pojedyńczego odbiorce tak wielkimi kosztami (Urzędy Konkurencji i Kontroli się czepiają i ZE tego nie stosują).

A trwa to wszystko tak długo, bo najpierw ZE musi zrobić projekt przyłączy - ok. 4 mc-y, potem ogłosić przetarg na wykonanie, a potem wykonać. Ponoć najdłuższym okresem jest okres zrobienia projektu. Potem to już można już jakoś przyspieszyć.

Sama jestem tym zainteresowana. Juz poruszyłam góry i morza i niestety. Trzeba czekać.

m.

dziśiaj złożyłem wniosek o doprowadzenie prądu na moją działke (zaczynam budowe)

Można zadeklarować wykonanie prowizorki budowlanej zgodnie z warunkami ZE na własny koszt i wziąść firmę wykonującą takie zasilenia. Później wszystko zalęży od odległości od lini nn do działki. Ja za 150 m razem z projektem, uzgodnieniami i wszystkimi formalnościami biorę około 6000 PLN. (czas wykoannia i uzgodnie około 1 miesiąca)

[email protected]

Kupe czasu pracowałem w energetyce , pamietam czasy jak na wniosek czekało się 2 tygodnie ( w zależności od ilosci zgłoszeń ) potem tylko montaż , pomiary zgłoszenie w enrgetyce i wszystko ok. 1 mca.Bez żednych zgłoszeń w urzedach pozwoleń na przejścia siecią nad drogami i tymi koszmarnymi opłatami . Co to się porobiło w tym Kraju ? :-?