Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym umyć szybę wkładu kominkowego ?

kasiola

Recommended Posts

Witam.

Podobno na sadzę dobry jest toluen (z tego co wiem czyści się tym zapieczone kierownice turbo sprężarek), ale za cholerę nie wiem czy do kominka dobre i nie wiem też gdzie to kupić.

Z innych metod to pamiętam jak kiedyś czyściłem akwarium z glonów wszelkiej maści garścią mokrego piachu. Tylko że to niestety dość inwazyjna metoda i na dłuższą metę destrukcyjna.

Pzdr

Dawid

Cilt-bang i po brudzie .Spryskać poczekać i już Wytrzeć recznikiem jednorazowym i po kłopocie :D . Można też sprajtem ,7 up. cocacola 8) .Tez schodzi tylko troszke trudniej.Dłużej trzeba czekać . 8)

Żadnego popiołu rysuje szyby. 8)

własnie tego się obawiam- rysowania szyb -wkład jest jeszcze na gwarancji

podobny problem mam z szybą okienna ,którą nasz "wykonawca" :cry:

spryskał drewnochronem - probuję po kolei rozpuszczalnikami - na razie bez skutku -dzisiaj kolejna próba -zobaczymy,

ale jazda będzie z bramą garażową - pochlapana jest drewnochronem po stronie wewnętrznej i boję się próbować rozpuszczalnikiem bo może naruszyć powłokę ...

Żadnego popiołu rysuje szyby

no nie wiem. dostawca kominka zabronił mi używać chemii do czyszczenia kominka. chemia niszczy uszczelki szyby ( a przynajmniej skraca jej żywotność)

producent też zaleca używanie tylko i wyłącznie popiołu. nie rysuje szyby ( chyba że ktoś ma coś co tylko przypomina szybę kominkową)

po za tym szubę w kominku czyszczę raz na rok przy okazji sprzątania generalnego kominka.

Uszczelki tak szybko niezużywają sie, to przecież włókno szklane

??? no chyba nie?? moja nie ma kawałka włókna. składa się z specjalnego tworzywa zbrojonego na zewnątrz specjalną koszulką z cieniutkiego drutu. nie znam składu ale podobno wytrzymuje bardzo długo i nie traci właściwości przez cały okres użytkowania.

a drewna używam suchego. nie ma sensu palić mokrym. po sezonie palenia kominek jest czysty, jedynie trochę popiołu czeka na wybranie. mój wkład nie ma nawet szuflady na popiół więc raz na miesiąc trzeba użyc szufelki.

• 2 weeks później...
  • 2 months później...
  • 5 months później...