Gelas 11.07.2007 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 WitamCzy może jest ktoś kto ma doświadczenie z tym kotłem?18 kW do ogrzania 125m2, Zaletą jego są małe wymiary na których bardzo mi zależy, więcej zalet czy wad mam nadzieje dowiedzieć się od Was. Cena ok 8k zł PozdrawiamGelas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelas 13.07.2007 06:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 o coż, chyba poszukam inny, bardziej popularny kocioł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 26.01.2009 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 odnawiam pytanie ?tylko mnie chodzi o 25kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamoMisia 07.08.2010 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 JA mam Kocioł Funke Silver 27kW smiga jak szalony tylko jeszcze czekamy na zime Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Loricaria 06.12.2010 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Nasz silver 18 kW (dom 170 m. kw) co chwilę zrywa zawleczki. Powodem jest spieczona końcówka ślimaka. A wasze kotły też mają takie problemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamoMisia 15.12.2010 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 Nasz silver 18 kW (dom 170 m. kw) co chwilę zrywa zawleczki. Powodem jest spieczona końcówka ślimaka. A wasze kotły też mają takie problemy? No nam tez się zerwał dwa razy! Ale powoli go opanowuje! Narazie połyka węgiel jak szalony;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Loricaria 15.12.2010 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 My musieliśmy zamówić nowy. Kto potrzebuje - dam namiary. Podobno firm produkujących ślimaki do piecy na ekogroszek są w PL dwie lub trzy. Tydzień grzaliśmy kominkiem i piecykiem na gaz, ponieważ firma OPEK wiozła do nas tego slimaka ze Śląska na Dolny Śląśk od czwartku do poniedziałku. Ślimak, który otrzymaliśmy jest o wiele mocniejszej budowy, zrobiony z grubszej blachy - po prostu gniotsia nie łamiotsia - ten oryginalny od Buderusa to taki delikatny efeb w porównaniu z tym nowym, który wygląda na niezniszczalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyczek18 18.12.2010 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 Witaj Loricaria my też mamy taki sam piec jak Ty. Jak na razie to jesteśmy zadowoleni tylko z jego wyglądu. Piec chodzi nam od 2 miesięcy, nie możemy jeszcze dojść co do jego ustawienia aby spalał jak najmniej!Właśnie 2 dni temu pojawił się nam ten sam problem co u Ciebie. Co chwila zrywał zawleczkę.Dziś jest sobota i niestety nikt nie mógł z serwisu do nas przyjechać. Mąż też sądzi, że tobędzie spieczona końcówka ślimaka.Proszę Cię o te namiary na tego ślimaka. Jaki to jest koszt?Proszę o informacje na temat użytkowania tego pieca. Jakieś wskazówki? Jak na razie to jesteśmy załamani. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Loricaria 18.12.2010 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 My ustawilismy ustawienia fabryczne. Rzeczywiście żre węgiel jak smok, ale dobrze grzeje. Ustawiając go ekonomicznie spiekliśmy ślimaka. Sama nie wiem jak ustawić ten piec żeby był ekonomiczny i żeby go znowu nie uszkodzić. Liczę, że ktoś z forumowiczów podzieli się na ten temat swoimi doświadczeniami. Koszt slimaka był 215 zł z przesyłką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamoMisia 27.12.2010 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Witajcie no coż nam też trudno ten kocioł wyrególowac by spalał mało narazie połyka 2 worki na dzień masakra !!! na początku zrywał nam zawleczki ale wymienilismy na inny model niż dołaczone fabryczne!! i juz jest ok. Czy macie ten piec z palnikiem BRUCER? czy ze zwykłym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Loricaria 27.12.2010 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Wyjątkowo dużo wam spala. Nasz - worek na dobę i wydaje się że jest mało ekonomiczny ... Nie wiem jaki mamy palnik, muszę zapytać męża ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamoMisia 28.12.2010 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Wyjątkowo dużo wam spala. Nasz - worek na dobę i wydaje się że jest mało ekonomiczny ... Nie wiem jaki mamy palnik, muszę zapytać męża ... ...czekamy jak możecie napiszcie jakie macie nastawy na piecu i jaki sterownik:) Pozdrowienia z KATEK:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Loricaria 28.12.2010 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Moc nadmuchu 30, przerwa w podawaniu 55, czas podawania 5 sekund Co 3 tygodnie czyszczenie paleniska żeby był dobry nadmuch. Co to jest ten palnik Brucer? Pytałam M, on nie wie co to jest ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamoMisia 29.12.2010 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Elosza:) No dzieki za odp. No Jesli chodzi o palnik BRUCER to nowa generacja palników łatwo rozpoznać bo klasyczne paleniska są w kształcie koła w palniku typu BRUCER retorta jest prostokątna:) No możesz to zobaczyć w naszym dzienniku. NO trudno ja dalej walczę by dobrze grzało i mało paliło bedę sie starac opisywać uwagi na forum:) PZDR:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinnw 07.01.2011 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Witam wszystkich użytkowników pieca funke silver. Używam tego pieca od trzech sezonów do ogrzania 200m2 domu jednorodzinnego, parter + piętro, nieocieplony o bardzo grubych ścianach ze starą instalacją grzewczą ( grzejniki żeliwne) + ogrzewanie podłogowe ok 50m2, okna plastikowe. Dodatkowo mam podłączony drugi stary piec węglowy (kamino), wiosna, lato, jesień, na ciepłą wodę. Spalanie dobowe oscyluje w granicach 30 - 33 kg ekogroszku, przy ustawieniach czasu podawania 8s, przerwa w podawaniu 46s. Ogólnie piec jest bezawaryjny, bardzo wygodny w czyszczeniu, dość solidnie wykonany (spawy itp), posiada niekorodujący zasobnik ze stali nierdzewnej i estetyczny wygląd (lustereczko można przeglądać się godzinami ) W ciągu trzech lat tylko raz zerwała się zawleczka, ponieważ w groszku znalazł się kamień. Co do Waszych przypadków zrywania zawleczki to spieki są bardzo prawdopodobne i tu przyczyną pojawiania się tych spieków może być jakość węgla jak również jego wilgotność. Co do ekonomiczności pieca, no cóż doszedłem do prostego wniosku, że ekologia nie idzie w parze z ekonomią. W swoim czasie panowała moda na instalowanie pieców na ekogroszek, głównie ze względu na cenę tego paliwa (gdy ja instalowałem 550zł/t), jak również powszechnie lansowaną ekologię i wygodę obsługi i wtedy nikt nie zwracał uwagi na rzeczywiste spalanie tych pieców. Ilość spalanego węgla zależy od wielu czynników min. od jakości węgla, od strat ciepła (budynek ocieplony czy nie), rodzaju instalacji wodnej (stare instalacje mają dużą pojemność wodną), nieznacznie od budowy pieca ( nasze piece mają system pionowych płomieniówek i sądzę, że przez to trochę więcej ciepła ucieka w komin niż w piecach z systemem poziomych półek, dlatego nasze mogą spalać nieznaczne więcej, na rzecz wygodnego czyszczenia). Jednak nie dajmy się zwariować, użytkownicy innych pieców również mają problemy z ekonomicznością i co gorsze w niektórych przypadkach z awaryjnością, a Ci co mówią, że spalają po 10, 15 kg węgla przy temperaturach rzędu -10c to albo ogrzewają parterowe domy do 70m2, albo nie grzeją wszystkich pomieszczeń albo po prostu trochę przekłamują rzeczywistość. Pozdrawiam wszystkich! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinnw 07.01.2011 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 A jeszcze dodam, że mój sterownik to ecomax 500. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamoMisia 09.01.2011 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Witam wszystkich użytkowników pieca funke silver. Używam tego pieca od trzech sezonów do ogrzania 200m2 domu jednorodzinnego, parter + piętro, nieocieplony o bardzo grubych ścianach ze starą instalacją grzewczą ( grzejniki żeliwne) + ogrzewanie podłogowe ok 50m2, okna plastikowe. Dodatkowo mam podłączony drugi stary piec węglowy (kamino), wiosna, lato, jesień, na ciepłą wodę. Spalanie dobowe oscyluje w granicach 30 - 33 kg ekogroszku, przy ustawieniach czasu podawania 8s, przerwa w podawaniu 46s. Ogólnie piec jest bezawaryjny, bardzo wygodny w czyszczeniu, dość solidnie wykonany (spawy itp), posiada niekorodujący zasobnik ze stali nierdzewnej i estetyczny wygląd (lustereczko można przeglądać się godzinami ) W ciągu trzech lat tylko raz zerwała się zawleczka, ponieważ w groszku znalazł się kamień. Co do Waszych przypadków zrywania zawleczki to spieki są bardzo prawdopodobne i tu przyczyną pojawiania się tych spieków może być jakość węgla jak również jego wilgotność. Co do ekonomiczności pieca, no cóż doszedłem do prostego wniosku, że ekologia nie idzie w parze z ekonomią. W swoim czasie panowała moda na instalowanie pieców na ekogroszek, głównie ze względu na cenę tego paliwa (gdy ja instalowałem 550zł/t), jak również powszechnie lansowaną ekologię i wygodę obsługi i wtedy nikt nie zwracał uwagi na rzeczywiste spalanie tych pieców. Ilość spalanego węgla zależy od wielu czynników min. od jakości węgla, od strat ciepła (budynek ocieplony czy nie), rodzaju instalacji wodnej (stare instalacje mają dużą pojemność wodną), nieznacznie od budowy pieca ( nasze piece mają system pionowych płomieniówek i sądzę, że przez to trochę więcej ciepła ucieka w komin niż w piecach z systemem poziomych półek, dlatego nasze mogą spalać nieznaczne więcej, na rzecz wygodnego czyszczenia). Jednak nie dajmy się zwariować, użytkownicy innych pieców również mają problemy z ekonomicznością i co gorsze w niektórych przypadkach z awaryjnością, a Ci co mówią, że spalają po 10, 15 kg węgla przy temperaturach rzędu -10c to albo ogrzewają parterowe domy do 70m2, albo nie grzeją wszystkich pomieszczeń albo po prostu trochę przekłamują rzeczywistość. Pozdrawiam wszystkich! Witam:) No widzę zeNARESZCIE mamy na forum prawdziwego wyjadacza jesli chodzi o nasz piec FS! Dziękuje za obszerny opis! Uspokojł mnie bardzo albowiem cały czas niemogę opanować mojego FS:( No oczywiscie chodzi o ustawienia co do spalania a raczej ogromnej ilosci spalania opału! Mój FS ogrzewa 340 metrów no i połyka po kombinacjach w ustawieniach około 40kg groszku przy tem. -10 przy wyłączonej piwnicy spalanie w granicach 30 kg dom jest solidnie ocieplony grzejniki mają głowice termostatyczne. Mam pytanie czy piec współpracuje z termostatem pokojowym czy hula cały czas az przejdzie w tryb nadzoru? I jaki masz ustawiony czas nadzoru! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinnw 11.01.2011 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Witam:) No widzę zeNARESZCIE mamy na forum prawdziwego wyjadacza jesli chodzi o nasz piec FS! Dziękuje za obszerny opis! Uspokojł mnie bardzo albowiem cały czas niemogę opanować mojego FS:( No oczywiscie chodzi o ustawienia co do spalania a raczej ogromnej ilosci spalania opału! Mój FS ogrzewa 340 metrów no i połyka po kombinacjach w ustawieniach około 40kg groszku przy tem. -10 przy wyłączonej piwnicy spalanie w granicach 30 kg dom jest solidnie ocieplony grzejniki mają głowice termostatyczne. Mam pytanie czy piec współpracuje z termostatem pokojowym czy hula cały czas az przejdzie w tryb nadzoru? I jaki masz ustawiony czas nadzoru! Witam. Spalanie w granicach 30kg przy aż 340 metrach moim zdaniem jest całkiem ok. A jak przy obecnych temperaturach? Bo u mnie trochę spadło. Nie wiem czy przy takim metrażu, Twój piec nie ma za małej mocy. W poprzednich Twoich postach wyczytałem, że jest to 27kW, może bardziej odpowiedni byłby 35kW ( ja przy 200 metrach mam 25kW, gdyż tak zalecił instalator), choć jak piszesz, że piwnica jest odłączana i dom dobrze ocieplony to raczej w porządku. W odpowiedzi na Twoje pytanie, to nie mam podłączonego termostatu pokojowego piec pracuje aż do momentu przejścia w tryb podtrzymanie. Za to ustawiłem sobie przedziały czasowe. A moje ustawienia w trybie podtrzymanie są następujące: - przerwa podawania w trybie podtrzymanie - 5min (to jest minimalna wartość) - czas podawania w tym trybie to - 30s Od razu wyjaśnię dlaczego takie ustawienia. W związku z tym, że nie posiadam termostatu pokojowego ( który blokuje pompki CO) w trybie podtrzymanie wszystkie pompki pracują, przez co woda w instalacji szybciej się wychładza. Takie ustawienie jest dla mnie optymalne, gdyż pozwala na utrzymanie odpowiedniego poziomu żaru w retorcie (żar nie zapada się) dzięki czemu zyskuje kilka cennych minut postoju pieca . Gdy piec przejdzie do trybu praca odpowiedni poziom żaru powoduje, że piec ma łatwiej osiągnąć zadaną temperaturę, czyli szybciej przechodzi w tryb podtrzymanie. Tak na marginesie poziom żaru w retorcie jest bardzo istotny, nie może być za niski, a płomień powinien być wysoki, ponad deflektor. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamoMisia 11.01.2011 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 dziekuje za odp. Ja mam palnik brucer t trochę inna generacja a co do współpracy ze sterownikiem to nrazie go wyłaczyłem i stosuje przedziały czasowe jak narazie sprawdza sie znakomicie ! dam znac jakie efekty! Co do mocy pieca moze i racja jest tak na maxa na styk! lepszy by był 37kW. ale przy ociepleniu 15 cm wełny jest okok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamoMisia 23.01.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Witam użytkowników!!! No mam nowe wiesci ! ano wczoraj przywieziono nam nowe paliwo! To ponoc najlepsze z Zakładu Kazimierz Juliusz i ....I DUPA! pali sie fatalnie jutro zabieramy do badania 4 próbki! Zobaczymy jakie bedą efekty! Na nowym paliwie piec pracując w Fuzzy L. niemógł dojsc do tem 60 stopni skandal!!Ale coż zbadamy zobaczymy:)No to Pozdrowasy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts