Pawek budowniczy 11.07.2007 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 Witam serdecznie wszystkich forumowiczow!Mam prosbe musze wybrac dachowke na moj dach.Prosze o rade co najlepiej wybrac.ceramiczna czy betonowa oraz jakiej firmy.Domek (pola z archipelagu)budujemy nad morzem.Nie chcialbym aby za rok dachowka zmienila kolor,czesto tu wieje.na niektorych domach widzialem dachy lekko zazielenione.Chcialbym sie tego ustrzec.Prosze o rady.z gory dziekuje!!!!!!Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 11.07.2007 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 Witam serdecznie wszystkich forumowiczow!Mam prosbe musze wybrac dachowke na moj dach.Prosze o rade co najlepiej wybrac.ceramiczna czy betonowa oraz jakiej firmy.Domek (pola z archipelagu)budujemy nad morzem.Nie chcialbym aby za rok dachowka zmienila kolor,czesto tu wieje.na niektorych domach widzialem dachy lekko zazielenione.Chcialbym sie tego ustrzec.Prosze o rady.z gory dziekuje!!!!!!Pozdrawiam. To, jaki typ dachówki wybrać zależy od Twoich możliwości finansowych - ceramika jest dośc droga. Ja osobiście polecam betonową dachówkę Braasa - sam właśnie kładę taką na dach a mój ojciec od prawie 10 lat ma ją na dachu i jest bardzo zadowolony. Oczywiście Braas dzisiejszy różni się dość mocno od Braasa sprzed 10 lat choćby tym, że teraz stusuje się powłokę Lumino. Co do zielonych dahcówek....podejżewam, że było to od strony północnej - to niestety nieuchronne praktyczni ena kazdym dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzycielka74 11.07.2007 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 POCZYTAJ SOBIE TO !...zwłaszcza wypowiedzi Damiana budowniczego-myślę że facet zna się na rzeczy jak mało kto!http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=100013&highlight= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonaszczytno 11.07.2007 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 Czy ceramika jest droga , a beton tani to bym się kłóciła , generalnie przed porastaniem się nie uchronisz (zależy od usytuowania domu) weż to co Ci się podoba, kolor, kształt, warunki gwarancji itd. Czy ceramiczna czy cementowa? z obu będziesz zadowolona bardzo długo, dla ułatwienia tobie przeczytaj sobie wątki o ceramicznych odnośnie odbarwień kolorów, w cementowej raczej tego problemu nie ma ale są inne nie można jednoznacznie stwierdzić bierz taką bo ... każda ma swoje wady i zalety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miazgociąg 11.07.2007 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 A ja mam Braasa i nie do końca jestem zadowolony - Celtycka wprawdzie nie porasta ale po dużych mrozach potrafią odpadać drobne odpryski z narożników dachówek. Wprawdzie nad morzem raczej dużych mrozów nie ale jak są duże drzewa w a dach bedzie zacieniony to z pewnością i tak porosną dachówki glonami , mchem. Wybrałbym ceramikę i to wcale nie jakąś tam angobowaną , czy glazurowaną - chyba ,że pasuje taka do projektu.Nie bał bym się nalotów na dachu -naturalna ceramika plus niewielki nalot wygląda tak naturalnie i ładnie,że warto moim zdaniem zaryzykować -ale to oczywiście kwestia gustu. Rzeczy naturalne po prostu ładnie się starzeją nie wiedziałem tego na etapie wyboru moich dachówek i z niecierpliwoscią czekam ,aż mój Braas sie rozpadnie i wtedy żona nie będzie mić obiekcji przed wymianą na naturalną ceramikę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonaszczytno 11.07.2007 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 Moim zdaniem nim Ci się Braas rozpadnie minie conajmniej 60 lat te odpadające narożniki po zimie to nic innego jak np. niedopatrzenie dekarza przy układaniu dachówki (po prostu była nadkruszona i kawałek trzymał się na farbie i po mrozie sobie odpadł ) mogło być także nieumiejętne chodzenie po dachu napewno nie jest to wynikiem słabej jakości tej dachówki , jak najprawdopodobniej sądzisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 11.07.2007 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 mnie zwieziono 3 dni temu Braasa grafitowego,ktorego zamowilem w lutym....myslalem,ze jest ciemniejszy ale to kwestia podswietlenia....nie chcialem czerwieni,ktora ma kazdy wokol mnie......zobaczymy....dekarz z polecenia zachwala go,kladzie juz kolejne osiedle domkow.....mysle,ze dachwoka przezyje mnie i jakos bedzie za mego zywota ladnie sie prezentowac..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miazgociąg 11.07.2007 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 Odpryski narożników pojawiły się w piątym roku bytu dachówki na dachu . Po ubiegłorocznej bardzo mrożnej zimie Mam nadzieję ,że 60 lat nie będę czekał chyba nie wytrzymam ja . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonaszczytno 11.07.2007 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 To czemu od razu nie brałeś ceramiki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miazgociąg 11.07.2007 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 Czemu to dość proste .Nigdy wcześniej nie mieszkałem w domu .Brak doświadzczenia spowodował,że marketing zrobił mi pranie mózgu .Stać mnie było na każdą ogólnie dostępną formę pokrycia dachu.Ponieważ jestem zodiakalną wagą nigdy nie jestem w pełni zadowolony z podętej decyzji .Dlatego też stale oglądam inne dachy i w mojej opinii najładniejsze są naturalne pokrycia ceramika ,słoma gont. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 12.07.2007 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 My mamy dachówkę ceramiczną Von mullera: czerwona angoba, holenderka E 32.Leży sobie na dachu od roku i bardzo nam się podoba.Dekarze nie mieli "ale", dach wygląda naprawdę solidnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prystelka 12.07.2007 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Miazgociąg - to dobrze że ja jestem Skorpionem... a tak serio to chyba trochę przesadzasz, Braas to bardzo dobra firma i ich dachówki ładnie prezentują się na dachu.Fakt, ja też uważam że ceramika to ceramika-coś w tym jest ale cieszmy się tym co mamy.Nie jeden posiadacz blachodachówki marzy o takim Braasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Robert_K 12.07.2007 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Jestem na etapie wyboru dekarza. Po rozmowie z 3 "majstrami" dominuje pogląd że : euronit - zbyt miękka , Braas i IBF - twardsza.Temat ceramicznych mnie nie interesuje - bo Mnie nie stać na nie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eltom 12.07.2007 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 My mamy dachówkę ceramiczną Von mullera: czerwona angoba, holenderka E 32.Leży sobie na dachu od roku i bardzo nam się podoba.Dekarze nie mieli "ale", dach wygląda naprawdę solidnie. To tak jak u nas, ale jak będzie wyglądała po roku to zobaczymy za rok i dwa tygodnie W ręce wygląda super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miazgociąg 12.07.2007 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Co do prezentacji na połaci dachowej to moim zdaniem lepiej (bardziej naturalnie ) wygląga IBF od mojej celtyckiej. a obie i ta księ nie umywają do naturalnej czerwonej ceramiki.Braas to faktycznie przyzwoita marka ale w lidze dachówek betonowych . No może jestem zbyt małostkowy ale teraz wybrałbym inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 12.07.2007 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 A co na temat dachówki Tondach z Czech (Romańska)? - ceramiczna naturalna - jest w cenie Braasa, o którym wcześniej myślałam, a szybciej dostępna (na Śląsku ok. 2-3 tygodni). Podoba mi się naturalna ceramika w kolorze cegły, dachówki agobowane lub glazurowane są dla mnie zbyt błyszczące i nie pasowałyby do mojego "wiejskiego" domku. Zastanawiam się nad użyciem taśmy miedzianej zapobiegającej podobno porastaniu dachu i czyszczącej go. Czy ktoś to widział "w naturze" i czy jest bardzo droga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonaszczytno 13.07.2007 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 Tondach ? bardzo przyzwoite wyroby w dobrej cenie, kiedyś faktycznie wynalazek, aktualnie bardzo dobra jakość, w tej cenie nie spojrzała bym na Braasa, choć to bardzo ceniona marka przy zastosowaniu taśmy miedzianej reszta obróbek blacharskich powinna być tylko z miedzi co niestety znacznie podraża całość tej operacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 13.07.2007 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 Zdecydowałam się na Tondach Romańską angobowaną, ma wyraźniejszy kolor od surowej, taki rudy i nie jest błyszcząca, tylko taka satyna, a ja nie chcę błyszczącego dachu. Z angobą obejdzie się bez taśmy miedzianej. Różnica w cenie miedzy dachówką surową a angobą jest 10%. Wygląda solidnie, kilka dachówek, które oglądałam są proste, dość starannie wykonane, brzegi gładkie i zamki ładnie spasowane. Dostawa za 2-3 tygodnie. Cena w granicach czterdziestu kilku złotych z watem. Myślałam wcześniej o Braasie, ale cena zbliżona, bo Braas też idzie do góry, poza tym nie jest teraz dostępny. Wizualnie Tondach jest ładniejszy od Braasa no i jest ceramiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.07.2007 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 Odpryski narożników pojawiły się w piątym roku bytu dachówki na dachu . Odpryski narożników to z reguły nie wina dachówki tylko błędnego montażu. Za ciasno ułożony dach, który cały czas pracuje. Musisz mieć sokoli wzrok bo drobne odpryski są praktycznie nie zauważalne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miazgociąg 15.07.2007 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 Co do pracy dachu to być może i fakt dachówka jest czarna( nagrzewanie) ,a dom stoi w bardzo wietrznym miejscu . Więżba jest krokwiowo jętkowa więc być może mniej sztywna.Niemniej jednak mam dwa osobne budynki stojące obok siebie osie długie tych budynków są pod kątem 180 stopni , oba dachy wykonywały dwie różne ekipy a dachówka jest ta sama .Na obu jest ten sam problem z dachówkami.Budynki są niskie więc łatwo zauważyć problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts