Sheenaz 12.07.2007 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 I teraz ja zapytam,- NA CO LICZYSZ udzielajac się wciąż i wciąż, skoro wystarczyloby żebyś swoj pogląd wyraziła tylko raz....???? Powtarzasz się,choc nie wiem czemu ma to służyc..... na dobra zabawe czytajac twoje posty -to raz a dwa - zadajesz mi pytania - wiec na nie odpowiadam jak mam odpowiedziec - nie piszac ? i sie nie "udzielajac" telepatycznie? trzy- na poznanie natury ludzkiej - ktora dostawszy bardzo konkretne odpowiedzi i jedyne mozliwe rozwiazania - wciaz pyta o to samo to fascynujace ps. nie zmuszam cie do mojego zdania - bron boze! pisz !!! dalej pisz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Zawilski 02.08.2007 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 Postanowiłem, że się wtrącę chociaż zdaje się, że dyskusja doszła do punktu wrzenia i nikt nikogo nie jest w stanie przekonać do swojej racji. Ze szkodliwym wpływem eternitu na zdrowie jest tak mniej więcej ,jak z ptasią grypą albo chorobą wściekłych krów. Medialna wydmuszka. To prawda, że jest rakotwórczy ale liczba zgonów odnotowanych z tego tytułu jest znikoma i stanowi promil chociażby raka płuc wywołanego przez tytoń. Dokładnie tak jak ze zgonami na ptasia grypę w porównaniu do zgonów w wyniku powikłań po "zwykłej" grypie. Wieś polska 40 lat kładła eternit a jakoś nie stanowi ogniska wylęgania się chorób "odeternitowych". Jeżeli jak napisał Kwiatek eternit ma 7 lat, nie jest popękany ani pokruszony to malować go i cieszyć się zyciem póki trwa. Jeżeli jest w złym stanie, trudno bulimy za zdjęcie go i wyjeżdżamy na czas prac jak najdalej. Po powrocie do domu kupujemy super odkurzacz, maskę pgaz i odpylamy. Niestety dopiero samo przystapienie do zdjęcia eternitu może nas wpędzić w poważną chorobę. Paskudstwo przy zdejmowaniu kruszy sie jak diabli nie mówiąc o wszedobylskim pyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 02.08.2007 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 Postanowiłem, że się wtrącę chociaż zdaje się, że dyskusja doszła do punktu wrzenia i nikt nikogo nie jest w stanie przekonać do swojej racji. punkt wrzenia Kolego? dawno woda wyparowała i czajnik się spalił, podpalił chałupę, strażacy przyjechali po fakcie, z dymem poszła cała wiocha, krowy zgwałcone, kobiety nie żyją, reszta ludzi mieszka w namiotach... a Ty tu ze swoimi racjami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 02.08.2007 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 Broń Boże pisze zię z dużych, no chyba że nie miało siękonkretnego boga na mysłi. Dobra, wracajac do tematu. Kupił se kwiatuszek domek, 7-letni, nie 3-litrowy. Cena była fajowska to kupił, a co mu. Kupił z dachem, nie krzyczy że nie wiedział że ma eternit na dachu, znaczy umowa nie jest obarczona wadą prawną, chociaż nie byłbym taki pewien skoro domek 7-letni to ciekawe z jakiego składowiska odpadów dach z recyklingu skoro go (ethernita znaczy) już nie produkowany. Ciekawe też jaki nadzór to odbierał i podstęplował do użytkowania skoro w zatwierdzonym projekcie powinno być takie,a nie inne pokrycie dachowe? Ale to tylko takie tam dygresje. Jeżeli chcesz rady to proszę. Pyłem ci w oku ten eternit to go wymień. PS. Przy sprawie z dawnym właścicielem raczej żaden sąd nie uwierzy w to że nie wiedziałeś czym pokryty dach i co to eternit. Tak wiec ciecia kosztów nie bedzie, a wręcz przeciwnie, uprzejmi sąsiedzi doniosą, że gdzieś wywiozłeś taki dach i właściwy urząd poprosi cie grzecznie o dowód utylizacji pt. faktura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 02.08.2007 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 shee ty już wiecej nie klikaj. Bo się nie znasz. A i nie ucz ojca (kwiatuszka) charchać, jakby napisał pewnien mistrz pończosznictwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 02.08.2007 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 szanuj zieleń, kwiatki teżale trzeba jeszcze nadmienić że Eternit to także firma, która produkuje płyty fibrobetonowe, które obecnie nie zawierają azbestuu nas utarło się, że eternit to płyty z azbestem, co niekoniecznie jest prawdą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 02.08.2007 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 1. Azbest jest niebezpieczny , o ile się pyli. Jak leży, nie jest niebezpieczny , chyba że leży i się pyli...2. Pyli się jak zwietrzeje spoiwo (potrzeba dobrych 15 lat minimum) lub jak się go mechanicznie męczy (np. zdejmuje)3. czy zwietrzał - badanie może zrobić Sanepid4. jak sa przekroczone normy , można wystąpić o dotację na utylizację5. jak są nie przekroczone - gmina śpi, bo nie ma kasy. Jak są normy przekroczone, też nie musi mieć kasy...6. utylizację azbestu precyzyjnie regulują przepisy - są w dziennikach ustaw http://www.abc.com.pl7. siedmioletni azbest jest najprawdopodobniej zdrowy. Może to być płyta cementowo - włókninowa - bezpieczna, warto się upewnić, może to fałszywy alarm. Robią podobne płyty z dodatkiem włókien poliestrowych - prawie że to żywa ekologia...8. naprawić można : zagloniony - potraktowaćc chemia chlorową (patrz liczne inne posty archiwum)9. wolno myć wodą, ale BEZ CIŚNIENIA10. po DOBRYM wyschnięciu gruntować gruntem ROZPUSZCZALNIKOWYM na bazie żywicy akrylowej lub akrylowo-styrenowej11. Potem można malować - grubowarstwowymi systemami dachowymi - np. poliuretany lub innymi stosownym deklarowanymi do takich podłoży12. podstawową funkcję spełnia preparat gruntujący , który skleja podłoże i wiąże włókna. Ostateczna powłoka ma funkcję zabezpieczającą przed wodą i UV, a azbest wiązany jest przez preparat gruntujący. Dlatego dobrze jest nie stosować preparatów wodnych (gorsza zdolność wnikania w podłoża i wiązania materiału w nim). I nie bać się na zapas. Walczących wyposażyć w koziki ... i robić swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max2 02.08.2007 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 witam co do eternituNasz znajomy ma dom pokryty eternitem 30 lat,obecnie ma 84 lat i mu nie zaszkodzil .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siemka 02.08.2007 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 a to malowanie, to czym ewentualnie??? to sa jakies specjalne farby do eternitu??? czy to spowoduje że nie będzie sie pylić??? czy zna ktos przyblizony koszt usuniecia z dachu tego eternitu przez odpowiednią firmę??? czy prawda jest że przysługuje dofinansowanie z gminy na ten cel???? Co do ceny.....moja kolezanka usuwała eternit jesienią 2006 r roku i tzw. "specjalistyczna" FIRMA zażyczyła sobie 30 złotych za mkw. eternitu, piszę "specjalistyczna" bowiem było to kilku rasowych "sinych nosów", którzy na porwane i brudne jak noc robocze ciuchy, pozakładali jaskrawe czerwone kamizelki i "gołymi rencami" bez masek za to na lekkim rauszu zabrali się za robotę....po "chamskim" zrzuceniu tego co było na dachu ....na zienie wokół domu, powrzucali kawałki eternitu do czerwonyh worków i wywieżli w nieznanym kierunku. Gwoli ścisłości FIRMA posiadała uprawnienia do tego rodzaju prac........gdy zapytałem jej , dlaczego nie wynajęła za 10 zł tych samych sinych nosowców....okazało się, że gmina spisała wszystkie dachy z eternitu i niestety nakazała wynająć ten tzw. "geszeft" w czerwonych mundurkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 02.08.2007 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 witam co do eternitu Nasz znajomy ma dom pokryty eternitem 30 lat,obecnie ma 84 lat i mu nie zaszkodzil . Pozdrawiam To wie tylko onkolog, a nie uczestnik forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 02.08.2007 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 a to malowanie, to czym ewentualnie??? to sa jakies specjalne farby do eternitu??? czy to spowoduje że nie będzie sie pylić??? czy zna ktos przyblizony koszt usuniecia z dachu tego eternitu przez odpowiednią firmę??? czy prawda jest że przysługuje dofinansowanie z gminy na ten cel???? Co do ceny.....moja kolezanka usuwała eternit jesienią 2006 r roku i tzw. "specjalistyczna" FIRMA zażyczyła sobie 30 złotych za mkw. eternitu, piszę "specjalistyczna" bowiem było to kilku rasowych "sinych nosów", którzy na porwane i brudne jak noc robocze ciuchy, pozakładali jaskrawe czerwone kamizelki i "gołymi rencami" bez masek za to na lekkim rauszu zabrali się za robotę....po "chamskim" zrzuceniu tego co było na dachu ....na zienie wokół domu, powrzucali kawałki eternitu do czerwonyh worków i wywieżli w nieznanym kierunku. Gwoli ścisłości FIRMA posiadała uprawnienia do tego rodzaju prac........gdy zapytałem jej , dlaczego nie wynajęła za 10 zł tych samych sinych nosowców....okazało się, że gmina spisała wszystkie dachy z eternitu i niestety nakazała wynająć ten tzw. "geszeft" w czerwonych mundurkach. Warto było zawiadomić nadzór budowlany. Byłoby SUUUUPER atrakcyjnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 02.08.2007 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 już ja widzę, jajk nadzór rzuca się, żeby pożreć niedobrego wykonawcę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siemka 02.08.2007 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 a to malowanie, to czym ewentualnie??? to sa jakies specjalne farby do eternitu??? czy to spowoduje że nie będzie sie pylić??? czy zna ktos przyblizony koszt usuniecia z dachu tego eternitu przez odpowiednią firmę??? czy prawda jest że przysługuje dofinansowanie z gminy na ten cel???? Co do ceny.....moja kolezanka usuwała eternit jesienią 2006 r roku i tzw. "specjalistyczna" FIRMA zażyczyła sobie 30 złotych za mkw. eternitu, piszę "specjalistyczna" bowiem było to kilku rasowych "sinych nosów", którzy na porwane i brudne jak noc robocze ciuchy, pozakładali jaskrawe czerwone kamizelki i "gołymi rencami" bez masek za to na lekkim rauszu zabrali się za robotę....po "chamskim" zrzuceniu tego co było na dachu ....na zienie wokół domu, powrzucali kawałki eternitu do czerwonyh worków i wywieżli w nieznanym kierunku. Gwoli ścisłości FIRMA posiadała uprawnienia do tego rodzaju prac........gdy zapytałem jej , dlaczego nie wynajęła za 10 zł tych samych sinych nosowców....okazało się, że gmina spisała wszystkie dachy z eternitu i niestety nakazała wynająć ten tzw. "geszeft" w czerwonych mundurkach. Warto było zawiadomić nadzór budowlany. Byłoby SUUUUPER atrakcyjnie! Nie obraz się ale....na jakim ty swiecie zyjesz ?.....czy sądzisz , ze koncesje dostaje "byle kto"......ten temat jest "nie do ugryzienia" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts