Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zwrot VAT

Juras XR4Ti

Recommended Posts

Witam

Dawno nie pisałem na forum, gdyż w zasadzie budowę skończyłem i mieszkam już osiem lat we własnoręcznie zbudowanej chałupie. Co prawda mieszkam, ale w dalszym ciągu nie wszystko jest wykończone. Dach do tej pory tylko papą pokryty doczeka sie właśnie docelowej warstwy gontów bitumicznych. I w związku z tym pytanie mam. Czy jest jakaś szansa na odliczenie VATu od materiałów użytych do ,,remontu". bo tak można określić moje działania? Kilka dni temu słyszałem w radio, że Gazeta Prawna podaje jakiś sposób na to właśnie odliczenie. Niestety nie pomyślałem od razy, żeby do kiosku pognać i zakupić egzemplarz ww. No i teraz kicha. Może ktoś z Was jaśnie oświeconych coś wie na ten temat i mógłby mnie oświecić w tym temacie? Koszty są zaj...ste, a kasy mało, więc każdy grosz się liczy...

pozdrawiam - Juras

Witam. Właśnie siedzę nad kolejnym wnioskiem o zwrot Vat - zdecydowałam się składać go raz w roku. I teraz nie wiem jeśli chodzi o część D wniosku - obliczenie kwoty zwrotu oraz przysługujących limitów. We wniosku za rok ubiegły obliczyłam limit zgodnie z ogłoszeniem 1m2 za rok ubiegły. Czy teraz mam naliczyć nowy limit (cena się zmieniła) czy też podać poprzedni i od niego odjąć kwotę zwrotu już przyznaną?

witam. Cena znienia się raz na kwartał. Zwrot jest limitowany w okresie obowiązywania ustawy, niezależnie od tego ile razy będziesz składała wniosek. Dlatego pamiętaj, aby składając kolejny wniosek, przy wyliczaniu kwoty przysługującego limitu uwzględnić zwrot VAT uprzednio otrzymany. Kwota przysługującego limitu na dzień złożenia kolejnego wniosku stanowi bowiem różnicę pomiędzy kwotą limitu przysługującego w okresie obowiązywania ustawy, a kwotą limitu wcześniej wykorzystanego.

Kwota zwrotu dotyczy sumy wszystkich wydatków udokumentowanych fakturami wystawionymi od dnia 1 maja 2004 r. do dnia 31 grudnia 2007 r. i podlega zaokrągleniu do pełnych złotych.

witam. Cena znienia się raz na kwartał. Zwrot jest limitowany w okresie obowiązywania ustawy, niezależnie od tego ile razy będziesz składała wniosek. Dlatego pamiętaj, aby składając kolejny wniosek, przy wyliczaniu kwoty przysługującego limitu uwzględnić zwrot VAT uprzednio otrzymany. Kwota przysługującego limitu na dzień złożenia kolejnego wniosku stanowi bowiem różnicę pomiędzy kwotą limitu przysługującego w okresie obowiązywania ustawy, a kwotą limitu wcześniej wykorzystanego.

Kwota zwrotu dotyczy sumy wszystkich wydatków udokumentowanych fakturami wystawionymi od dnia 1 maja 2004 r. do dnia 31 grudnia 2007 r. i podlega zaokrągleniu do pełnych złotych.

Ale ja nie wykorzystałam całego limitu przysługującego mi w roku ubiegłym. Czy nadal wyliczam nowy limit (i odejmuję kwotę zwrotu za rok ubiegły)?