retrofood 17.06.2007 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Jak widać ocielenie od wewnątrz mozna wykonać stosunkowo prosto. Podstawą jest jednak skuteczna wentylacja pomieszczeń. A czy sprawdzał ktoś stan muru wewnątrz tak po parunastu latach przemarzania ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 17.06.2007 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Witam. Mam ocieplenie od wewnątrz w starym budownictwie na ścianach ok 50 cm z cegły, budynek lata 50. Zrobiłem je techniką podobną do ocieplenia zewnętrznego a więc na kleju cementowym 5 cm styropianu przykleiłem do ściany (klej na powierzchni styropianu rozłożyłem grzebieniem), na to klej, siatka i klej. Po wyschnięciu mam powierzchnię twardą , można wieszać obrazki , karnisze wiszą na długich kołkach ,rolety wewnętrzne także. Wszystko robiłem latem, tak aby mogło wyschnąć.Z wilgocią na razie żadnego problemu, wszystko suche . Klej po półgodzinie daje się elegancko zacierać więc ściana wychodzi idealnie równa, w jednym z pomieszczeń mam gładż w drugim grubą tapetę . Pierwsze ocieplenie w kuchni zrobiłem z płyt gipsowych i na drewnianym stelażu plus styropian, było to 5 lat temu, podczas remontu w tym roku wydłubałem troche płyty wokół okien i w rogu pokoju , wszędzie sucho. Stelaż drewniany odradzam , robią sie mostki cieplne i gdy ściana się trochę przybrudzi widać ślady monowania listew. Podsumowując , także obawiałem się wilgoci ocieplając pokoje od wewnątrz ale zaryzykowałem najpierw w najwilgotniejszym pomieszczeniu "kuchniojadalni" a gdy po 3 latach sprawdziło się zrobiłem resztę. Mariusz taaaak. tylko jedna uwaga... stare budownictwo to ja uważam, za kamienice,,,, a kamienica rzadko zdarz sie wolnostojąca... rozumiem, że 2 sciany ma przylegające do innych... pozostaja wię 2 te z oknami... a jak kamienica to inne ściany mieszkania to sasiaduja z klatką schodowa; lub z innym mieszkaniem... ja u siebie w kamienicy w centrum Krakowa miałem2 ściany od wewnatrz pod tynkiem zamontowane maty ze słomy, a przekonałem sie o tym. jak sąsiad który przyszedł nawalony jak stodoła... siadając nie trafił na krzesło tylko obok i zrobił spora nieckę w ścianie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betka35 03.07.2007 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 To ja też prosze o podpowiedź.......dom-kostka obłożony jest na zewnątrz kostką granitową ........ wewnątrz w zimie na szczytowych ścianach zaczął sie pojawiac grzyb....walczyliśmy przez całą zimę....w środku ciepło- ściana zimna i wilgoć sie skraplała..............jak to rozwiązać ??? za względu na zewnętrzne obłożenie ścian myśleliśmy też w ociepleniu wewnątrz............. http://images28.fotosik.pl/15/f237cf37b364efbam.jpg tak to wygląda z zewnątrz............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 03.07.2007 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 To ja też prosze o podpowiedź.......dom-kostka obłożony jest na zewnątrz kostką granitową ... za względu na zewnętrzne obłożenie ścian myśleliśmy też w ociepleniu wewnątrz Bałbym się tak robić. No chyba, ze chata ma postać jeszcze kilka, najwyżej kilkanaście lat i jest przeznaczona do rozbiórki. Przecież to wyraźna zachęta dla mrozu, by w zimie rozsadzał powoli ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betka35 03.07.2007 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 To ja też prosze o podpowiedź.......dom-kostka obłożony jest na zewnątrz kostką granitową ... za względu na zewnętrzne obłożenie ścian myśleliśmy też w ociepleniu wewnątrz Bałbym się tak robić. No chyba, ze chata ma postać jeszcze kilka, najwyżej kilkanaście lat i jest przeznaczona do rozbiórki. Przecież to wyraźna zachęta dla mrozu, by w zimie rozsadzał powoli ściany. Whay ?? te ściany są dość dziwne.....na pewno nie zaciekają...izolacja od fundamentów idealna.....w lecie jest fajny chłodek /ale bez przesady/ w zimie bardzo szybko sie nagrzewa.........tylko właśnie szczytowe ściany zimne .... więc co z takimi radzicie zrobić ???? acha......gdzieś tu czytałam, że dla pewności, żeby woda nie drążyła przejechać z zewnątrz szklaną wodą........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 16.07.2007 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 Każde ocieplenie od wewnątrz jest niezwykle niekorzystne z racji fizyki budowli.Jeśli ktoś MUSI , to trzeba uwzględnić parę punktów - punkt rosy przesuwa sie w głąb ściany, co pogarsza sytuację zawilgocenia ściany- grubość izolacji winno sie przeliczyć, z reguły nie powinno to być więcej niż 8 cm (fizyka przegrody , nie bilans cieplny!)- konieczne jest bardzo dokładne mocowanie WRAZ Z PAROIZOLACJA- dokładnośćc uszczelniania pociąga nawet za sobą koniecznośc hermetycznego uszczelniania przepustów kabli elektrycznych!- zachodzi konieczność unikania kondensacji na mostkach np. połączenie sufitu ze ścianą (metoda zapobiegawcza - naklejanie klinów styropianowych na sufici przy ścianach np. 30 cm x 5 cm - do tego b. dobrze wentylować- zaprosić na odbiór o.Rydzyka, aby się nic nie działo Wszelka fuszerka mści się i to natychmiast, najczęściej w postaci grzyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 16.07.2007 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 To ja też prosze o podpowiedź.......dom-kostka obłożony jest na zewnątrz kostką granitową ........ wewnątrz w zimie na szczytowych ścianach zaczął sie pojawiac grzyb....walczyliśmy przez całą zimę....w środku ciepło- ściana zimna i wilgoć sie skraplała..............jak to rozwiązać ??? za względu na zewnętrzne obłożenie ścian myśleliśmy też w ociepleniu wewnątrz............. Ocieplenie od wewnątrz nie będzie niebezpieczne dla budynku jeżeli nie dopuści się wilgotnego powietrza do warstwy izolacyjnej (skuteczna paroizolacja od wewnątrz) lub skutecznie usunie się wilgość, która tam może się dostać (pustka powietrzna wentylowana między izolacją a istniejącą ścianą). To drugie rozwiązanie wymaga oczywiście dostarczenia suchego powietrza do pustki (z zewnątrz) i odprowadzenie go. Odprowadzić powietrze z pustki można oczywiście na zewnątrz tracąc przy okazji ciepło, albo można skierować je do pomieszczenia (nawiew powietrza). Można pomyśleć o połączeniu takiej wentylowanej pustki z wentylacją pomieszczenia. Do pustki niekoniecznie musimy doprowadzać powietrze z zewnątrz bezpośrednio - można skierować tam powietrze wstępnie podgrzane w GWC. Tracimy oczywiście nieco przestrzeni wewnątrz budynku, ale ściany będą ciepłe i suche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trofik 21.07.2007 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 na poddaszu zamierzam docieplić scianę kolankową trojwarstwową (70cm wysoka). do tego celu zamierzam uzyc welny mineralnej. na to paroizolacja i plyta GK. czy odradzacie takie posunięcie? A da się powiesić na tak ocieplonej ścianie kaloryfer czy szafkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 22.07.2007 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 Tak, trzeba odpowiednio przedłużyć lączniki i dać odpowiedniej wytrzymałości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minias 23.08.2007 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Witam.Ocieplałem u siebie poddasze od wewnątrz...każdy mi odradzał styropian i tak tez zrobiłem-wełna mineralna. Natomiast w piwnicy mam ściane ocieploną styropianem, właśnie od wewnątrz i jest wszystko okej, żadnych grzybów itp. dodam że sciana ocieplana była z 7 lat temu, a piwnica jest w ziemi.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sam_ 10.09.2007 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Witam wszystkich:Czy ktoś ma wiedzę jak zachowuje się mur trójwarstwowy - cegła + wełna 10 cm + bloczki 25 cm ocieplony od wewnątrz (oczywiście z paroizolacją). Interesuje mnie przede wszystkim czy też bądzie przemarzał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
safilo 16.10.2016 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2016 witam może odgrzeję temat. Mianowicie zastanawiam się czym ocieplić mieszkanie od wewnątrz. Jest dość zimne bo od 3 stron ściany zewnętrzne, korytarz no i parter zatem od spodu piwnica. Kamienica z lat 30, grube ceglane ściany zewnętrzne pow 50 cm. Mieszkanie stało parę lat beż używania, więc przemarznięte lekko. Zastanawiam się nad takim rozwiązaniem i nie wiem czy ktoś miał do czynienia z tym systemem? Superwand DS http://www.izolacje.com.pl/artykul/id1077,system-izolacji-wewnetrznej-scian-superwand-dsR pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts